[!Surprise Me
קרלסן ממתין למנצח הטורניר, בקריקטורה של חוזה דיאז (http://www.chessvibes.com/surprise-me); יש לציין שצוירה כאשר אנאנד, המופיע כדג השמן ביותר באקווריום, הוביל לבדו.]
בפעם הקודמת עזבנו את הטורניר לאחר שלושה סיבובים, כאשר אנאנד מוביל בעקבות פתיחה מצויינת עם שני נצחונות ותיקו. מאז, אנאנד סיים את כל משחקיו הנותרים בתיקו, ועדיין נותר בפיסגה. בינתיים הוא השחקן הסולידי ביותר – ולכן, במובן מסויים, גם המשעמם ביותר – בתחרות; לא עושה שטויות, אבל גם לא מפגין הברקות מיוחדות. בשני משחקיו האחרונים בלבן (נגד קרמניק וקריאקין) לא השיג שום יתרון ממשי, ודווקא במשחקיו בשחור (נגד אנדרייקין וסוידלר) השיג עמדות מבטיחות יותר. אבל נגד אנדרייקין היתרון היה כנראה קטן מכדי להפוך אותו לניצחון, ונגד סוידלר אנאנד החמיץ סיכויי ניצחון טובים (עם 20…צ:ו2!), כשחשש להיכנס לסיבוכים טקטיים שהיתה בהם לטעמו דרגה גבוהה מדי של סיכון.
לעומת זאת, ארוניאן – שהחל כזכור את הטורניר בהפסד לאנאנד, והתאושש במהירות בניצחון על ממדיארוב בסיבוב השני – טיפס בינתיים למקומו ה"טבעי" ומוביל כעת את הטבלה במשותף עם אנאנד, לאחר שני נצחונות נוספים. במבט כולל, ניתן לומר שהוא השחקן שהפגין בסיבובים האחרונים את רמת המשחק הגבוהה ביותר – אם כי לא באופן נטול חריקות. בסיבוב הרביעי ניצח באופן מרשים את סוידלר:
המשחק התנהל בהגנת גרינפלד – מה שכלל אינו מפתיע בהתחשב בכך שזו ההגנה המרכזית ברפרטואר של סוידלר בתשובה ל-1.ד4, והוא נחשב למומחה בה. השחקנים נכנסו להסתעפות תיאורטית מאוד, בה הלבן מקריב את הרגלי א' שלו תמורת יוזמה, והסטייה הראשונה ממשחקי צמרת קודמים הגיעה רק במסע 21…מה-א3 (במקום 21…מה-א6, ששוחק על-ידי שירוב ב-95), בעקבותיו התקבלה העמדה הבאה:
ניתן למצוא במאגר המידע של chessbase מספר משחקים בהתכתבות בהם נוסה כאן המסע 22.ה5, אבל ארוניאן בחר במקום זאת במסע הקריטי ביותר – 22.ר:ו7+. הלבן מקריב כלי תמורת רגלי בודד (מלכתחילה הוא בחיסרון רגלי, ובמסעים הבאים הוא זוכה בשניים), אבל מקבל בתמורה צמד חזק מאוד של רגלים מרכזיים חופשיים, על הטורים ד' ו-ה', וכן חושף את עמדת המלך השחור, ההופך פגיע הרבה יותר להתקפה מצד הכלים הלבנים.
לפי מה שאמר סוידלר במסיבת העיתונאים לאחר המשחק, ארוניאן הפתיע אותו במסע 26.פ:ז7+, כיוון שהמסע ה"ראשי" בניתוח שלו היה אחר (לפי התבוננות במה שמראה בנקודה זו תוכנת המחשב הודיני, ניתן לנחש שהמסע העיקרי אליו התכונן סוידלר היה 26.ד5 – דוגמה לסיבוכים שיכולים לבוא בעקבותיו מופיעה בלוח החי). לאחר 26…מה:ז7 (מסע כפוי) 27.ר-ג3, הגיע איפוא רגע קריטי במשחק מבחינתו של סוידלר:
השחור היה יכול לשחק כאן באופן זהיר – להחזיר את הכלי העודף שלו (תמורת רגלי לבן) ולפשט את העמדה על-ידי 27…פ:ד4, כשלאחר 28.מה:ד4 מה:ד4 29.ר:ד4 מתקבל סיום שקול מאוד, בו לשני הצדדים חומר שווה ועל הלוח רצים שוני-מסלול, הנוטים כידוע להגביר את הסיכויים לתיקו. העמדה אמנם אינה בגדר תיקו מת, בעיקר כיוון שמבנה הרגלים המתקבל אינו סימטרי – לכל צד רגלים חופשיים באיזור שונה בלוח, דבר המותיר מתח בעמדה. אבל בכל זאת, סביר מאוד להניח שלו היה סוידלר בוחר בהמשך הזה המשחק היה מסתיים בתיקו.
אלא שלאחר מחשבה של קרוב ל-40 דקות, סוידלר החליט במקום זאת לשמור על הכלי ושיחק 27…פ-ד8. במסיבת העתונאים לאחר המשחק אמר שחשב לעצמו כי לא זוכים בטורניר כזה אם מסתפקים בתיקו בעמדות "מעניינות" שאולי יש בהן פוטנציאל ליותר מכך (וסוידלר הוא שחקן שלעתים קרובות סופג – ודי בצדק – ביקורת על חוסר רוח-לחימה במצבים כאלה). אבל הסתבר שקיבל החלטה לא טובה, כיוון שהלבן פיתח התקפה חזקה ומהר מאוד התברר שהוא היחיד עם סיכויי ניצחון.
במסע ה-34 סוידלר החזיר את הכלי העודף כדי לנסות ולנטרל את התקפת הלבן, אבל בנסיבות הרבה פחות טובות מאלה שבהן היה יכול לעשות זאת במסע ה-27. (34…מה-ד7 אינו מסע כפוי – היה ניתן לשחק במקומו 34…מ-ו8, שעל פי המחשב הוא מסע טוב יותר, אבל לעיניים אנושיות התקפת הלבן נראית מאיימת מאוד.) הדבר הוביל לסידרה כפוייה של מסעים, בסופה התקבלה העמדה הבאה:
סוידלר שיחק כאן 39…צ-ה2 וקיווה שהדבר יאפשר לו להחזיק מעמד – הרעיון הוא להביא את הצריח ל-ה7 כדי לזכות ברגלי הלבן על ו7 ולאזן את המצב החומרי, תוך ניצול העובדה שאם ינסה הלבן למנוע זאת על-ידי 40.ד6 הדבר יאפשר לו לשחק 40…ר-ד5! ולהפעיל באופן יעיל את הרץ שלו (לא ניתן להכות את הרץ על-ידי הצריח הלבן, כיוון שהצריח השחור ייתן מט ב-ה1).
