טרבור הגיע לקיבוץ כמתנדב. טייט הד פרופ (Tight head prop) דור א'. כלומר איש שהרוחב שלו מאתגר את הגובה שלו וכמעט חסר צוואר. מה שנקרא בפינו אז, Neckless. הוא הגיע אלינו מהעיירה באלימוניי בצפון אירלנד ובהתאם המבטא שלו היה בלתי אפשרי. במשך שש שנים, שיחקנו יחד ראגבי ושתינו כמויות בלתי נדלות של בירה, לפעמים בו זמנית. אולי זה מסביר כמה כישלונות מפוארים על המגרש או אולי דווקא להיפך. אני לא לגמרי סגור על זה. הכל נראה קצת מעורפל ולאו דווקא בגלל מרחק השנים. בכל מקרה, בירה וראגבי הולכים יחד מאז ומעולם וכנראה שלתמיד. זה טבוע בתרבות של הספורט הזה.
זכיתי לבקר את טרבור בצפון אירלנד כשהלכנו לראות יחד משחקים באליפות העולם בבלפאסט ובדאבלין. הוא עבד ביום כרתך במפעל להרכבת אוטובוסים ובלילות כמאבטח במועדונים. אחד המועדונים שעבד בהם היה מקום מפגש אהוד על אנשי ה IRA. אני זוכר שהוא הזהיר אותי לפני שנכנסו בדלת, הוא לעבוד ואני לשתות, שלא אומר שטויות לאף אחד גם לא בבדיחות הדעת. הוא הסביר שהחברה הצעירים מחפשים הזדמנויות לפרוק קצת כעסים, ואפילו פאק אוף קטן הוא עילה לבלאגאן גדול. "אני שומר עליך, אבל תשתדל לא להסתבך" הוא אמר.
*
באחד הימים הלכנו לארוחת בוקר של יום ראשון אצל ההורים של טרבור. מה שנקרא, Irish Fry. מדובר על ארוחה שכוללת המון דברים מטוגנים. ביצה, נקניקים, קציצות בקר, האש בראונס וליד כל זה שעועית ברוטב. כל זה אמור להכין אותך לקור שמצפה לך בחוץ. לא יודע אם זה עוזר, אבל אין ספק שקר בחוץ. קר מאוד. בכל מקרה, לאחר הארוחה, אירע המקרה ואני נותרתי לבדי בחדר המשפחה עם אבא של טרבור. שנינו יושבים על כורסאות מנומנמים ונרגעים מהבירה של הערב הקודם, כשלפתע האבא שואל אותי משהו. סליחה? אמרתי. פשוט לא הבנתי אף מילה שהוא אמר. בפעם השנייה פשוט עשיתי את עצמי כמבין ובתמורה שאלתי אותו משהו. סמול טוק אתם יודעים. לאחר דקה או שתיים, התגנב לליבי החשד שבעצם גם הוא לא מבין מילה ממה שאני אומר. שמתי לב שבתגובה לכל דבר שאמרתי הוא ענה Aye (תדמיינו לכם איי גרוני ומתמשך במבטא אירי כמו שודד ים) תוך שהוא נד קלות בראשו. קפצתי על המציאה, וכל פעם שהוא שאל אותי משהו, עניתי Aye. כך יצא שבמשך כעשרים דקות ניהלנו שיחה כשהוא אומר: Aye ואני משיב לו: Aye תוך שאנחנו נדים לסירוגין בראשנו…
*
בשבת ובראשון, יתקיים הסיבוב השני של טורניר שש האומות בראגבי. אירלנד המאוחדת (בראגבי הנבחרת משותפת לצפון אירלנד ואירלנד) אמנם יוצאת למשחק קל על הניר באיטליה אבל היא לא יכולה להרשות לעצמה למעוד אם יש לה שאיפות בטורניר השנה. בשבוע שעבר, האירים הפסידו בסקוטלנד לאחר שחזרו בצורה הרואית מפיגור גדול ליתרון, אך נכנעו לבסוף ליתרון הביתיות של הסקוטים ונותרו מתוסכלים. מעידה מול האיטלקים לבטח תסתום את הגולל על התקוות שלהם. האיטלקים הם ללא ספק החלשים בטורניר ולראיה התבוסה בבית לווילס בשבוע שעבר. למרות זאת, הם השתפרו מאוד בשנים האחרונות והם יכולים להפתיע את מי שיעז לזלזל. תשאלו את דרום אפריקה הגדולה שהפסידה להם רק לפני חודשים ספורים.
