ביום חמישי השבוע הכריז מריו דראגי, נגיד הבנק האירופי, על הרחבה כמותית בסדר גודל משמעותי. הבנק האירופי ידפיס 60 מיליארד אירו מדי חודש ויקנה איתם אגרות חוב ממשלתיות של מדינות בגוש. למעשה הגרמנים מאוד מתנגדים לתכנית, לכן הבנק עצמו לא יקנה את אגרות החוב הממשלתיות, אלא יעביר את הכסף המודפס לידי הבנקים המרכזיים של המדינות, והן יקנו את האג"ח הממשלתי של המדינה שלהם, וישאו בתוצאות במידה והמדינה תפשוט רגל פתאום באמצע.
זהו הסיפור של כלכלת אירופה בזעיר אנפין, הגרמנים מודאגים מכך שהקלות על המדינות המתקשות באירופה יובילו לכך שמדינות כמו ספרד, איטליה וצרפת יחזרו לביזבוזים ממשלתיים רציניים, וכך הם משאירים את הבנק האירופי המרכזי כלוחם היחיד בדפלציה שמתרחשת ממש בימים אלה באירופה, בזמן שהם מודאגים מהמשמעת של המדינות, ומה יקרה חס וחלילה אם המצב שם ישתפר בלי הכאב הנלווה לכך.
*
היום יש בחירות ביוון, והסיפור היווני הוא בדיוק הסיפור של שאר מדינות הפריפריה באירופה, רק בהגדלה של 1:20. יוון לכאורה מצליחה בדיוק כפי שגרמניה רצתה שתצליח. אמנם רק 50% מהאנשים בגילאים 20-64 עובדים ביוון, והמשכורת הממוצעת ביוון כיום נמוכה ב25% מהמשכורת הממוצעת היוונית בשנת 2007, אך יוון עברה לעודף תקציבי לפני תשלומי ריבית, ואפילו לצמיחה חיובית קטנה. מבחינת הגרמנים הכל נפלא, מבחינת אנשי אתונה עם הכסף, גם הכל בסדר, יכול להיות יותר גרוע, מבחינת האיש היווני ברחוב, החיים לא משהו.
*
לכן בבחירות ביוון היום קיים סיכוי סביר שסירזיה, המפלגה של השמאל הפופוליסטי, תגיע לשלטון. סירזיה הודיעה שהיא תשבור את הכלים מול הגרמנים, ותדרוש פתיחה של ההסכמים הקיימים כדי לאפשר העלאת שכר המינימום ביוון, וכן ידרשו מחילת חובות שתאפשר יותר כסף להשקעות בתשתיות ביוון, והעסקת יותר אנשים על ידי הממשלה. הגרמנים מצידם הודיעו שסיריזיה יילכו לחפש מי ינענע אותם, ומצידם שיוון תפרוש מגוש האירו.
לכאורה מדובר באיום מאוד רציני על היוונים, בעיקר כמובן על היוונים שיש להם חיים היום. לכן אולי קראתם בסוף השבוע רשימה של אריה מקל, שגריר ישראל ביוון, רשימה בה הוא סיפר לנו שאין מצב שסירזיה ינצח בבחירות, הרי בתי הקפה באתונה מלאים, ויש פקקים של מכוניות פאר. זו התמונה של מי שמתרשם מיוון באותה צורה שבה מתרשם האיש שיסתובב בצהלה. גם ישראל נראית נהדר כאשר תסתובבו בצהלה ובמסעדות היוקרה בתל אביב.
*
למעשה התמונה מעט יותר מורכבת. היוונים היום ערוכים הרבה יותר טוב ליציאה מגוש האירו, בהשוואה לשנת 2010. הם כבר כיום בעודף תקציבי, לכן אי היכולת לגייס כספים ממדינות זרות בעקבות פשיטת רגל מול אירופה, פחות צריכה להטריד אותם. ב2010, פשיטת רגל היתה מביאה לכאוס ביוון, שכן הם היו בגרעון מסחרי ותקציבי, לכן הדראכמה במידה והיתה חוזרת, היתה הופכת למטבע ששווה אפס מהר מאוד. כיום לעומת זאת, במידה יוון יופרשו מגוש האירו, העשירים יסבלו מהגבלות הון, אך הדראכמה אומנם תאבד ערך מול האירו, אך לא למצב שבו מליון דראכמות שוות אירו אחד, אלא הרבה פחות.
