כתבתי היום בעיתון על המחאות בברזיל וקודם כל ולפני הכל על הכבוד שצריך לרחוש לברזילאים. אותה אומה שקוטלגה כאומה שאנשים רוקדים ערומים ברחובות ורק מתעניינים בקרנבל וכדורגל מוחה בין היתר על בזבוז הכספים על המונדיאל. זה משמח מאד: כי אחת הסיבות שהקרימינלים של פיפ"א לוקחים את המפעלים הללו לעולם המתפתח (למעשה ארבעה מונדיאלים רצופים וההימור שלי ל-26 הוא סין או מקסיקו) – היא שהם חושבים שפחות יבלבלו להם את המוח שם עם שחיתות. אז הנה הברזילאים אומרים שגם הם רואים בדיוק מי ומה זה המונדיאלים הללו.
אז הריעו לברזילאים היום לא פחות משהרעתם להם ב-1970!
טוב, לפני שכתבתי את הטקסט שוחחתי עם מישהי בברזיל, אפילו עובדת במרכז של הנשיא לשעבר לולה לקידום העולם השלישי, על טענות המונדיאל והטענה המרכזית של הממשלה היא שהאיצטדיונים מוקמים בכסף פרטי. אבל מה שהיה לאותה אישה להגיד הוא "שהם נראים מוזרים עם מסעדות וחנויות ולא נראים כמו שאיצטדיון כדורגל צריך להראות". וכך אולי הם מוקמים בכסף פרטי – אבל הם פשוט יהפכו את הבילוי בהם ליקר יותר עבור הברזילאים אחרי המונדיאל.
זה מזכיר לי את הטענות בספרד, כנגד ביקורת כלפי משכורות שחקני ריאל מדריד וברצלונה בזמן מיתון, והיא שהקבוצות הללו מביאות לכלכלה המקומית הרבה יותר כסף ממשכורות השחקנים הללו. ונראה לי די ודאי שזה נכון. בדומה לטענה שהכסף המשולם לקבוצה בבעלות אוליגרכים הוא לא מכיסו של האוהד – שגם זה נכון.
אז ככה: העובדה שהכדורגל רווחי ושהעולם המסחרי מוכן לשים עליו כסף הוא לא שום הצדקה לייקר אותו. וגם אם הכסף מגיע מכיסו של מויישה-אוליגרך הרחום והחנון המשחק מתייקר עבור כולם. כך למשל מנצ'סטר סיטי מציעה את מחיר המנוי הנמוך בפרמייר ליג (לא הממוצע, אבל כמות מסויימת של מנויים) אבל זה לא מרשים אותי. כי כשמנצ'סטר סיטי יוצרת אינפלציה במשכורות מכסף לא אמיתי (כלומר לא כסף שהכדורגל מייצר) היא גורמת לאינפלציית משכורות בכל הליגה – וברוב המועדונים, אלו שחיים מהכנסותיהם, ההוצאות כן נופלות על האוהדים. זה נושא אחר מעוות התחרות. אפשר לטעון שכסף חיצוני דווקא מאיים על עמדת הכוח של המועדונים הוותיקים ומגדיל תחרות. אבל מבחינה כלכלית הוא הרסני לאוהד בכל הליגה.
העובדה שריאל מדריד מביאה כמות מסויימת של תיירים לעיר (למרות שקצת פרופורציות… גויה, ולאסקז, פיקאסו וגאודי מביאים הרבה יותר תיירים מרונאלדו ומסי) משמעותה שהכרטיס לאוהד המקומי זמין פחות ויקר יותר. אז אם הגיעו עשרת אלפים תיירים למשחק בעיר (המספר הזה ממנצ'סטר – אין לי מושג מה במדריד או ברצלונה אבל סביר שדומה) אולי באופן ממוצע כללי תושב העיר קצת יותר עשיר, אבל זמינות הקבוצה לצפיה קצת ירדה.
וזה מה שקפיטליסט לא מבין. פעם הקבוצה לא הייתה חלק מכלכלת העיר. היא הייתה יותר חלק מהעיר. ולכך אין מחיר.
וכפי שאמרה הברזילאית במלים אחרות: "האיצטדיונים האלו נראים כמו משהו שצריך להתלבש כדי ללכת אליו. לא מקום לחבורה של צעירים בלי חולצות ביום חם".