אלא שארוניאן מצא לכך תשובה יעילה מאוד – הוא שיחק 40.ו4! מלווה ב-41.ר-ה5, ובצירוף קידום הרגלי שלו ל-ד6 הצליח "לחנוק" את הכלים השחורים, שהפכו לפאסיביים ביותר, לעומת הכלים הלבנים האקטיביים שיצרו איומים מתמידים. משחקו של ארוניאן לקראת הסיום לא היה מדוייק לגמרי – במסע ה-51, למשל, החמיץ ניצחון יעיל יותר על-ידי צ-ה7+, כפי שממחישה ההסתעפויות בלוח החי – אבל טוב דיו כדי לנצח בעמדה שמבחינה מעשית היתה כמעט בלתי-ניתנת להגנה מצד השחור (גם אם המחשב מראה פה ושם אפשרות לשפר את משחקו). סוידלר נכנע בעמדה בה מבחינה חומרית הוא בגירעון רגלי בלבד, אבל כזו שברור כי אין בה לשחור סיכוי ממשי להחזיק מעמד מול התקדמות הרגלים הלבנים באגף המלך ואיומי המט שייווצרו כתוצאה מכך.
בסיבוב הבא ציפה לארוניאן משחק קשה מאוד – בשחור נגד קרמניק:
קרמניק פיתח התקפה חזקה מאוד על עמדת המלך השחור, ולאחר המסע 27.ד5:
היה נראה כי המשחק קרוב להכרעה, בשל פתיחת האלכסון הארוך (א1-ח8) להתקפה עבור הרץ הלבן הניצב על ב2, בשילוב עם האופן בו הוחלשה כבר עמדת המלך השחור בשל קידום הרגלי ל-ז5. אבל ארוניאן הצליח למצוא הגנה יצירתית מאוד, שהמחשב מראה כי היא היחידה המאפשרת לשחור להחזיק מעמד: 27…ה3! 28.פ-ז4 (תוקף את הפרש השחור על ו6, תוך ניצול האופן בו מעמדו הוחלש, כאמור, על-ידי קידום הרגלי ז' השחור) 28…פ:ז4 29.מה:ז4 ח6 (כדי להגן על הרגלי ז5 המותקף) 30.פ-ה4 (גל שני של התקפה על האלכסון הארוך) 30…צ-ג2 (במקום לנסות ולהתגונן באופן ישיר, השחור מפתח משחק נגדי משלו, המבוסס על קידום הרגלי ה') 31.פ-ו6+ מה:ו6 32.ר:ו6 ה2 33.ר:ז5:
ובעמדה זו, לאחר שהשחור נאלץ להקריב את מלכתו תמורת הפרש הלבן כדי לא לספוג מט, נראה שהצליח להשוות את המשחק כיוון שאחד הצריחים הלבנים עומד להילכד על-ידי הרגלי ב-ה2, ובעקבות זאת השחור עתיד גם להשיג משחק נגדי משמעותי מאוד באמצעות ר:ד5 או צ(ה)-ה2 והכפלת צריחים על השורה השנייה. לו היה ארוניאן ממשיך "פשוט" 33…ה:ו1+ 34.צ:ו1 ח:ז5, לא היתה ללבן אופצייה טובה יותר מאשר לכפות תיקו בשח נצחי על-ידי המלכה.
אלא ששני השחקנים כבר היו בדוחק זמן לקראת המסע ה-40 (תוצאה טבעית של הסיבוכים הרבים בשלבים הקודמים), כך שבשלב זה המשחק הפך לרנדומלי יותר. ארוניאן, באופן די מדהים, הגביר עוד יותר את המתח בעמדה עם המסע 33…ר:ד5, במקום להכות אחד מהכלים הלבנים – מה שנתן לקרמניק הזדמנות לנצח, או לפחות להשיג סיכויי ניצחון מצויינים, אחרי 34.ר:ח6+ (ר-ו6+ היה פשוט ויעיל יותר, כיוון שאינו מציב את הרץ על ערוגה בה ניתן להכות אותו) 34…מ-ח7 וכעת 35.צ-ז1!.
המסע האחרון מסיג את אחד הצריחים הלבנים המותקפים על-ידי הרגלי השחור, וכעת השחור ניצב בפני אבדות חומריות רציניות בין אם יכה את הצריח הלבן על ד1 או את הרץ הלבן על ח6: 35…ה:ד1 36.מה:ד1 מוביל לכך ששני כלים שחורים (הצריח על ג2 והרץ על ד5) מותקפים בו-זמנית על-ידי המלכה הלבנה, שלא לדבר על חולשת העמדה של מלכו; בעוד שלאחר 35…ר:ח6 36.צ(ד)-ה1 הלבן מצליח להציל גם את הצריח השני שלו.
קרמניק הזכיר במסיבת העיתונאים את ההסתעפות האחרונה, ואמר שבגלל שנותר לו מעט מאוד זמן על השעון הרגיש כי אין לו מספיק זמן כדי להעריך כראוי את הסיבוכים בעמדה הנוצרת אחרי [35…ר:ח6 36.צ(ד)-ה1] 36…צ-ה4 – ולמרות היתרון החומרי של הלבן הכלים השחורים אקטיביים בהרבה, באופן שעלול להיות מסוכן. לכן החליט ללכת על יתרון קטן אבל בטוח ושיחק 35.ר:ו8(?), מסע המוביל לכלל פישוט כפוי של העמדה לכלל סיום צריחים בו ללבן יתרון רגלי – אבל כזה שהתגלה כבלתי מספיק לניצחון. יש לזכור בהקשר להחלטה שקיבל קרמניק כי שובר השוויון הראשון במקרה של שוויון בנקודות בין שחקנים הוא המאזן הפנימי של המשחקים ביניהם, ולכן החשש להפסיד במשחק כזה, בין שני פיבוריטים, גדול במיוחד – כי באופן מעשי ניתן לראות זאת כהפסד של נקודה וחצי, ולא רק נקודה, מבחינת המפסיד ביחס למנצח.
בסיבוב הבא, ארוניאן החל מצויין את משחקו נגד אנדרייקין, הפעיל לחץ כבד עד שהשיג עמדה זכוייה, אבל אז החמיץ מספר אפשרויות לממש את יתרונו (הישירה ביותר היתה 28.ר:ה4!, כשהרעיון המרכזי הוא ש-28…פ:ה4 מפסיד ל-29.צ:ד7!, והשחור אינו יכול להכות בחזרה על ד7 בשל שח על ב8 ובעקבותיו מט) – ואיפשר ליריבו לחלץ תיקו. אבל בסיבוב השביעי השיג את הניצחון הנכסף, במשחק עמדתי מעולה – מהפתיחה ועד הסיום – נגד קריאקין. (מי שמתעניין, יכול למצוא הערות על המשחק במסגרת סיכום הסיבוב כאן.)
***********
את קרמניק עזבנו בפעם הקודמת עם מאזן של 1+ (ניצחון ושני תיקו בשלושת הסיבובים הראשונים), וכמו אנאנד גם הוא שומר על אותו מאזן בתום המחצית הראשונה של הטורניר; אבל המסלול בו הגיע אל התוצאה הזו היה סוער בהרבה מזה של אנאנד.
