בשלהי חודש מרץ, בסמוך לתחילת האביב, יחגוג פייטון מאנינג את יום הולדתו ה-38. לפני קצת פחות משנתיים, בימים לפני שפייטון ציין את גיל 36, הוא הגיע, בפעם הראשונה בקריירה שלו, לצומת דרכים ואולץ למצוא לעצמו בית חדש לאחר שנזרק מאינדיאנפוליס קולטס. המנהלים של אינדיאנפוליס בכלל לא האמינו שפייטון מסוגל לחזור ולשחק פוטבול לאחר שהחמיץ את כל עונת הפוטבול של 2011 כשניסה להתאושש מניתוח בחוליות הצוואר ובעמוד השדרה שלו. זה היה הניתוח הרביעי שעבר מאנינג בגב ובצוואר תוך 22 חודשים.
הבעלים של אינדיאנפוליס, ג'ים אירסיי, התייעץ באופן אישי עם רופאים ומנתחים לפני שבמועדון קיבלו החלטה סופית להיפטר מפייטון ומחוזה ה-90 מיליון דולר (לחמש עונות) שחתמו איתו חצי שנה קודם לכן. בארה"ב מספרים שאירסיי נפגש עם המומחים הכי גדולים לפציעות גב וצוואר והשקיע בהתייעצויות הללו הרבה זמן וכסף. עם כל הכבוד לאינדיאנפוליס, הרי פייטון, ששיחק בה מאז 1998, הוא גם זה שהפך אותה לקבוצת פוטבול לגיטימית והטמיע אותה בקהילה לאחר שזו נטשה את העיר בולטימור באמצע שנות ה-80'. הרופאים, אמרו אז למיליארדר החצי יהודי שפייטון יכול לחזור ולשחק פוטבול, אבל, זה יקרה רק בקונסולת המשחק בסלון ביתו וגם זה בסיוע של סד מיוחד לצוואר.
*
פייטון, שנעלב מההתנהלות של אינדיאנפוליס, נכנס לאמביציה למצוא לעצמו בית ולהוכיח עצמו מחדש. הוא בדק את השוק וגילה שבכל זאת 12 קבוצות בליגה מעוניינות בו. חלק דיברו עם פייטון על שיבוץ שלו בתפקיד של קוורטרבק חונך לקוורטרבק צעיר, אחרות דיברו איתו על צ'אנס שהן מוכנות לתת לו ורק מעט מאוד מהקבוצות באמת האמינו בו. טנסי טייטאנס, אריזונה קארדינלס, מיאמי דולפינס וסן פרנסיסקו היו רציניות, אבל מה שגרם למאנינג לקבל החלטה היתה פגישה שקיים עם סגן הנשיא של דנבר ברונקוס, הקוורטרבק האגדי ג'ון אלווי.
אלווי הסתכל על מאנינג וראה שם את עצמו – הוא עצמו אמר "לא" למשפחת אירסיי כשנבחר על ידי בולטימור קולטס בדראפט של שנת 1983 וביקש לעבור לדנבר עמה זכה בשתי האליפויות שלו בגיל 38 ו-39. פייטון קיבל מאלווי את המפתחות לבנות את משחק ההתקפה של דנבר בצלמו. מאנינג מתייעץ לגבי המהלכים ההתקפיים של דנבר בכל משחק עם המאמן הראשי ג'ון פוקס ועם מתאם ההתקפה, אדם גאס, אבל הוא זה שבסופו של דבר קובע איזה תרגיל ישוחק. מאנינג הוא גם זה שמקבל את ההחלטה האחרונה בהחתמה של תופסים ושל שחקני קו ההגנה ששומרים עליו. אימוני טרום העונה של דנבר מחולקים ל-5 סוגים: אימוני התקפה, אימוני הגנה, אימוני הקבוצה המיוחדת, אימוני כושר וסיבולת ואימונים אישיים וקבוצתיים שפייטון עצמו מעביר לשחקנים שהוא רוצה וצריך לעבוד איתם. עבור החבילה הזאת בחרה דנבר לשלם למאנינג סכום של 96 מיליון דולר ל-5 שנים.
*
בחזרה לעונת 2013/14 בפוטבול. פייטון מאנינג ודנבר כבר חזרו למרכז הבמה של הפוטבול האמריקאי בעונה הקודמת, אבל ברגע המכריע ההגנה של הברונקוס קרסה ובולטימור ניצחה אותה אצלה בבית בדרך לזכייה בסופרבול. לקראת העונה הנוכחית היה ברור שדנבר תהיה חייבת לחזק את קבוצת ההגנה שלה כדי להגיע לסופרבול. אבל, בדנבר, שחיה בצלמו של מאנינג, מאמינים שההגנה הכי טובה היא ההתקפה. ולכן, את מרבית הכסף שהיה לדנבר מתחת לתקרת השכר בליגה היא השקיעה בהבאת שחקני התקפה כמו התופס ווס וולקר ושחקן קו ההגנה, שון פיליפס.
מאנינג, שכבר יודע מצוין שכל העסק שנקרא דנבר ברונקוס בנוי עליו, וליתר דיוק על החוליות העליונות שמחברות את עמוד השדרה והצוואר שלו, הפגין העונה ביצועים מדהימים גם בהשוואה לו עצמו. הוא שבר את שיא המסירה בעונה הסדירה כשמסר ל-5,477 יארד, ניפץ את שיא המסירות לטאצ'דאון והעמיד אותו על 55 ודאג שדנבר תסיים את העונה הסדירה עם הכי הרבה נקודות (606) שקבוצה שמה על הלוח בהיסטוריה של המשחק. פייטון מחזיק כעת בכל כך הרבה שיאי ליגה שנראה שמה שחסר לו ברמה האישית זה לשבור את שיאו של דן מרינו ולמסור ליותר מ-508 טאצ'דאון בקריירה (כרגע, יש לו כבר 491).