לכאורה זה בסדר מבחינת הגרמנים, הם יסתדרו יפה גם בלי יוון בגוש האירו, כיום כאשר יש הרחבה כמותית, פרישה יוונית לא תתורגם למכירת אגרות החוב של ספרד, אירלנד, פורטוגל ואיטליה. זה תמיד היה החשש המרכזי, שפרישה יוונית תביא בעקבותיה מפולת, וכיום לכאורה לפחות, אין חשש כזה.
אך הסכנה הגדולה היא אחרת לחלוטין מבחינת הגרמנים הסכנה הגדולה היא מה יקרה אם יוון תפרוש מגוש האירו, והמצב שם ישתפר בתוך כמה שנים, במקום שיוון תתרסק. האם במצב כזה הספרדים לא יבחרו בפתרון דומה? האירים? למעשה כל מי שהסכים לסבול חיי צנע בתמורה להבטחה של השארות בגוש האירו, פתאום יראו שהחיים מחוץ לגוש טובים יותר. זו הסכנה האמיתית לגרמניה.
בתמונה אתם רואים אנשים שסוחבים משקל מאוד כבד (מכיר את זה, תאמינו לי זה כבד), תחשבו איך הם ירוצו כאשר מורידים מהם את המשקל הזה, ואז תדמיינו מה יכול לקרות ליוון אם יורידו לה את המשקולות.
37 Comments
מה האינטרס של גרמניה להמשיך ולתמוך בגוש האירו? למה לגרמניה לא לעזוב אותו וזהו?
גרמניה הגיעה למה שהגיעה אחרי המשבר הקשה שחוותה באיחוד, רק בגלל גוש האירו. בלעדיו המטבע הגרמני יהיה המטבע החזק בעולם, היצוא שלהם יפגע קשה (והם נסמכים על יצוא יותר מכל מדינה אחרת), הכל הכלכלה הגרמנית מבוססת על היותה של גרמניה חלק מאיחוד אירופה, וגם הפוליטיקה הגרמנית
הייתי מוסיף,
גרמניה הצליחה לעבור בהצלחה רבה את המשבר הכלכלי שנלווה לאיחוד המזרח בשנות ה 90 בזכות האיחוד, נכון, עבר מזמן אבל עדיין כל מי שביקר בגרמניה יודע שיש עדיין הבדל מורגש בין מזרח למערב.
היכולת הגרמנית לשמר אחוזי תעסוקה גבוהים ( והכנסות כמובן ) מבוסס על היותה אחת מהיצרניות,יצואניות הגדולות בעולם – כאשר הדבר מבוסס כמובן על האירו הנמוך משמעותית מהערך התיאורטי של המארק.
בנוסף האיחוד פותח לגרמניה שווקים פנימיים שיתכן והיו נסגרים ללא האיחוד ( גם בימינו הגרמנים הם אחד העמים הפחות אהודים בתוך אירופה – ההיסטוריה לא נשכחת כל כך מהר )
לדוגמא :
היכולת של חברת תשתיות גרמנית כמו SIEMENS לזכות במכרזי ענק בתוך האיחוד ( לדוגמא בפולין ) גדול משל חברה אמריקאית – ללא מסגרת הגג של האיחוד התמונה תשתנה.
אפשר הסבר לבוא שכמוני למה שהיצוא יפגע במקרה שהגרמנים יעברו חזרה לפרנקים? האי עלות הייצור לא אמורה להיפגע באופן יחסי, לא? אז הגיד והפרנק יהיה כפול מהיורו, אז מוצר שעלה 1000 יורו יעלה עכשיו 500 פרנק לא?