בסיבוב הרביעי השיג תיקו קליל בשחור נגד אנאנד בזכות הכנה תיאורטית מצויינת, ובסיבוב החמישי החמיץ, כאמור, ניצחון נגד ארוניאן. בסיבוב השישי הגיע המפגש שהיה ידוע מראש כי יהיה הטעון ביותר בתחרות – נגד טופאלוב. בין שני השחקנים שוררת עוינות אישית מרה בעקבות הדו-קרב על אליפות העולם ביניהם מ-2006; טופאלוב האשים אז את קרמניק ברמאות בעזרת מחשב, תחילה באופן עקיף ולאחר מכן ישירות, דבר שכמעט והוביל לפיצוץ הדו-קרב (קרמניק זכה בו לבסוף, בשובר-שוויון במשחקים מהירים). לא ברור עד היום אם מה שהניע מלכתחילה את הפרשה הזו היה פרנויה אמיתית או מלחמה פסיכולוגית צינית שנועדה לנסות ולהציל את הדו-קרב עבור טופאלוב (שהיה במצב קשה – פיגור של שני משחקים – כשהפרשה החלה).
מכל מקום, רב-האמן הבולגרי נחשב מאז לפרסונה נון גראטה ברוסיה ואינו מוזמן יותר לטורנירים רגילים המתקיימים שם (כמו הטורניר לזכר טל); הוא וקרמניק נמנעים מללחוץ יד, כמקובל, בפתיחתם ובסיומם של משחקים ביניהם; וכפי שהסתבר לאחר הדו-קרב על אליפות העולם ב-2010 בין טופאלוב לאנאנד, קרמניק שימש לאורכו כעוזר צמוד של אנאנד (דבר מאוד לא מקובל כאשר מדובר בשחקני צמרת שהם גם מתחרים ישירים) כדי לעזור לו לנצח.
לקראת התחרות הנוכחית לא היו כל סימנים לכך שהעוינות בין השניים נמצאת בתהליך של דעיכה. לאחר שקרמניק זכה בגביע העולם בשנה שעברה, למשל, טופאלוב דיבר במהלך ראיון שנתן על אמצעי האבטחה המפוקפקים שהיו לדעתו באותה תחרות, תוך רמזים בוטים לכך שקרמניק רימה (גם) שם. במדור הצילומים של אתר התחרות הנוכחית הופיעה תמונה של השניים לפני תחילת משחקם, כשהם מתאמצים מאוד לא להביט זה בזה:
למעשה, קרמניק וטופאלוב כמעט ולא שיחקו אחד עם השני מאז הדו-קרב ב-2006; המשחק הקלאסי הקודם ביניהם התקיים לפני קצת למעלה משש שנים, ב-וייק אן זה 2008. אותו טורניר לא היה מוצלח במיוחד עבור טופאלוב, שסיים במקומות 11-9 (מתוך 14) עם מאזן של 1-. אבל באותו משחק נגד קרמניק הוא זכה בניצחון ספקטקולרי, לאחר הקרבת כלי במסע ה-12 שהיתה חלק מהכנה ביתית מדוקדקת ומפורטת במיוחד.
גם הפעם נראה שאותה דינמיקה (כלומר, כזו שאינה טובה לקרמניק ברמת המשחק הבודד ולטופאלוב ברמת הטורניר השלם) חוזרת על עצמה: מצד אחד, טופאלוב הביס את קרמניק במשחק מרשים ביותר, תוך ניצול הכנה תיאורטית מצויינת שהצליחה להוציא את קרמניק מהר מאוד משיווי משקלו בהסתעפות של גמביט המלכה בה הוא נחשב למומחה. מצד שני, משחקיו האחרים של טופאלוב אינם מרשימים ביותר; גם נגד סוידלר וגם נגד ואנדרייקין השיג עמדות טובות מאוד מהפתיחה, אבל לאחר מכן איבד לחלוטין את חוט המשחק והפסיד במהירות.
מכל מקום, לטופאלוב ובני-לוויתו היתה הזדמנות להתענג על קצת שמחה לאיד – הנה, למשל, הטוויט של סילביו דנילוב, מנהלו האישי (שגם מילא תפקיד חשוב במאורעות 2006), בו נראית העמדה הסופית מהמשחק נגד קרמניק:
Beautiful:) Who said revenge is a dish best served cold?He was right:) pic.twitter.com/zP9plFnBb5
— Silvio Danailov (@SilvioDanailov) March 19, 2014
בסיבוב השביעי, במשחק שהיה הדרמטי ביותר בטורניר לא מבחינת הרקע שלו אלא בתוכן עצמו, נפגש קרמניק עם ממדיארוב. הראשון שאף להתאושש במהירות מההפסד לטופאלוב, בעוד שהאחרון שאף להמשיך את הקאמבק המרשים שביצע מאז שני הפסדיו בסיבובים המוקדמים של הטורניר, כשגבר תחילה על אנדרייקין ולאחר מכן על סוידלר:
בשלביו המוקדמים, המשחק התנהל בשליטתו של קרמניק. בעקבות מסעו המפוקפק של ממדיארוב 14…ב5?, קרמניק תקף ישירות את מערך השחור באגף המלכה עם 15.א4!, ולאחר ההמשך הפחות או יותר כפוי 15…ר:ג3 16.ב:ג3 ב4 17.ג:ב4 ר:ב4, שיחק את המסע המצויין 18.פ-ב1!, המתמרן את הפרש אל ג3. מערוגה זו, הפרש תוקף את הרגלי על ד5 שנותר אחורי וחלש, ובו-בזמן חוסם התקדמות אפשרית של הרגלי החופשי על ג4.
התפתח איפוא משחק תמרונים עמדתי בו עמדת השחור היתה פאסיבית כמעט לחלוטין (התמרונים הלוך ושוב של המלך השחור במסעים 28-24 מעידים על כך שלשחור לא היתה כל תכנית קונסטרוקטיבית מלבד המתנה). אלא שאז, במקום להמשיך ולבנות את יתרונו באופן סבלני, קרמניק פרץ במרכז עם 29.ה4?!, והדבר הוביל לפתיחת העמדה ובעקבותיה שינוי מוחלט באופי המשחק. החל קרב מהלומות טקטי מסוג שממדיארוב מצטיין בו, והמשחק הפך לכאוטי מאוד וכזה שכל שלוש התוצאות תיתכנה בו – ממדיארוב זכה בכלי ופיתח התקפה מסוכנת מאוד על המלך הלבן, בעוד שקרמניק השיג שני רגלים חופשיים צמודים וקידם אותם לעבר ערוגות ההכתרה.
[כדי להדגים את הסיבוכים הטקטיים המטורפים שהיו טמונים במשחק בשלב זה, הבאתי בלוח החי הסתעפות אחת המוצעת על-ידי הודיני כעדיפה על 41.צ:ה8 ששוחק על-ידי קרמניק, ומתחילה ב-41.צ-ד8: היא מובילה לתיקו לאחר שהלבן מכתיר מלכה אחת, מקריב אותה מייד כדי למנוע מט, מכתיר מלכה שנייה, והשחור כופה תיקו בשח נצחי.]