69 Comments
באמת כל הכבוד לברזילאים. ממה שהבנתי, החיים שם הפכו להיות ממש ממש יקרים, אני מניח שהמונדיאל לא אשם בזה, אבל הוא בטח היה הקש ששבר את גב הגמל.
מעניין איך ייראו מחירי הכרטיסים למונדיאל לאור המחאה הזאת
זה באמת נהדר שדווקא הברזילאים שואלים, בשביל מה צריך את כל זה?
הכדורגל מאבד מערכו כספורט עממי, הוא הפך להיות משחק של סוכנים והשיח סביבו הוא שיח כלכלי בלבד. אוהדים מתעסקים כל היום בתקציבים ובמחירי שחקנים, בין אם מדובר בריאל ויונייטד ובין אם מדובר בבית"ר ירושלים וזה באמת כבר נמאס.
כל הדיבורים האלו על כסף פרטי הם הרי אחיזת עיניים. אני לא יודע מה המצב המדויק בברזיל, אבל לבניית אצטדיון יש השפעות אורבניות-עירוניות. ברור שלציבור צריך להיות סיי בעניין.
האירועים האלה, מונדיאל ואולימפיאדה, משאירים אחריהם עיי חורבות. איצטדיונים שהם פילים לבנים, כלכלות הרוסות (יוון וספרד) ופגיעה מאסיבית בזכויות אדם (בבייג'ין המונים גורשו מבתיהם כדי לנקות את השטח לבניית ה-Brid's Nest).
בעשור האחרון אופ"א התחילה להבין שבאירופה כמעט שאין כלכלות שמסוגלות לארח את היורו במדינה אחת, והתחילו לפצל את הטורניר לשתי מדינות (אוקראינה-פולין, שוייץ-אוסטריה). במצב הכללי של הגוש, ייתכן שההחלטה של צרפת לארח את יורו 2016 לבדה היא הימור מסוכן ומיותר.
פיפ"א והוועד האולימפי הם שלוחת הספורט של ה-1%. הם רק מוכיחים שהדינמיקה שתוביל בסוף למרד עבדים, פועלת על כל תחומי החיים.
ברוך, איזה אירוע ספורט גדול הרס את כלכלת ספרד? אם אינני טועה, האירוע הגדול האחרון שהיה שם היה ברצלונה 92' שרק תרם ופיתח את העיר אחרי התרדמה היחסית של שנות פרנקו. גם היום, ברצלונה (וקטלוניה כולה) איננה הבעיה של הכלכלה הספרדית, להיפך.
זה היה מזמן. זה היה בסיטואציה בה קטלוניה התפתחה במהירות ממילא והמשחקים אכן היו מודל לפיתוח עירוני. השאלה אם לא היו בונים את הרכבת התחתית או מפתחים את קו החוף בנסיבות אחרות. ביחד עם סיום הדיקטטורה והצטרפות לשוק האירופי – המשחקים תרמו משהו. אבל הייתי מהמר שהם זוטרים ביותר לשני הגורמים האחרים.
אבל אכן – הם לא גרמו נזק ולא צריכים להיות ברשימה שברוך ציין.
ברצלונה היא מודל חיובי, אולי "ה"מודל החיובי. אתונה… הרבה פחות.
הייתי באתונה ב-97 וב-2005, הבדל של שמיים וארץ.
תום – זה בדיוק העניין. ראית כנראה עיר משופצת יפה. כרגע יש מורים שעובדים כבר כמעט שנתיים בלי משכורת ביוון. לא שאחד קשור לשני – אבל האגדה שהמשחקים מרימים את הכלכלה הופרכה מזמן. הרבה פעמים הם עול.
נקודה לשונית.
אני די בטוח שלא צריך לרכוש לברזילאים כבוד, לא חסר להם. צריך לרחוש להם כבוד, הם הרוויחו את זה.
תודה רבה!
ניסחת את זה כל כך יפה, שהרווח הוא כפול.
יש סיכוי לגמרי סביר שמונדיאל 2014 לא יתקקים בברזיל
קשה לי להאמין
הברזילאים כמו שאתה יודע טוב בהרבה ממני הם "עם" (מילא) עקשן מאוד ופוליטי מאוד, את הכעס על המונדיאל אני כבר שומע כמה חודשים והוא צובר תנופה, לך תדע.