בגלל שהמשכורת של עובד גרמני תהיה הרבה יותר יקרה במונחים דולריים, קרי עלויות הייצור בגרמניה יעלו מאוד
מרתק כרגיל
תודה
ויותר חשוב –
מה תהיה ההשפעה של נפילת גוש הירו – ביטול חוק בוסמן על הספורט?
האם השוק המצומצם של אנגלים\ספרדים\גרמנים\איטלקים\צרפתים ישפיע על היכולת של קבוצות העל במדינות אלה לשלוט?
האם תחזור שיוויוניות כלשהי ואייקס, למשל, תחזור לליגה של הגדולים?
מה יהיה על מנצ'סטר סיטי\פסז וכדומה?
עוד חזון למועד, אבל וואלה, אולי ראשי באיירן יתמכו ביציאת יוון מהגוש בדיוק כדי להרוויח את הרווחה הזה?
אתה מערבב בין שני דברים שונים, גוש האירו והאיחוד האירופי. יוון אולי תפרוש מגוש האירו, אבל היא לא תפרוש מהאיחוד ואין שום סיבה נראית לעין שמישהו יפרוש ממנו.
בכלל, המקרה של בוסמן היה ב1990, הפסיקה בעניינו היתה ב 1995 והאירו הושק רק ב 1999.
יריב – האיום הגרמני הוא שהיא תופרש גם מהגוש וגם מהאיחוד
הם יתקשו (לא יצליחו) לממש את זה, ובכל מקרה אני לא רואה את גרמניה מפרקת את האיחוד האירופי.
את התמונה רואים רק בעמוד הראשי
ומהנסיון שלי (ששש- הם בטח לא ירוצו לשום מקום. בטרמפים מגיעים יותר מהר)
הייתי בטוח שאנחנו היינו היחידים שהגיעו בטרמפים לנ.ס
כל יחידה והמורשת שלה ;)
מה יקרה לגרמניה אם כל המדינות החלשות יפרשו מהגוש? זה לא אמור להיות טוב לגרמנים ? (ובעצם לכל הכלכלות החזקות בגוש)
ממש לא טוב להם מכמה סיבות. הראשונה – המדינות החלשות כמו איטליה, צרפת וספרד הן גם המדינות הגדולות והמשמעותיות מבחינה כלכלית, לא בטוח שיש גוש כאשר איטליה וספרד הן לא חלק ממנו.
השנייה- גוש של המדינות החזקות בלבד מביא איתו את המטבע החזק בעולם, דופק להם את היצוא.\
השלישית – גרמניה סופגת מכה קשה ביצוא למדינות שציינתי למעלה
הקיצור, לא טוב בכלל
אם כל הסיפור זה היצוא למה לא יעשו כמו סטנלי פישר אצלינו ויורידו את השער מלאכותית שפשוט יקנו מלא אירו או דולרים או איזה מטבע שבא להם?
יש דברים שמדינה קטנה כמונו יכולה לעשות, כי אנחנו לא מאיימים על אף אחד, ואילו אם גרמניה תעשה, ארצות הברית יכנסו באם אמא שלהם, הם מתחרים ישירות מול האמריקאים. חוץ מזה, השוויצרים הראו עכשיו בדיוק מה קורה כשעושים את זה לאורך זמן ובצורה אגרסיבית
כן לשויצרים זה עבד יופי לא הבנתי למה הפסיקו
הם הפסיקו כי ההצמדה הזאת יצרה להם עיוותים מטורפים, אחרת באמת לא היו מפסיקים.
יהודה – השווצרים עשו את זה כי הם הבינו שההקלה הכמותית המתוארת תוריד את היורו עוד יותר ותגרום להם לקנות עוד המון המון יורו, כאשר מלאי המט״ח שלהם (ביורו) הגיע כבר ל85% מהתמ״ג השוויצרי ועל אף שאין עדיין במחקר ראיות שזה עניין שלילי (יש כאלה שטוענים שזה יכול להיות חיובי בצורה מסוימת) השווצרים החליטו להיות שמרנים וקצת ריסקו לעצמם את הכלכלה.