מכל מקום, ממדיארוב ניווט בסיבוכים טוב יותר והגיע לעמדה זכויה לאחר המסע 48.צ-ו8+ של קרמניק:
48…מ-ז6!! זוכה כאן עבור השחור. הלבן אינו יכול להכתיר מלכה, כיוון שהוא סופג מט מיידי על ז4. המסע היחידי אותו הוא יכול לנסות כדי לא להפסיד מייד הוא 49.צ-ז8+(!), כיוון שאם יכה השחור את הצריח הלבן, יוסר האיום המיידי במט וללבן יהיה זמן להכתיר מלכה ובהמשך לכפות תיקו בשח נצחי. אבל במקום זאת, השחור יכול לשחק 49…מ-ח6! (ששומר על איום המט), ולאחר 50.צ:ז5 – הדרך היחידה להתגונן מפני האיום הזה – הוא משאיר את הצריח שלו בחיים (או את האפשרות להחליף אותו בזה הלבן) על-ידי 50…צ-ח2+!, מכה את הרגלי הלבן על ד7 עם הרץ, מונע את הכתרת הרגלי הלבן הקדמי השני, וזוכה בסיום המתקבל כתוצאה מכך.
אלא שממדיארוב – ברשלנות פושעת ממש, בהתחשב במורכבות העמדה וחשיבות הרגע הזה במשחק (ואולי בטורניר כולו) – שיחק 48…מ:ו8?? בלי לחשוב יותר משניות ספורות בלבד. ייתכן שהיה נראה לו כי אחרי 49.ג8=מה+ מ-ז7 עמדתו זכויה, כיוון שללבן אין עוד התראות שח מיידיות, והמלך הלבן לכוד לכאורה ברשת מט – השחור מאיים להנחית מט בשני מסעים, עם …פ-ו3+ ו-…ר-ו7 (או צ-ח2). אלא שקרמניק מצא כאן מסע מצויין, שלא רק מונע הפסד אלא הופך לפתע את עמדת הלבן לזכויה – 50.מה-ב7!!:
המסע הרב-תכליתי הזה (1) מגן מפני איום המט על-ידי פ-ו3+; (2) מאיים להכתיר גם את הרגלי ד' תוך מתן שח עקיף על השורה השביעית; ו-(3) תוקף את הצריח השחור על ז2 (כך שאם השחור מתגונן כנגד איום הכתרת הרגלי השני באמצעות 50…מ-ז6, שגם מחדש את איום המט על-ידי צ-ז4, הלבן פשוט לוכד את הצריח). זה כבר היה יותר מדי עבור השחור, וממדיארוב נכנע לאחר מסעים ספורים. וכך, במקום שייצמד למובילים עם מאזן של 1+, קרמניק הוא זה שעשה זאת, בעוד שהאזרי צנח שוב לתחתית עם 1-.
***********
לאחר שבעה סיבובים, הטבלה המלאה נראית איפוא כך:
2-1. אנאנד, ארוניאן – 4.5 נקודות (2+) 3. קרמניק – 4 (1+) 4.סוידלר – 3.5 (50%) 7-5. טופאלוב, ממדיארוב, אנדרייקין – 3 (1-) 8. קריאקין – 2.5 (2-).
בחציו השני של הטורניר חוזרים על המשחקים ששוחקו בחצי הראשון, אבל בצבעים הפוכים בין השחקנים (ה"בית-חוץ" של השחמט). כדאי לשים לב לכך שבשלושת הסיבובים הראשונים של כל מחצית (3-1; 10-8) ארבעת השחקנים הרוסים משחקים בינם לבין עצמם, כך שארבעת הסיבובים האחרונים (7-4; 14-11) מהווים למעשה מפגשים של רוסיה נגד שאר העולם, כשבכל אחד מסיבובים אלה כל הרוסים משחקים באותו הצבע.
המשחק המרכזי בסיבוב של היום הוא זה שבין שני המובילים, ארוניאן-אנאנד, בו ארוניאן (בלבן) ינסה להמשיך את המומנטום החיובי שלו; הזדמנות טובה לעשות זאת תהיה גם לקרמניק, המשחק בלבן נגד אנדרייקין. המשחקים הנותרים: סוידלר-קריאקין, טופאלוב-ממדיארוב.
58 Comments
אני חושב שממדיארוב, אחרי הטעות האיומה של לקיחת הצריח עדיין היה יכול להשיג תיקו עם 49. … מו7 (במקום מז7) כיון שבמצב כזה 50. מהב7 לא עובד בגלל 50. … צז4+ 51. מח5 מה7 כאשר הכלים של השחור מגינים אחד על השני והמלך מונע הכתרה. בניתוח בצ'סדום, ההמשך המומלץ ללבן אחרי מו7 היה למרבה התדהמה להכתיר ב ד8 פרש בשח (!!!) עם הסתעפות שמפשטת את העמדה למלכה מול צריח ורץ עם תיקו באופק. מעניין אם אי פעם היה במשחק ברמה הגבוהה הכתרה של מלכה ובמסע לאחר מכן הכתרה של פרש? קצת חבל על ממדיארוב שאחרי ההתאוששות המרשימה בסיבובים האחרונים זרק ככה לא רק את המשחק אלא גם את התחרות.
איכשהו יש לי את ההתרשמות שבתחרות השנה רמת המשחקים קצת פחות גבוהה מאשר בשנה שעברה… נכון שעדיין יש הרבה משחקים מרשימים (למשל קרמניק-קריאקין שהיה ניצחון קרמניקי טיפוסי או ארוניאן-סווידלר שהדגמת) אבל גם את המון טעויות די משונות – לא רק קרמניק מול ארוניאן וממדיארוב אלא גם אותה טעות משונה של סווידלר בהגנה ההולנדית והמשחק החלש כל כך של ממדיארוב מול אנאנד. מצד שני, השנה כל השחקנים נלחמים עד הסוף וכמובן יש לא פחות מתח והתרגשות, וההרגשה שבכל משחק הכל יכול להיות… באמת נראה ששום תוצאה לא תפתיע יותר!
כן, זה נכון ש-49…מ-ז7 היה טעות שנייה ברצף – הרגשתי שאם בנוסף לכל הסיבוכים האחרים אני אתחיל גם להסביר את ההבדל בין המסע הזה לבין 49…מ-ו7 זה ייצור עומס גדול מדי על הטקסט… אבל אם כבר הזכרת את העניין, האמת היא שללבן יש במקרה כזה לפחות סיכויי ניצחון יותר טובים מאשר בהסתעפות שציינת עם עוד מסע די מדהים – 50.מ-ח5! (מרחיק את המלך הלבן מאיומי מט, ומאיים להמשיך מ-ח6, שמונע את ז7 מהמלך השחור, עם מה-ה8+ והכתרה על ד8 עם שח) 50…ר-ז4+! (מפנה את ה6 לפרש תוך רווח זמן) 51.מ-ח6 פ-ה6 52.מה-ה8+ מ-ו6 53.ד8=מה+ פ:ד8 54.מה:ד8+ מ-ה5 והלבן יוכל ללכוד תוך התראות שח גם את הרגלים ב-א7 ו-ח7; אני לא בטוח אם זה תיקו או לא, אבל גם אם כן השחור צריך מאוד לדייק.