אין שום סיכוי. מאז מקסיקו 86 אני שומע כמעט כל מונדיאל או אולימפיאדה ששוקלים להעביר אותה ואף פעם זה לא מתקרב לזה.
רונן, מכיון שקטר ורוסיה תארחנה את שתי המונדיאלים שלפני 2026 אזי אירופה ואסיה אינן מועמדות לארח. משמע הימרת היגיונית על סין, אך הם לא יוכלו לארח מונדיאל לפחות עד 2034.
עם כל הכבוד לאפריקאיות, למקסיקו שלך או קנדה(שגם מגישה), ארה"ב תיקח את זה. אין ברירה אחרת.
הונג קונגי: אם ארצות הברית לא תיתן לפיפ"א את מקלט המס שהיא דורשת, אז זה בכלל לא בטוח. ולכן אני חושב שמבין אפריקה, דרום אמריקה וצפון אמריקה הקבילות לאירוח (אתה צודק לגבי סין) – מקסיקו היא ההימור הכי טוב.
עד מועד ההחלטה איטליה, גרמניה, צרפת, ברזיל, ומקסיקו יארחו כבר שתי מונדיאלים כ"א. מקסיקו כבר מכובדת מספיק בכדי להכלל במועדון הזה.
נראה לך ראוי שהיא תהיה הראשונה לארח שלושה מונדיאלים?!
למה מי היא? אלן דלון?
אגב, כמובן שא"א מאותה סיבה שסין לא תארח, אבל היתי נותן להודו מונדיאל.
אל תשכח שאחד המונדיאלים שמקסיקו אירחה היא לא אמורה היתה לארח. אז רשמית זה יהיה "רק" מונדיאל שני
פיפ"א מחפשת גם שעות סבירות עבור אירופה. אני מהמר על מרוקו או מצרים (שהגישו הצעות לא רעות בכלל לקראת 2010). מקסימום ימות שחקן ממכת חום – גם מזה אפשר הרי לעשות כמה לירות.
מחאה זה יפה אבל חסר משמעות
בסופו של יום בעלי הממון הם מקבלי ההחלטות או שולטים במקבלי ההחלטות
אפשר להפגין בכיכר רבין, במרקנה או באקרופוליס. את המציאות הפגנות לא באמת משנות.
כמו שרונן כתב בחרו את ברזיל, כמו גם את דובאי, בגלל שיש בהן מקום גדול יותר לשחיטות. זו המחלה הכי גדולה של העולם הזה.
אני לא רואה לה פתרון בעתיד הקרוב
לפחות בדובאי השחיטות כשרות
שחיתות, לא שחיטות.
עד מועד ההחלטה איטליה, גרמניה, צרפת, ברזיל, ומקסיקו יארחו כבר שתי מונדיאלים כ"א. מקסיקו כבר מכובדת מספיק בכדי להכלל במועדון הזה.
נראה לך ראוי שהיא תהיה הראשונה לארח שלושה מונדיאלים?!
למה מי היא? אלן דלון?
מה הקשר בין צדק למי יארח…. מכיוון שאירופה ואסיה (שני האזורים עם הכי הרבה כלכלות חזקות) לא קבילות נשארנו עם צפון אפריקה שזה בעייתי (במיוחד ש-22 במדינה ערבית), דרום אמריקה (לא רואה עוד מדינה מלבד ברזיל עם יכולת לעשות זאת) וההנחה ההגיונית של צפון אמריקה.
קנדה זו פארסה שאני מקווה שאפילו פיפ"א לא תעז לעשות. מקסיקו מביאה את הטלוויזיה האמריקאית ואת האוהד האמריקאי בלי להכנס לכל הבעיות בארצות הברית (ויזות לאוהדים, תחרות עם ענפי ספורט במקביל והכי חשוב: הדרישה של פיפ"א למקלט מס עבור הספונסרים שלה).
מה שכן זה עוד 13 שנה… לא בטוח שיהיו זכויות שידור. לא בטוח שחוקי האירוח יעמדו על כנם. זה סתם הימור טנטטיבי
איך נשמע לך מונדיאל 2026 עם אירוח מרובע: קולומביה, ונזואלה, פרו, אקוודור?
כמו הגשמת חלומו של סימון בוליבאר
זה נשמע לי מגניב מהסיבה הבאה: אתה לא יכול לת לדרום אמריקה יותר מכרטיס נוסף – שיביא אותם לחמש וחצי. מוקדמות של ארגנטינה-ברזיל-אורוגוואי-פרגוואי-צ'ילה על כרטיס וחצי!