*
רגע, אבל מה שבאמת חסר לפייטון זו זכייה בעוד אליפות (יש לו אחת עם אינדיאנפוליס ב-2006) ואליפות עם דנבר בהחלט תבליט אותו בשורה של הקוורטרבקים הטובים בהיסטוריה. השנה, הסופרבול יתקיים בניו-יורק באצטדיון שבו משחק אחיו של פייטון, איליי מאנינג עם קבוצתו ניו-יורק ג'איינטס. בשנת 2011, אז הסופרבול שוחק באצטדיון של הקולטס באינדיאנפוליס, ראה פייטון את אחיו זוכה באליפות השנייה שלו. הפעם זו הזדמנות מבחינתו להשוות.
19 Comments
אלווי לא אמר לא למשפחת אירסיי כמובן
אתה צודק טעות שלי
פייטון לא צריך עוד אליפות כדי להפוך לאחד הגדולים אי פעם, הוא כבר מזמן שם. חוץ מזה, אני לא חושב שפייטון נעלב ממה שהקולטס עשו, הוא מבין שזה הכל ביזנס. אני דם די משוכנע שהקולטס לא היו מוותרים עליו אם לא היה שחקן כמו אנדרו לאק בדראפט ולהיפך – גם אם לא היתה לו את הפגיעה בצוואר הם היו מוותרים עליו כי כשיש לך הזדמנות לבנות ל-15 שנה קדימה אתה לא מוותר עליה.
הוא דווקא אמר שהוא כן נפגע מהם למרות שהבין שזה הכל ביזנס. האמת שקשה להאשים אותם. אף אחד לא ידע מה יהיה איתו.
מה שאמרת
בתור אחד שנכנס לענייני הפוטבול בעיקר העונה נהנתי לקרוא.
זה לא שלא הכרתי את פייטון אך בכל זאת נהנתי.תודה רבה
פוסט מעולה. מה שהרבה אנשים לא מבינים זה עד כמה פייטון חי פוטבול ברמה חולנית ממש. לא מכיר אף שחקן באף ספורט אחר שמקדיש כל כך הרבה זמן למשחק ולנסות להשתפר בכל אספקט שלו. הוא מכריח שחקנים אחרים לעבוד קשה ולהגיע לרמת מחויבות כמו שלו. השאיפה הזו לשלמות היא משהו נדיר והמוח הפוטבולי שלו הוא חד בדורו.
ועכשיו מגיעה באמת העונה האמיתית. לדעתי הוא נמצא בmission בגלל מה שקרה שנה שעברה. הדרייב שלו בגיל כזה הוא לא פחות ממדהים וזה כנראה מה שהופך אותו לאחד הגדולים אי פעם.
אגב, את השיא של היארדים אולי יקחו ממנו כי מסירה אחת שלו ל7 יארד הייתה כנראה רוחבית ולכן היא נחשבת כמהלך ריצה.
הכל נכון, רק שאלה אחת – למה זה רלוונטי שאירסיי חצי יהודי?
גם לי עברה המחשבה הזו בראש כשקראתי את הפוסט
508 טאצ'דאונים זה לא של מרינו, זה של פארב (מרינו שלישי עם 420)
טוב, השאירו את השיא שלו מתוך כבוד למאנינג. עלק כבוד. רצו למנוע מבוכה נוספת לליגה. כל השיפוט וההתנהלות סביב השופטים השנה פשוט שערורייה.
במקרה הזה אין קשר לשופטים.
והאמת שזאת בעיה של מאנינג, לא למד את הלקח להפסיק לנוח? מה הוא ירד לנוח בחצי השני אחרי שהוא שבר את השיא בקושי?
נכון, זה לא קשור לשופטים אלא להתנהלות של הליגה. מתברר שכל משחק נבדק על ידי צוות של מומחים והרבה פעמים הם עורכים שינויים לקביעות שנעשו במגרש. זו באמת טעות של המאמן שלא העלה אותו למחצית השנייה לחלק מהזמן כי איכשהוא, שבירה של שיא ביארד אחד נראית מאוד מלאכותית (גם ככה השיא הזה ישבר תוך שנה או שנתיים).
אני לא חושב שכל כך אכפת למאנינג משיא היארדים, הוא יודע שכבר שנה הבאה השיא שוב של בריס.
דווקא בגלל זה פחות איכפת לו כי זה די ברור שהוא ישבר. לעומת זאת את שיא הט"ד יהיה קשה לשבור.
נכון, והוא גם אמר את זה מפורשות.
כיף כיף כיף לראות אותו משחק, כל כך ממוקד, כל כך מודע לכל מה שקורה מסביב, לא מפספס כלום. מח פוטבול מבריק.
כבר לא יכול לחכות שהפליאוף יתחיל וכבר מתחיל להתבאס שתיכף נגמרת העונה…
בגיל 38 לחזור מפציעה קשה ולהעמיד מספרים של MVP, כולל שיאים אישיים על ימין ועל שמאל. רק לי עולה השם של דיויד אורטיז לראש?
כן