לגבי הרמה – אני מסכים שבמבט כולל, עד כה המובילים קצת פחות מרשימים ו/או יציבים ממה שהיו קרלסן וארוניאן (ובמובן מסויים גם קרמניק) בחצי הראשון של התחרות בשנה שעברה, אבל מצד שני גם אין כאן משוגע סידרתי כמו איוונצ'וק. ולגבי המשחק של ממדיארוב נגד קרמניק בהקשר זה – סביר להניח שכעת מה שיזכרו ממנו יהיה בעיקר העיוורון (הכפול) הנוראי של ממדיארוב, אבל צריך להעריך גם את הרצף הטקטי הנהדר – החל ממסע 43 – שממדיארוב כמעט והצליח להשלים אותו, והיה יכול להפוך את המשחק הזה ליצירת מופת (ובאופן כללי את דרגת המורכבות הגדולה של העמדה בה שני השחקנים היו צריכים לנווט).
כן, בגלל הסיום המדהים אפשר גם לשכוח שהמשחק בכלל התחיל בתצוגה עמדתית מרשימה של קרמניק עד הטעות של פתיחת העמדה עם 29. ה4. באמת משחק נהדר עם כל כך הרבה רבדים.
כן, אני חושב שהשנה יפה לראות את כל השחקנים נלחמים, גם סווידלר שלא מהסס בניגוד להרגלו לסבך את המשחקים וגם אנדרייקין שבהחלט נותן הופעה מכובדת (בניגוד נניח לשנה שעברה שאז איוונצ'וק באמת השתולל ורדג'אבוב התפרק)
אייל תודה,
הזכרת את החשש קרמניאק בהרפתקה מול ארוניאן כי חשב על שובר שיוויון. האם החשש מהבריחה של אנאנד לא קיים ושווה את הסיכון? נראה לפי התשובה שהם בכלל לא מחשיבים אותו בשיקולים. לפי התוצאה הזנחתו לא נראת מוצדקת.
שאלה של חוסר ידע. אנו רואים ושומעים שללבן יש יתרון, ולרוב הנצחון הוא בלבן. למה זה המצב? הרי משחקים לרוב 40 ויותר מסעים וללבן יש יתרון של צעד אחד בלבד. למה במשחק כל כך ארוך קשה לקזז צעד אחד? (סליחה שוב אם השאלה נראת מוזרה לחלוטין).
לגבי חשש מהבריחה של מוביל/פיבוריט אחר – כן, זה שיקול שבהחלט קיים; אבל בכל זאת, במיוחד בשלב מוקדם בתחרות, ניתן לומר שה"נזק" יחסית פחות גדול – במקרה של תיקו במקום ניצחון, נניח, מפסידים ביחס לאותו שחקן חצי נקודה, בעוד שביחס ליריב הישיר הפסד במקום תיקו פירושו הפסד פוטנציאלי של נקודה שלמה בגלל שובר השוויון.
[כל זה, אגב, *לא* תקף לתיקו המהיר שארוניאן הסכים עליו היום בלבן עם אנאנד, במשחק הישיר בין שני המובילים, כיוון שלארוניאן יש כבר שובר-שוויון נחות מול אנאנד בעקבות ההפסד במשחק ביניהם בסיבוב הראשון.]
לגבי יתרון המסע הראשון של הלבן – זו שאלה מורכבת מאוד, ואני לא חושב שיש לזה הסבר ברור ופשוט. אם הנושא מעניין אותך, הערך הרלבנטי של ויקי הוא בכלל לא רע, כולל סטטיסטיקות לגבי אחוזי הצלחה של הלבן (http://en.wikipedia.org/wiki/First-move_advantage_in_chess).
ארוניאן בחר היום פתיחה די חריגה עם כל מסעי המלכה? או שזהו וריאנט ידוע?
מעניין באמת התיקו המהיר שהוא הסכים לו. על פניו היה עדיף לו להמשיך באינטנסיביות ולנסות לנצח, גם בשל המצב על הלוח שהיה בסדר גמור וגם בשל המצב בתחרות.
כנראה שרצף המשחקים המתישים שהוא עבר הוביל אותו ללכת על תיקו זריז ולנוח, כאשר מלחתחילה ברור שלנצח את אנאנד בתחרות זה לא הדבר הכי פשוט.
אולי אפילו היה גם שיקול אחר. נראה שלארוניאן "נוח" יותר להיות בשלב הזה בחבורה המובילה ולחסוך כוחות, מאשר לנסות להוביל לבד, ולעמוד בלחץ של להשאר מוביל כזה במשך שבוע שלם.
אני מקווה שמול קרמניק בלבן בעוד כמה ימים הוא ישתדל יותר
נ.ב.
לזכותו של סוידלר יאמר שהוא לפחות מנסה לנצח בכל משחק, גם היום הוא לוקח סיכונים, כהרגלו בזמן האחרון, וממש לא משחזר את התיקו ההוא עם קריאקין בסיבוב הראשון.
לעומת זאת טופאלוב עבר לשלב של פשוט להנות מהתחרות, וכמובן להתכונן למשחק הבא שלו עם קרמניק
הפתיחה היתה מאוד לא שיגרתית. או שארוניאן ממש לא אהב את העמדה שלו, למרות הרגלי העודף, או שפעלו כאן שיקולים פסיכולוגיים מהסוג שהזכרת. בכל אופן, מנקודת הראות שלנו כצופים שרוצים כמה שיותר בידור ועניין אין ספק שההחלטה שלו די פחדנית ומאכזבת.
אפשר לומר שחוסר הבידור עבורינו כצופים במשחקים של אנאנד, ממשיך בעקביות. כאשר הפעם גם השיקול של ארוניאן לשמור כוחות(וחוסר החיבה שלו כנראה לעמדה) שיחק תפקיד.
העייפות הופכת לשיקול חשוב בתחרות עכשיו. ארוניאן חווה זאת נראה לי כבר בפספוס ההוא מול אנדרייקין, ואולי גם אשתקד כש"נשרף" בסיבובים 9-12
טופאלוב וממדיארוב נתנו משחק טוב ונראה שעוד מעט ילכו לנוח קצת גם הם, מגיע להם אחרי מה שעברו אתמול.
בכלל, אחרי יום כל כך סוער כמו אתמול, הגיוני שתהיה רגיעה.
נ.ב.