ביזיון שדרום אמריקה מקבלים חמש וחצי כרטיסים וצפון-מרכז אמריקה מקבלים 3.5
ארגנטינה לא מסוגלת לארח?
יהיה לה די קשה. היא מדינה ענייה בהרבה מברזיל, מעט איצטדיוני פריפרייה מתאימים. גם בתכנית של עשרה איצטדיונים (כמו דרום אפריקה) – יותר מארבעה בבואנוס איירס זה קשה. אבל אירוח ארגנטינה-צ'ילה הוא די ריאלי
רונן, ליתר דיוק מבטיחים את מונדיאל 2030 (מאה שנה למונדיאל הראשון )
לאורוגאיי וארגנטינה משותף.
לכן נוטים לא להעמיד אותן(או נציגה דרום אמריקאית אחרת) ל2026.
הברזילאים, ובעצם רוב אזרחי מדינות דרום אמריקה, הם אנשים פוליטיים מאוד. הם חיים ונושמים פוליטיקה, זה פשוט מצטלם פחות טוב לאדם החיצוני מכדורגל ומוסיקה. ההיסטוריה של דרום אמריקה מרובת תהפוכות וסוגי משטרים שהוחלפו, ולאנשים הפשוטים חלק גדול בכך. ההפגנה הזו הייתה פורצת גם ללא הכדורגל, אבל העיתוי שלה (שנה לפני המונדיאל) בהחלט מעורר כבוד. כאילו הם אומרים בדיוק מה שכתבת – תפסיקו לחשוב שאפשר פשוט לזרוק לנו כדור ונשתוק.
בישראל היום העלית נקודה הרבה יותר חשובה לדעתי, שחבל שלא שמים עליה את הדעת. הצורך של אירועי הספורט הגדולים (אולימפיאדה ומונדיאל) להתעלות כל הזמן צעל רף מסויים, להמציא את עצמם מחדש, לגבור על המארחים הקודמים של אותו אירוע, מביא לבזבוז לא פרופורציונלי של משאבים. לשם מה צריך לבנות איצטדיונים חדשים בברזיל – מדינה שיש בה כמה מהאיצטדיונים הגדולים בעולם, המאכלסים 365 יום בשנה עשרות אלפי צופים למשחקי הליגה הברזילאית?
בדיוק! זה כמו התופעה המיותרת של עלייה מתמדת ב"סטנדרטים" של חתונות, רק במכפלות של ביליונים. טפל הופך לעיקר, והשאלה אם יש אומץ לחתוך.
טוב… השתדלתי להמשיך את הקו…. בניית האיצטדיונים היא מיותרת מלכתחילה. על כך כתבתי פעמים רבות מפורט אליזבת דרך וורוצלב בואך פורטו אלגרה. ההמשך הוא שגם אחרי שכבר נבנו – הם נוצרו בכדי לייקר את הכדורגל עבור האוהד.
בניית האיצטדיונים היא רק דוגמא. אני מתאר לעצמי שצריך להשקיע בשיפור תשתיות, אבל באיזו מידה? זה כמובן משתנה ממדינה למדינה. מדינה כמו ברזיל, בעריה המרכזיות (סאו-פאולו, ריו, סלבדור – לדוגמא) יודעת להתמודד עם כמויות של תיירים בשוטף, כי כל שנה בתקופת הקרנבל הערים האלו צריכות לארח כמויות של תיירים. האם יש צורך בהקמת תשתיות מאפס בשביל חודש של מונדיאל?
נחשון – מכיוון שחתונה היא אירוע מיותר ולא הגיוני מלכתחילה….
:)
באולימפיאדת לונדון לא הייתה ברירה אלא לחתוך ולא היה מי שציפה אחרת. כולם ידעו שיהיה דגש על תוכן ולא על ראוותנות. לתחושתי הציפייה עכשיו מריו 2016 היא קודם כל להביא הרבה תוכן ועניין ולא הישגים טכניים חדשים.
בכדורגל ייתכן מאוד שאותו הדבר יקרה אחרי האירוח הקטארי (במיוחד שנזכרתי פתאום שאצטדיון ענק ממוזג הוא לא המצאה חדשה ואין סיבה שהם ייכשלו. זה בסה"כ דורש השקעה כספית עצומה ולשרוף הרבה נפט; ואני מעריך בזהירות שהם ככל הנראה יצליחו למצוא קצת ממנו בסביבה).