משחקי הסיבוב:
איטליה – אירלנד (שבת, 11.2.2017 17:25)
ווילס – אנגליה (שבת, 11.2.2017 18:50): המשחק של המחזור. שתי הקבוצות ניצחו בשבוע שעבר. הווילשים הביסו את איטליה בחוץ אבל בוודאי מבכים את אי ההצלחה להבקיע ארבעה טריים ולזכות בנקודת בונוס. האנגלים התקשו מול צרפת במשחק שברובו היה קרב חפירות עצום של ה- Loose forwards בשתי הקבוצות. אנגליה עם 15 ניצחונות רצופים חולמת על שיא הנצחונות הרצופים של ניו זילנד שעומד על 18. יהיה מעניין.
צרפת – סקוטלנד (ראשון, 12.2.2017 18:00): צרפת תגיע למשחק הביתי מאוכזבת מההפסד הדחוק לאנגליה החזקה, אך מעודדת מההופעה ההרואית שלה ומנקודת הבונוס על הפסד בפחות משבע הפרש.
46 Comments
ארם,
אתה נראה לי שתיין עם בעיית כתיבה…
אחלה טור.
תודה! אני חושב…
פתיחה מעולה!
יכול להסביר מה הקטע של הניקוד? (בונוס על הפסד בפחות משבע וכו') זה לא משהו שאני מכיר בספורט אחר, מעבר לשוברי שוויון כמו הפרש שערים.
תודה!
בראגבי כיום מנסים לעודד משחק התקפי. שיטת הניקוד בטורניר הזה וברבים מהטורנירים היא:
ניצחון: 4 נקודות
תיקו: 2 נקודות
הפסד: 0 נקודות
בונוסים:
הפסד בפחות משבע נקודות: 1 נקודות
הבקעת ארבעה טרייז (הנחת הכדור מעבר לקו היריב – קצת כמו טאץ' דאון) או יותר: 1 נקודות
כלומר, כדאי לשחק התקפי. הקבוצה שמובילה יכולה להשיג בונוס אם תמשיך לתקוף ותשיג 4 טרייז במקום לשחק מבוקר מדי. קבוצה יכולה להפסיד ועדיין לזכות בשתי נקודות, אם היא תפסיד בהפרש קטן ותשיג לפחות ארבע טרייז. כלומר, גם למפסיד יש אינסנטיב להמשיך לשחק פתוח במקום לנסות למזער נזקים במשחק הגנתי.
לזכות איגוד הראגבי העולמי, הוא יחסית גמיש ולא מהסס לעשות שינויים בחוקת המשחק כדי להפוך אותו לאטרקטיבי יותר.
ארם,
יש שימוש בהילוכים חוזרים בהכרעת שופטים?
כן בהחלט. בראגבי נעשה שימוש רב בטלוויזיה. הדרך שבא זה נעשה היא שהשופט מבקש מהשופט הטכני לבדוק האם משהו קרה או לא. לדוגמה, הוא שואל לאחר טריי האם הכדור הונח לפני שחלק מגופו של השחקן היתה מחוץ למגרש. או האם במהלך שהוביל לטריי היתה מסירה שהלכה קדימה. מה שמאוד יפה הוא שבטורנירים רבים, כמו למשל באליפות העולם האחרונה, כל התקשורת בין השופט לשופט הטכני מושמעת בשידור הטלוויזיה כך שהכל שקוף ואין שום דבר שאפשר להסתיר. להבדיל למשל מפוטבול שבו השופט מתחבא מתחת לכיסוי ורואה את השידור ומקבל החלטה לבדו.
תודה על הטור ועל ההסבר.
מצוין!
תודה.
כיף לקרוא :) איך זה שלאירלנד יש נבחרת מאוחדת? אני מניח שמבחינת הקתולים זה טבעי, אבל איך הפרוטסטנטים מקבלים את הדבר?
חייב להודות שאני לא מכיר את הנושא מספיק לעומק. אולי מישהו יודע ויוכל להרחיב.
מה שאני יודע הוא שזה לא תמיד עבר חלק והיו התמרמרויות סביב המנון שיושר בתחילת משחקים. פעם היו משחקים משחק בדבלין משחק בבלפאסט וזה היה משפיע על איזה המנון יושר. כיום לדעתי שרים שני המנונים. אף אחד מהם הוא לא גוד סייב דה קווין.
לא כל הפרוטסנטים תומכים עיוורים באיחוד עם בריטניה, ובכל אופן יש מגמה חזקה בפוליטיקה ובחברה האירית של איחוד חברתי, חינוכי ותרבותי (גם אם לא מדיני ופוליטי) מצד שני הזרמים וטיפוח של זהות אירית לוקאלית. בממשלת צפון אירלנד, שהיא גוף בריטי רשמי, חברות במשותף המפלגה הפרוטסנטית הגדולה והשיין פיין, שזאת המפלגה "הקתולית" הגדולה(שמחרימה את הדיונים בפרלמנט הבריטי).