לאנדרייקין יש עצבים מברזל, קרמניק לוחץ אותו כבר שעה והוא כל פעם מתגונן עם מסע טוב. נראה אם יצליח להתמיד בזה.
שוב תודה על הטור המעולה!
אנדרייקין עמד בפרץ. בלי שהרגשנו הוא מתמקם נחמד בטבלה. סוידלר כנראה לא ינצח היום מה שמוציא אותו מהמירוץ ומשאיר מרוץ משולש.
מחר נראה איך קריאקין ישחק מול קרמניק, איך טופאלוב ישחק מול אנאנד והאם ארוניאן ינסה לסבך בשחור מול ממדיארוב או ימשיך לשמור כוחות
בינתיים קרלסן יכול להיות די רגוע :), אבל יש לנו הרבה עניין
חבל שגלפנד לא עלה השנה, הוא יכול היה להצליח פה לא רע, לא?
לדעתי אף שחקן עדיין לא יצא מהמירוץ.
סוידלר מפסיד ממה שאני רואה ומה שזה אומר שהפער בין המקום הראשון והמקום האחרון הוא בסך הכל נקודה וחצי וזה פער שבהחלט ניתן למחיקה ב6 סיבובים.
כל מה שצריך שאחד השחקנים במקום האחרון ינצח 3 משחקים בזמן שארוניאן ואנאנד לא ישיגו יותר מ50 אחוז.
מחר זה נראה לי יום קובע לכך. אולי הצמרת תמעד ואז עוד מישהו יצטרף למרוץ
סוף סוף משחק מרשים של קריאקין (במיוחד הרעיון של 64…צ:ד4 ו-65…ב6 בסיום); סוידלר (שוב) מפסיד אחרי שלקח בפתיחה סיכונים רציניים כשניסה לשחק על ניצחון כדי להחזיר את עצמו לתחרות.
כעת יש לא פחות מחמישה שחקנים עם מאזן של 1- (3.5 נקודות), במרחק של נקודה מקרמניק ונקודה וחצי מאנאנד/ארוניאן – כשמבין השניים האלה אנאנד בעצם מוביל, אחרי שביסס שובר שוויון עדיף בזכות המאזן הפנימי בשני המשחקים ביניהם. באופן תיאורטי כולם אכן יכולים עדיין לזכות, אבל קשה לי מאוד להאמין שמישהו מחוץ לשלישיית המובילים מסוגל לתת סיום כל-כך חזק שנדרש כדי להשיג את זה.
מעניין שבמסע 70 של השחור, ז5 הרבה יותר טוב מאשר מו2 שנראה טבעי.
נראה שהיום לא קרה הרבה בטבלה, אבל בכל זאת:
1) קריאקין שהיה היחיד בלי ניצחון, ניצח ונתן משחק מרשים. כמו אנדרייקין הוא נראה רענן, והסיכוי שקרמניק (שאמור להיות מותש למדי) ינצח אותו מחר בשחור הוא די נמוך.
2)אנדרייקין הוא מתחרה לגיטימי לגמרי בתחרות, לאחר שניצח את טופאלוב והתמודד בלי קשיים גדולים עם קרמניק.
3)אנאנד עבר בשלום את אחד המוקשים הפוטנציאליים שלו בשחור (יש לו עוד אחד עם קרמניק)
יש לי הרגשה שמחר ארוניאן ישקיע, גם כי זה לפני יום מנוחה וגם כדי לא למסמס שני משחקים ברצף.
לאנאנד לעומת זאת אין שיקולים כאלה, אבל אם וכאשר טופאלוב לא ידייק, הוא יהיה שם בשביל לנצל את זה
במסע ה-70 שני המסעים טובים באותה מידה, זה רק עניין של שינוי סדר; יכול להיות שבעומק מסויים של ניתוח, המחשב משום מה מראה אחד מהם כטוב יותר, אבל אם תיתן לו עוד זמן הוא יבין שגם השני טוב.
הנקודה המרכזית היא כאמור השילוב בין מסעים 64 ו-65 של קריאקין. כדי להמחיש את החשיבות של 65…ב6, שגורם ללבן לבזבז זמן מכריע, אפשר להשוות בין שתי ההסתעפויות ההיפותטיות הבאות:
65…ז4(?) 66.צ:ב7 ז3 67.צ-ה7 ז2 68.צ-ה1 ותיקו
65…ב6! 66.צ-ב7 (במקום מ-ג3) ז4 67.צ:ב6 ז3 וכעת הצריח לא יכול לחזור לשורה הראשונה בשני מסעים (דרך ד6-ד1 או ה6-ה1), כי המלך הלבן חוסם את הטור ד' והרץ השחור משגיח על ה6.
http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1751475
תודה
בנוגע לחוסר האהבה בין טופאלוב וקרמניק, עכשיו אחרי שטופאלוב פחות או יותר יצא מן המירוץ האם אין סכנה שהוא "יחפף" במפגשים עם אנאנד וארוניאן? הכוונה היא לא שהוא יפסיד בכוונה אלא שינסה פתיחות לא שאפתניות בלבן או חידושים ספקולטיביים בשחור מתוך הנחה שגם אם הוא יסיים בתיקו יפסיד זה לא יהיה נורא כלכך.
מעניין האם ה"נחש הקדמוני"-ה-snake variation" שהופיע במשחק הקודם בו ארוניאן היה חייב לנצח,מול טומשבסקי בטרומסו,יופיע שוב….
מה זה ה Snake variation?
זאת מעין הסתעפות צדדית של הגנת בנוני (מבחינת מה שהשחור עושה עם רץ הערוגות הכהות). כפי שצויין, ארוניאן שיחק אותה בגביע העולם האחרון נגד טומשבסקי, אחרי שהפסיד במשחק הראשון והיה חייב ניצחון במשחק השני – http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1729289.
תסתכל טומשבסקי-ארוניאן…הפעלת הרץ השחור שלא בדרך המקובלת בבינוני-מודרני(דרך ז7) אלא דרך ד6-ג7-א5.הדרך היחידה של לבן להשיג יתרון מול המבנה הזה היא לקדם רגלי ל-ד6,ולפתח את פרש המלך ל-ו4 דרך ח3.אבל אם הלבן משחק תחילה פ-ו3 עלולה להיות לו בעיה עם התכנית הזו,כפי שהוכיח ארוניאן נגד טומשבסקי.בכל אופן,מאמא שיחק 3.פ-ג3,ונראה מה יהיה בהמשך…
לא יופיע,אלא אם כן ארוניאן ינפץ משהו….עם הפרש על ז1 זה יכול להיות מסוכן…
בחירה מעניינת 11)…מה ו7
אנאנד וארוניאן נראים נמרצים היום בפתיחה. מעניין שגם אנדרייקין…אולי קיבל תיאבון
נגיד את האמת…התחושה היא שמאמא בדרך לקטסטרופה נוספת…אני בטוח שהוא היה נותן הרבה כדי לשחק את המצב הזה בצבעים הפוכים…
אכן פתיחה כושלת שלו. המסע מה-ד3 המכוון להשתחרר מהלפיתה בלי להפקיר את הרץ מאפשר פ-א5 עם האיום פב3 לשחור משחק נוח למדי עם צמד הפרשים, במיוחד שהשחור הזה הוא ארוניאן
כן, כך זה נראה… בחירת פתיחה די מוזרה – עד כמה שידוע לי, הקונצנזוס כיום הוא ש-5.ה4 לא מציב בפני השחור בעיות ממשיות והניסיון הרציני היחידי להשיג יתרון הוא עם 5.א3.