למה שזה יהיה שלילי אני לא זוכר איפה קראתי אבל ממה שהבנתי ככל שיש לך יותר יתרות מט"ח הכלכלה שלך יותר חזקה לא?
יהודה – עד גבול מסוים, יש עלות לעובדה שאתה מדפיס את המטבע שלך (פרנק שווצרי) וקונה בו מטבע זר (יורו) – אינפלציה עלולה להתפרץ, אבל חשוב מכך העניין הפוליטי – השימוש שפוליטיקאים יעשו בכסף הזה (היה רעיון ששוויץ תשקיע את הכסף בקרן ריבונית, בדומה לזו של נוורווגיה, קטאר או סינגפור) הוא העניין הלא הבריא, משום שבסופו של דבר הדבר לא משקף את המציאות הכלכלית, אם אתה סין שהכלכלה שלה שיגשגה באופן ריאלי בשני העשורים האחרונים ומחזיקה במט״ח גדול אז יש לזה בסיס כלכלי ריאלי.
עניינים נוספים – שימוש ביתרות המט״ח לצרכים פנימיים יובילו בסופו של דבר לתוצאה ההפוכה של כל התהליך, משום שאז המטבע המקומי יטוס למעלה ויכול לחסל את הייצוא.
אני לא הכי בקיא בנושא השוויצרי, אבל ההתנהגות של בנק ישראל עלולה לפגוע בישראל בטווח הארוך, הבנק מייצר מלווה קצר מועד על מנת להימנע מסחרור אינפלציוני, כך הוא לוקח כסף מהציבור ומשלם עליו ריבית, אני לא טועה ״על הנייר״ הביא את בנק ישראל לגרעון של עשרות מילארדים. בנק ישראל משקיע גם חלק מהכסף במניות (והאחוז עולה בזמן האחרון) מה שמוסיף גורם סיכון נוסף ועוד קצת שמן למדורה, בנק ישראל יהסס לעלות את הריבית כי הוא יצטרך לשלם יותר על המלווה קצר המועד וזו עוד נקודה שחשוב להתחשב בה שבוחנים את שוק המט״ח.
בשורה התחתונה מי שמרוויח מהעניין הם בעיקר תאגידים פיננסיים – ספקולנטים שמנתחים את דרכי הפעולה של הבנקים המרכזיים, שהם לרוב, כמו יתר המוסדות הבירוקרטיים איטיים ובעלי גמישות מוגבלת וככה נעשים רווחים אדירים, יותר מהכל הבנק השווצרי המרכזי הכניס לכמה קרנות כאלה בעיטה לפנים (אם נשאיל את עולם המושגים של גיל) וגרמה גם לכמה מהם צרות גדולות מאוד.
היום קראתי שמפלגת השמאל שמועמדת לזכות ביוון מאיימת שאם לא יותרו לה על החובות היא לא רק תצא מגוש היורו היא גם לא תשלם את החוב ושכולם יקפצו להם. האם זה בכלל אפשרי, והאם יש סיכוי שיוון תרויח מכך, הרי האמינות שלה תהייה בקאנטים ואף אחד לא יסתכן לעשות איתה עסקים פרט לאירן ורוסיה?
איציק – זה בדיוק מה שהם יעשו, והם לא יהיו הראשונים בהיסטוריה לעשות את זה. ברור שיש לזה מחירים, אבל איסלנד וארגנטינה למשל הראו לנו שלפעמים שווה לשלם את המחיר הזה.
לא מכיר את המיכרים באיסלנד וארגנטינה. אשמח אם תוכל לכתוב פיסקה קצרה בנושא.