וכדרכו של עולם, זאת הכתבה הבאה שאני מגיע אליה אחרי כתיבת התגובה הזאת: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4394937,00.html
את אולימפיאדת לונדון עשו בסופו של דבר בצניעות יחסית (אחרי שנאלצו להודות באינפלציה בהוצאות) וזה לא פגע בהם כהוא זה. אבל זו בדיוק הטרגדיה: אנגליה יכולה לשפוט דברים לגופם ולהחליט שאין צורך לקפוץ מעל היכולות לצרכי תדמית הכלכלה. המדינות המתפתחות כאילו חייבות להוכיח משהו ולהכנס לבזבזת איומה
כמובן שהברזילאים צודקים. הבעיה היא העיתוי.
בשלב הזה, מרבית ההוצאות כבר נעשו ומרבית (אם לא כל) האיצטדיונים והתשתיות כבר נבנו ולכן ההפגנות הללו יכולות לגרום רק לאיבוד הכנסות – כלומר Lose lose…
פוסט מעולה.
מה שאתה מתאר בפסקה השנייה הזכיר לי מאד את ההרגשה שלי שראיתי לפני כשנה את קניון היכל נוקיה, כ-14 שנים אחרי הביקור האחרון בהיכל הספורט יד אליהו. מן הסתם זה מקביל להמשך ההתמסחרות וההצטעצעות של הקבוצה הביתית שמאכלסת אותו ולתהליכים מקבילים בחברה.
וכמובן, אחלה פוסט.
אני מסכים עם מה שכתבת בעיתון שאין צורך באיצטדיונים חדשים. אבל אם כבר בנו אותם, למה לא עושים חוק שבו נניח 50% מהכרטיסים לכל אירוע ספורט בסדר גודל כזה נמכרים למקומיים במחירים שהם רגילים לשלם לאירועים הללו ביום יום?
מי שהקדים להספיד את מרקס ולהגיד שהמהפכה הסוציאליסטית לא תקרה אולי מתחיל לאכול את הכובע שלו, על רקע הנעשה כרגע בכל העולם.
אם המהפכה הסוציאליסטית תקרה, יש סיכוי טוב שבמקום הירקות והפירות יהיו לך ערמות של כובעים בסופר כי זה היה הדבר האכיל היחיד שישאר
שטויות, אחרי משחק 7 של לברון ג'ימס לא נשארו כובעים לאכול.
חייבים לבנות גולאגים לכדורגלנים!!!! ומיד!!!
רק טרור של פרולטריון
רונן, אתה סגור על עצמך שגויה, ולסקז ושאר תותחי האמנות מושכים יותר קהל ממסי? יש דרך לבדוק את זה? אני לא בטוח.
לא אמרתי מושכים יותר קהל – אלא יותר תיירים. גם אם עשרת אלפים צופים בכל משחק של ריאל או בארסה הם תיירים זה פחות מתיירות המוזאונים.
פוסט יפה ומאיר עיניים.
הזכיר לי את הנזיפות החוזרותלקראת כל תחרות מצד פיפא והועד האולימפי שההכנות אצל המארחת לא עומדות בלוח זמנים שקבעו להן, והאיומים המודלפים-מוכחשים בביטול כדי להוסיף ללחץ אצל המארחת.
ובינתיים באנגליה אוהדי ארסנל ביחד עם אוהדי טוטנהאם, ליברפול יחד עם יונייטד,
מוחים ביחד נגד מחירי כרטיסים, סקיי ובעלי הקבוצות שלהם:
http://m.guardian.co.uk/football/2013/jun/19/premier-league-protest-ticket-prices
האם בסופו של דבר יתכן מרד צרכנים?
אני חושב שבקרב אוהדים אדוקים זה יכול לקרות.
בקרב הקהל הרחב יותר שנהנה מהאירועים הגדולים, פחות.
במקרה של ברזיל זה יותר מזכיר מחאה של בני/בנות הזוג שמגורשים מהסלון ומשאירים להם ערימות של זבל וכלים לנקות. מעניין אם יש להם קול, אולי הם פשוטיפעילו סנקציות, לא ינקו לפני ולא יגישו קפה.