תודה על ההרחבה
תמיד כיף לשמוע על ענפי ספורט שכאלה (גדולים ובלתי מסוקרים בארצנו)
לא מבין כלום בראגבי אבל כשהייתי בבריטניה לפני שנתיים (2014 אני חושב) בהחלט הרגישו את הטירוף של שש האומות כמעט בכל בר
כשהיית לפני שנתיים באנגליה ההתרגשות הייתה מהגביע העולמי בראגבי ואכן זו הייתה התרגשות אדירה שם.
תודה על התיקון אבל אולי זה היה 3 שנים
מוייס אימן את יונייטד באותה עונה וממש זכורות לי הפרסומות לשש האומות
אבל כמו שאמרתי לא מבין כלום בראגבי אולי אני באממת טועה וזה היה גביע העולם
דובר פעם על שיתוף נבחרת מהדרום לנסיון. קרה עם זה משהו?
לדעתי היה דיבור על צירוף של ארגנטינה אבל החברות האחרות לא מאוד באו לקראת הארגנטינאים ומזה כמה שנים טובות הם משחקים בחצי הכדור הדרומי בטורניר שהיה פעם הטריי ניישנס עם דרום אפריקה, אוסטרליה וניו זילנד. אפשר לראות את ההתקדמות העצומה שהארגנטינאים עשו מאז ולראיה ההופעות שלהם באליפות העולם האחרונה.
לטעמי הטורניר הדרומי איכותי יותר והראגבי בו הרבה יותר התקפי ומרגש. למרות זאת, בזמן האחרון יש התקדמות גדולה בחצי הצפוני. לא רק אנגליה כך שיש למה לצפות.
תודה רבה ארם כן ירבו
תודה!
שאפו על הכתבה.לגבי הנבחרת האירית המאוחדת זו היתה החלטת האיגוד (החזק והעצמאי) לשמור על המחוזות שלו,היו בעיות המנונים שדי נפתרו עם השילוב של איירלנד קולינג,ואגב אירלנד שולחת נציגים רבים לנבחרת האריות שהיא נבחרת אד הוק כל 4 שנים שכוללת שחקנים מכל האי הבריטי,כל פעם לסדרה של 3 טסטס מול אחת מאימפריות הראגבי של חצי הכדור הדרומי.לגבי הפופולריות הגדולה של ששת האומות אפשר לנסות להשיג כרטיס לטוויקנהאם ולהבין,בסיכום 2016 הטורניר היה הספורט עם נוכחות הצופים הממוצעת הגדולה בעולם (72000),כן אפילו מעל הnfl
תודה על התוספות
תודה,
תעלומת הבריטיש-ליונס הטרידה אותי שנים.
תודה על הפוסט.
המשחק של איטליה-אירלנד לא בשעה 16:25?
אכן 16:25. סליחה. שכחתי שזה באיטליה שהיא רק שעה הפרש מאיתנו.
עוד תיקון, המשחק היום של צרפת-סקוטלנד בשעה 17:00. כנראה גם צרפת רק שעה הפרש מאיתנו
אוי א-ברוך
תודה ארם. איפוא אפשר לראות שידורי רגבי בארץ?
אני צופה באינטרנט. יש הרבה. פירסט רואו למשל.
The first row. Eu
תודה!
איטליה אירלנד אכן ב1625 לא יודע לגבי ישראל אבל במדינת תל אביב תמיד שווה להתעניין במקומות עם צלחת לווין ודגשים על ספורט למשל המולי בלומס, הבעיה היחידה שאם יש במקביל משחק חשוב של האזוטריה הנקראת כדורגל אז תינתן להם עדיפות בד"כ,היום למשל יעדיפו את טוטנהאם על וולס אירלנד. אם לא אכפת לשמוע דרך הערוץ הצרפתי אז תמיד אפשר בפאב המנזר (גילוי נאות, אני שייך ובכל מקרה את חדרון הטלביזיה לרוב די ממלאים כמה חולים כמוני)
יש מחלות גרועות מזו…
וולס אנגליה כמובן
טוב, אירלנד לקחה לתשומת ליבה את האזהרה בדה באזר ופירקה את איטליה ללא רחמים: 63:10.
תמיד שאלתי את עצמי איך 6 האומות כולל רק את נבחרות האי הבריטי וצרפת ואיטליה, מכל אירופה. יש לזה הסבר?
מהמעט שראיתי והבנתי עד היום, יש סגנונות שונים, כאלה שיותר מתבססים על טריים כאלה שיותר מתבססים על בעיטות עונשין וקרב חפירות, שאנגליה אפילו לקחו גביע עולמי בדרך ה"מכוערת" הזו עם ווילקינסון לפני כעשר שנים. זה נכון? יש סיגנון אופייני לנבחרות מסויימות לאורך זמן?