איסלנד פשטה רגל, בניגוד לאירים הם פשוט הודיעו לבריטים ולשאר האירופים לקפוץ להם, הבנקים לא החזירו חובות וכו'. בהתחלה היה קשה באיסלנד, הם באמת הפסיקו לקבל הלוואות, אבל אחר כך המצב שלהם השתפר הרבה יותר מהמצב של האירים שהיו בבור דומה ונכנעו ללחצים של אירופה. כמובן שהיום איסלנד כבר יכולה לחזור לגייס חוב בשוק החופשי אם יבוא להם. בעולם של ריביות כל כך נמוכות, יש רעב אדיר להשקעות, לכן אם תציע ריבית טיפה יותר גבוהה על ההלוואה, תמצא מי שילווה לך כסף
תודה
לא נראה לי שהמקרה של איסלנד דומה כל כך לזה ביוון. גם משום שאיסלנד פשטה את הרגל בזמן המשבר בבנקאות וזה התקבל הרבה יותר בהבנה וגם משום לפני אותו משבר המצב שם היה מצוין ועכשיו גם אם השתפר הוא פחות טוב ממה שהיה.
המקרה בארגנטינה דומה ליוון אבל אני לא בטוח שהמצב הכלכלי בארגנטינה כרגע טוב ממה שקורה ביוון.
מעניין מאוד.
מה שיפה שאם המפלגה הזו תזכה, תהיה לנו אפשרות לראות את הניסוי של עזיבת האיחוד האירופי. אני לא פוסל שגרמניה תשים ליוון מקלות בגלגלים כדי שהניסוי לא יצליח, בגלל הסיבות שציינת בפוסט.
גיל שלי – בקשר להשלכות על יוון לעומת 2010, קצת קשה להגיד שהיוונים יצליחו לגייס חוב בלי שום בעיה – זה סיכון קצת יותר מדי גדול למדינה לסמוך עליו, אנשים שמלווים כסף (ותשכח שמישהו מאירופה יעשה את זה אם יוון תפרוש) רוצים אותו חזרה במיוחד אם מדובר באמריקאים ובטח ובטח אם סין תנצל את ההזדמנות – ובמקרה חירום, הדרישות של הבנק העולמי (בשליטה אמריקאית) וקרן המטבע (בשליטה אירופאית) יגרמו לתוכנית הצנע הנוכחית להראות כעניין חיובי.
בנוגע לחומות ההגנה, למרות כל המאמצים של דראגי, אין חומות הגנה גבוהות מספיק, גם אם ההקלה הכמותית כבר יצאה לדרך ויתר כלכלות הדרום עלולות לספוג מכה אחר מכה שלא תגרום להם להתאושש.
כך שבשורה תחתונה קשה לראות עדיין יציאה של יוון ומספיק היה לקרוא את הטור של מנהיג סיריזה בFT כדי להבין שהאמרה של אריאל שרון – מה שרואים מכאן לא רואים משם היא כנראה אמירה גלובלית, אני מניח שפשוט נראה צעדים נוחים יותר ליוונים וקצת יותר חריקת שיניים מצד גרמניה ובדיוק בגלל שהסברת, גרמניה עלולה להיות המפסידה הגדולה כאן בסופו של דבר.
מסכים עם כל מה שכתבת
הניחוש שלי, שגם אם סיריזה מנצחת (כמו שנראה עכשיו) היא תעשה קצת ברינקמנשיפ, תוציא קצת שיפורים מהגרמנים והעסק לא יתפרק. פוליטית מה שהרבה יותר מדאיג הוא עליית הנאצים שם – השחר הזהוב הולך ומתחזק.
לא הייתי מזלזל בנטייה של מפלגות פופליסטיות להיות … פופליסטיות, בעיקר בסביבה פוליטית מקוטבת כמו זו שביוון
זה ברור באמת שאיטליה וספרד מחכות על הקווים לראות מה יוון תעשה ואיך יגיבו לזה.
מה שאני לא מבין זה איך אם זה כ"כ ברור, למה הגרמנים לא מתנגדים ליציאה של יוון מגוש היורו? הם מעדיפים שיוון תעשה את זה, ואז ייכנסו באמאמא שלה, כדי להבהיר לכולם מה קורה למי שיוצא מהאיחוד ומתחמק מחובות?
גיל שלי – יצא לך לסחוב יחצ״ג?
או שהתמונה לא קשורה.
בארבעים על ארבעים סחבתי את היחצג כל הדרך, זה היה הפקל שלי