אפרופו קפיטליזם ואשמת עשירים…
בל נשכח שב-10 השנים האחרונות שולטת בברזיל מפלגת הפועלים בעלת האידיאולוגיה השמאלית, ששורשיה בשמאל הרדיקלי.
… והמצב בברזיל מעולם לא היה טוב יותר. זה לא אומר שלעם אסור לדרוש שיהיה יותר טוב.
למי להאמין. לך, או למיליוני הברזילאים שחושבים אחרת ?
תעבור אחד-אחד את המיליוני ברזילאים, ושאל אותם איך היה לפני שלולה עלה לשלטון, לעומת איך המצב עכשיו. תחזור אליי עם הממצאים.
אל תהיה מגלומן.
אתה לא הבוס שלי.
הבחור סקורר "עכשיו זה מדעי"
http://www.youtube.com/watch?v=1Ntt_PsZSv4
ספורט סיינס זה מגוחך. כל מה שהם עושים זה לקשקש קווים ועיגולים כמו במצגת של ילד בכיתה ד'.
אני מאמין שזו הסיבה שסימנטוב שם שם מרכאות. ספורטס סיינס זה מדע בערך כמו מדעי הרוח.
ממש לא נכון. הם עוסקים בעיקר בביומכניקה אבל הם מאוד מדעיים בגישה שלהם. אתה יכול אולי לומר שהמסקנות שלהם או הפרשנות קצת מרחיקות לכת אבל הם עורכים הרבה השוואות בין ספורטאים לגבי יכולת תגובה, מהירות, תאוצה וכו' שמאירים הרבה צדדים מעניינים של ספורטאי העל.
דורפן – העם מבקש פוסט על ווימבלדון + ניתוח הסיכויים של הרביעייה .
נ.ב. – נובאק לא מספיק טוב שסידרו לו דרך פתוחה עד לגמר ?!
הפוסט הזה מזכיר לי משהו, על האמריקאיים דווקא.
ב-1995 הייתי בטיול מאורגן בסקוטלנד, ופגשתי זוג מבוגר מסנט לואיס.
בירכתי אותו על זה שיש להם עכשיו (אז) קבוצת פוטבול, כשהראמז עברו לסנט לואיס, ואז הוא אמר לי כמה כסף העיריה (התושבים), הוציאה על מגרש ספורט, שקרוי על שם חברה מסחרית, לקבוצת ספורט, שמחר, אם היא תחליט שהיא רוצה תנאים חדשים, היא תעזוב את העיר לטובת עיר אחרת.
אני מניח שגם הקבוצה, וגם החברה שהאצטדיון נושא את שמה, לא שלמו, כמעט על האצטדיון החדש.
והנה למה נדאל לעולם לא יהיה כמו פדרר. היציאות המוקדמות מטורנירים הם כתם על הקריירה שלו יותר מההפסדים של פדרר לו הם כתם על פדרר.
הקטע של נדאל שחוזר על עצמו שנה שניה כבר נהיה ממש הזוי. לפני שבועיים היה תותח פיזי ומנטלי והיום נראה כמו כלום ושום דבר. יש למישהו הסבר לזה?
אני חושב שכמו שרונן כתב בעבר שהוא מאוד רוצה להזכר כשחקן החימר הכי טוב אי פעם ואת זה הוא משיג. לשאר הוא צריך מוטיבציות מיוחדות כמו לנצח את פדרר בוימבלדון או להראות לג'וקוביץ' שהוא יכול לנצח אותו. אין לו לדעתי את המוטיבציה שמניעה שחקנים כמו קאל ריקפן ופדרר לתת כל הזמן את המקסימום וחבל שזה כך.
אחד הדברים ההזויים ביותר שאי פעם נכתבו כאן.
יש המון דעות אנטי-נדאליות מכל מיני סוגים. אבל זה בהחלט היסטורי, חדשני, מרענן ומקורי, שמישהו מציין את המוטיבציה שלו כבעיה.
נדאל מסתבך והסתבך לא פעם בסיבובים מוקדמים- גם ברולאן גארוס. בדרך כלל שורד והיום לא.
שלושה קישורים מעניינים ששלחה חברה מברזיל
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AIBYEXLGdSg
https://www.youtube.com/watch?NR=1&v=W6QVLE8PQJ8&feature=endscreen
http://www.youtube.com/watch?v=-htlz2qP8AY