אשמח להארה….
במקור זה היה טורניר של ארבע ההום ניישנס של בריטניה. צרפת צורפה די מהר. איטליה רק בשנות האלפיים אם אני לא טועה. הטורניר כולל בתוכו פרסים נוספים. הטריפל קראון ניתן לנבחרת מההום ניישנס שמנהלת את כל האחרות. אם נבחרת מנצחת את כל המשחקים היא זוכה בגרנד סלאם. במשחק בין אנגליה לסקוטלנד הוא גם על גביע כלכותה ויש עוד.
לגבי סגנונות, יש סגנונות מסורתיים אבל אני חושב שזה מאוד דינמי כי המשחק עצמו השתנה מאוד בסגנון. כן, אנגליה שנים בנתה על פורוורדס דומיננטיים וקרב חפירות עם פחות ברק. נדמה לי שזה משתנה. צרפת תמיד היו ידועים כבעלי משחק קו מלהיב אבל חסר משמעת שתמיד פגע בהם. האוסטרלים תמיד שיחקו התקפת קו יצירתית וידועים כקבוצה שלא מפחדת להגן על הקו שלה בהירואיות. הניו זילנדים מאוד מקצועיים כולל שימוש בעברות מקצועיות, משחק מסירות מאוד בטוח, הרבה פייזים קרובים לפני שיחשבו בכלל להוציא כדור לקו האחורי. הדרום אפריקאים קשוחים ולפעמים על גבול הקצת מלוכלכים. בסוף זה הכל הכללות ומאוד תלוי בחומר השחקנים והמאמן.
תודה רבה ארם
תודה רבה!
ממש כיף שיש כתבות גם על ענפים כאלו.
אני באופן אישי עוקב באופן נרפה מאוד, אבל עד היום אני זוכר אליפות עולם (99', יכול להיות?) שבה צפיתי בהרבה התלהבות. כמובן שלא היה לי מושג על מה אני מסתכל, אבל משהו במשחק הדביק אותי למסך.
וכמובן שהסיפור בתחילת הפוסט – נהדר! תמיד כשמדברים עם אירים זה משעשע לראות כמה מאמץ הם צריכים להשקיע כדי למתן קצת את המבטא.
99 היתה באיים הבריטים ואוסטרליה החביבה עליי זכתה.
טרבור המוזכר לעיל סיפר שבתקופה שהוא היה בארץ הוא למד לדבר לאט יותר ואז כשהוא חזר לאירלנד החברים שלו שאלו אם קרה לו משהו ויש לו בעיה…:)
שוב נפטר שחקן אול בלאקס לשעבר בגיל צעיר מסיבוכים בכליות… לא יודע מכיר כבר שלושה בגילאים 35-45.
נכון שכל מאורים ואולי יש רגישות גדולה יותר בגזע הזה (בארהב 35% מחולי הדיאליזה שחורים, הרבה יותר ממספרם באוכלוסיה)
משהו פה לא מסתדר לי טוב…
מסכים. חשוד.
אגב, עניין מחלת הכליות אצל אפרו אמריקאים היא סיפור אחר לגמרי. מדובר בעיקר באפריקאים שמוצאם מאזורים מסוימים באפריקה והגן שגורם לבעיות האלו קשור לעמידות בפני מלריה אם אני זוכר נכון. סיפור דומה לזה של אנמיה חרמשית. כלומר, באפריקה באזורים מוכי מלריה התפתחה עמידות אבל יחד איתה באה מוטציה של בעיות כליות. בארה"ב אין מלריה אבל הגן נשאר כמתנה…
תיקון, מלריה באה עם אנמיה חרמשית. מחלת הכליות היא אצל אפרו אמריקאים ממוצא של מערב אפריקה מאזורים מוכי זבוב הצה צה"ל שגורם למחלת השינה והמילה באה בצימוד לגן לעמידות בפני מחלת השינה.
* זבוב צה צה כמובן
זה ניתן כדוגמא. למצה שבו ייתכן שלמאורים גם יש רגישות כזאת או אחרת. עדיין בהחלט חשוד ( אפילו מאוד).
ברור. הבנתי את כוונתך. הסברתי לגבי האפרו אמריקאים גם כי זה מעניין וגם כדי שלא יחשוב מישהו שזה בגלל חשד לשימוש בחומרים אסורים.
במקרה הזה ושל לומו (לא יודע מי השלישי אליו התייחסת) לא מדובר במאורים, המשפחות שלהם מטונגה.
ממה שהבנתי לפחות אצל לומו היה מדובר בבעיה מולדת, לפחות ככה דורפן טען בפוסט האחרון שלו בנושא.