האם השחור יכול להרוס לו את ההצרחה עם מהו4
הלקיחה של קרמניק דXג4, זה מסע תיאורטי?
גם אנדרייקין-סוידלר לא נראה כוריאנט מוכר מדי
יהיה מעניין היום
היא לא הופיעה במשחקים קודמים, ובאופן כללי נראית מפוקפקת מאוד אם הלבן פשוט מכה את הרגלי ב-ב7. כבר העמדה אחרי 7.מה-ב3 לא ממש "תיאורטית", למרות שהופיעה פה ושם במשחקים – עדות ברורה לכך היא שהמלצת המחשב הראשונה עבור השחור (7…פ-ח5, עם הרעיון 8.מה:ב7 פ:ו4 9.ה:ו4 ר:ו3 10.ז:ו3 צ-ב8 ולשחור תמורה מצויינת עבור הרגלי, עם הרגלים הלבנים המשולשים על הטור ו') עוד לא שוחקה באף משחק…
מדהים, אחרי 10 מסעים העמדה של קרמניק כבר נראית על סף יאוש.
מהיכולת המוגבלת שלי לשפוט, נראה שהרבה שחקנים לא מדייקים היום, לא?
אולי עייפות?
נ.ב.
קצת מפתיע שארוניאן לא לקח את הטיב
אופס, מסתבר שממדיארוב בכל זאת נתן את הטיב (כשכבר לא היה חייב)
אמיל סוטובסקי על קרמניק (אחרי שלושת הסיבובים הראשונים):
This is where, in my view, the main danger lies for Kramnik – if his opponent chooses an unexpected variation/opening that he hasn't checked up before the game then as a rule Kramnik leaves the trodden paths and, again as a rule, it ends badly for him. Last year we saw no lack of similar cases – it's enough to mention his three games against Andreikin alone!
Before the start Alexander Grischuk expressed an opinion that struck many as paradoxical:
The only thing I can mention is the poor opening preparation of Kramnik, particularly when he has the black pieces.
It seems to me that such a statement doesn't accurately reflect the situation, but overall Kramnik has got something to think about. After all, he faces another five games with Black against opponents who no doubt aren't planning to probe the depths of Kramnik's analysis and will instead try to spring an opening surprise on him.
https://chess24.com/en/read/news/sutovsky-on-the-candidates-so-far
לאור המשחק נגד טופאלוב והמשחק של היום, נראה שפגע בול…
כמו שזה נראה ארוניאן מגדיל עוד ועוד את הסיכונים. גם הוא וגם קרמניק צריכים להציל משחק.
אנאנד יכול להיות רגוע היום. גם העמדה שלו בסדר גמור
נראה לי שארוניאן מצליח להפסיד היום (קרמניק בטוח מפסיד)
העייפות ממש נותנת את אותותיה. המשחק היחיד שנראה "נורמלי" הוא אנדרייקין-סוידלר.
טופאלוב נמצא כמעט בכפאי מול אנאנד, ארוניאן על סף הפסד. נקווה בשבילו שזה לא יגמר כמו בשנה שעברה, עם שלושה הפסדים בסיבובים 9-12.
אם אנאנד מנצח, קשה לראות מי יוכל להתחרות בו בכושר הנוכחי של השחקנים.
העמדה של ארוניאן קורסת לגמרי
כן, וגם העמדה של טופאלוב (שידוע כמי שלא נוטה להצטיין בהגנה סבלנית בעמדות פאסיביות) נראית בתהליך התדרדרות. הסיבוב הזה הולך ומצטייר כמו Christmas for Anand in March.
היו היה זה יום בהיר…
ארוניאן לא טורח לנסות ולהגן על סיום שנראה אבוד ונכנע – בוא ניתן גם קרדיט לכישורים הטקטיים של ממדיארוב, שנפתלי לא יתרגז :-) . אבל ברצינות – נראה שהוא פורח בעמדות לא ברורות עם הרבה סיבוכים טקטיים, גם אם באופן אוביקטיבי הן לא לטובתו.
זה בסדר… ארוניאן נכנע, הוא כנראה ידע למה הוא לא מנסה לנצח את אנאנד אתמול, זה משבר משמעותי. מקווה בשבילו שיצא מזה.
מחר הוא בלבן מול טופאלוב.
ממדיארוב יכול היה להיות עכשיו בצמרת הגבוהה, אולי זה עוד יקרה…
נראה לי שמי שהכי רענן יצליח בסיבובים הבאים. נראה לי שזה אנאנד ואולי גם חלק מהרוסים(שכבר לא יגיעו אליו, אבל יתנו משחקים טובים)
נראה עוד כמה זמן קרמניק יבחר להמשיך להתענות ולהתיש את עצמו, אולי הוא מחכה לעוד נס?
הוא היה אמור להיות עכשיו אחרון בטבלה פחות או יותר (אלמלא הנס של שלשום)…אבל יש לו 9 נשמות…
בהבנתי המוגבלת נראה לי שאנאנד זוכה
אם אנאנד זוכה מול טופאלוב וקריאקין מול קרמניק, כפי שנראה כרגע כמעט בוודאות, אנאנד הופך לפיבוריט כמעט מוחלט לזכות בטורניר. 5 סיבובים לסוף, הוא פותח פער של נקודה וחצי מקרמניק (וגם קריאקין וממדיארוב, שמצטרפים אליו עם מאזן של 50%) ולמעשה גם מארוניאן, בגלל שובר השוויון העדיף שלו בעקבות הניצחון במפגש ביניהם בסיבוב הראשון.
ועל זה נאמר "לעולם אל תזלזל בלב של אלוף"
אוהוהו!!!!!!! יום גדול!רק הרגע הגעתי לחיפה וכל השעתיים האחרונות לא ידעתי את התוצאה(נגמרה הסוללה בדיוק כשמאמא התחיל להשתולל,והתלמידים-ה' ישמור-לא ממש עוקבים).האם זה לא הרגע להיזכר במפגש הארמני-אזרי ה(לפני) אחרון, באליפות אירופה לאומות??בזכיה ההיסטורית?וזה היה עוד בלי אזמאי וגאשימוב אללה ירחמו,אבל עם ראוף והמלך חוסיין בהופעה הירואית!!!!!!!!!אני מקדיש את הניצחון בשם האומה האזרית לעילוי נשמתו של גאשימוב!!!
ולמרות הכל-שיהיה בהצלחה לארוניאן-אישית אני אשמח מאוד אם הוא יהיה המועמד מול קרלסן.
אגב, קרמניק הסביר במסיבת העיתונאים (https://www.youtube.com/watch?v=2VBYCOhlVXQ&t=313m11s) מה קרה בפתיחה – הוא שיחק 7…ד:ג4?? כי חישב את ההסתעפות 8.מה:ב7 ר:ו3 9.ז:ו3 פ-ד5 10.ר-ז3 [עד כאן כמו במשחק] – וכאן חשב בטעות שהוא יכול לשחק 10…ר-ב4 עם התקפה חזקה על ג3, בלי לשים לב שאחרי 11.ר:ג4 פ:ג3 המלכה הלבנה פשוט מכה את הרץ על ב4.
אני לא מצליח להבין את ההתפרקות הזאת של קרמניק (זה היה אמור להיות הפסד שלישי רצוף שלו).
באופן כללי הטורניר הזה פשוט ביזארי, מלחמת הכל בכל חסרת רחמים ועקובה מדם, ואנאנד פשוט הולך לו בניחותא, שומר על שלווה בין כל המשוגעים האלה שמתקוטטים ביניהם ומנצח בקלילות.
עם כל הכבוד וההערכה לאנאנד, זה יהיה ממש מבאס אם הוא ינצח.
לא רצוף – היה אתמול את המשחק נגד אנדרייקין… ומבחינת סדר הגודל של הטעו(יו)ת, אני חושב שמה שקרה לו נגד ממדיארוב, שם העמדה היתה סופר-מסובכת וטריקית, לא קרוב אפילו למה שקרה היום.
מה שקרה לו במשחקים נגד ארוניאן (שם החמיץ ניצחון) וממדיארוב קשור בבעייה רגילה שיש לו, ובאה לביטוי גם בתחרות המועמדים הקודמת – חוסר מסויים בחדות מעשית כשצריך לנצל את העמדות המצויינות שהוא משיג מהפתיחה; בשנה שעברה זה קרה לו בלבן נגד קרלסן וגלפנד ופעמיים נגד ארוניאן (בפעם השנייה, כמו נגד ממדיארוב, היה לו מזל שהיריב שלו עשה בסופו של דבר טעות גסה במיוחד – אם כי אז זה התבטא ברווח של חצי נקודה והפעם בנקודה שלמה).
מה שקורה לו הפעם בנוסף הוא ההתפרקות בשחור כשמפתיעים אותו בפתיחה – נגד טופאלוב והיום נגד קריאקין (ראה הציטוט מסוטובסקי בתגובה 13).
אכן התבלבלתי, לא ראיתי את המשחקים אתמול ומשום מה חשבתי שהוא הפסיד אתמול לאנדרייקין.
אם מדלגים על הסיבוב עם אנדרייקין אז הוא כמעט סגר שלושה הפסדים רצוף.
עם זאת קשה לבוא אליו בטענות. הוא שחקן מבוגר יחסית (ולא הכי בריא) שמצליח להביא את עצמו לשיא בתחרויות מועמדים ותחרויות קובעות, למרות שבשנים האחרונות הוא כבר לא בכושר של העשור הקודם.
אגב, קריאקין ניצח שניים רצוף, הוא היחיד שעשה זאת, לא?
נב.
אנאנד שלישי בעולם במד כושר עכשיו לפי האתר 2700chess.com
הוא היחיד שקלט מה הולך להיות פה. שמר כוחות כל הזמן, השתדל לא להפסיד ולא להתקוטט, וניצל כמה מצבים בהם היריב היה עייף/לא מרוכז/ביום לא טוב. היה לו מזל שזה קרה בסיבובים הראשונים, אבל נראה שבכל מקרה האסטרטגיה הזו טובה, אלא אם יש בתחרות איזה כוכב דומיננטי.
קרמניק כבר מעבר לשיאו כנראה.
לא נראה לכם שאם אנאנד היה משתתף עוד חודש בתחרות נניח עם ארוניאן, קרואנה, נקמורה (שלא לדבר על קרלסן), אז היה לו הרבה יותר קשה לבלוט שם?
דרמה אדירה, והמון המון עצבים. גם השחמט די איכותי. הבעייה היחידה היא שאנאנד פייבוריט ענקי לנצח, והוא יהיה אנדרדוג אפילו יותר גדול נגד קארלסן, פשוט לא מאמין שיש לו יותר מ-30% נגד קארלסן.
30 זה לא כל-כך מעט… בכל אופן, אם באמת ינצח בטורניר ואז יצליח לנצח את קרלסן בדו-קרב זה יהיה הקאמבק הגדול בהיסטוריה של המשחק.
נראה לי שהייתי קצת נדיב כלפיו, אני בספק אם סוכנות הימורים שפוייה תתן לו יותר מ-25%, אמנם עדיין רחוק מהדו קרב שלא נמצאו לו ספונסרים בזמנו (קספרוב נגד מנצחי הקזינו בוגאס, אלופי העולם בכאילו חליפמן/קסימזדנוב) אבל עדיין דו קרב קצת משעמם מבחינת עולם השחמט, בהשוואה לקרמניק או ארוניאן.
אנאנד פיבוריט לנצחון אבל זה עוד רחוק מלהיות גמור לטובת אנאנד.
הפער של קריאקין וקרמניק מאנאנד הוא בסך הכל נקודה וחצי
שניהם ישחקו בלבן מול אנאנד.
אם אחד מהם מנצח את אנאנד אז הפער יחסית לאנאנד יקטן לחצי נקודה,ומצב שאותו אחד משיג חצי נקודה יותר מאנאנד במשחקים האחרים לא בלתי אפשרי.
הסיכוי שלהם לנצח את אנאנד, כשכל מה שהוא צריך זה תיקו והם חייבים לקחת סיכונים גדולים מאוד, הסיכוי הוא קלוש.
אנאנד כבר מחפש את ההגנה הסולידית ביותר למשחק מחרתיים בשחור עם ממדיארוב.
לא נראה לי שיש יותר מדי מועמדים לנצח אותו ברמת המותשות שכולם הגיעו אליה פה, אבל…לך תדע
אני לא מסכים שהסיכוי לנצח את אנאנד שהוא צריך תיקו הוא קלוש.
אנאנד פיבוריט להשגת תיקו אבל לא יותר מזה.
אזכיר שאנאנד הפסיד מספר פעמים בדו קרב מול קרלסן ולא בגלל שהוא ניסה לנצח בכוח.
לדעתי הסיכוי של קרמניק לנצח בלבן את אנאנד הוא לפחות 20% ,ואותו דבר נכון גם לקריאקין.
אם אחד מהם ינצח את אנאנד אז גם ארוניאן בתמונה.
תוך יום יומיים נראה לאן ארוניאן הולך בתחרות:
1)קאמבק הרואי(בגלל היכולת הגבוהה)
2) דשדוש (בגלל המותשות אחרי שבוע ללא נשימה)
3) קריסה כואבת (בגלל הלחץ והמעמד)