תארו לעצמכם שחקן בית, נניח מת'יו לה טיסייה. הוא מקבל פתאום הצעה לחוזה ענק במנצ'סטר יונייטד, לאחר שהוא חוכך בדעתו, הוא מחליט להשאר בסאות'המפטון. אה, לא צריך לתאר לעצמנו, אני זוכר שדווקא תיארו את ההחלטה שלו להשאר בקבוצה בה נולד כשחקן, בצורה רומנטית למדי.
איכשהוא כשאבי גבאי מקבל הצעה לחוזה מאוד יפה בסדר גודל של שישה מליון שח לשנה בסיס, ולאחר שהוא חוכך בדעתו, הוא מסרב לחוזה והולך לפוליטיקה, זה מתואר כאילו הוא ביצע סוג של פשע. מעניין כשכשיש אינטרס לתקשורת, הדברים מתוארים בצורה שונה לעומת מצב בו התקשורת נטולת אינטרס.
*
עוד דוגמה. תארו לעצמכם שחקן בן 33 נניח שהוא לא נמצא במגמת ירידה, הוא בשיאו הספורטיבי. אותו שחקן לא רק שמקבל חוזה לעשר שנים, אלא בעקבות כך שהוא מסכים לחוזה ארוך טווח, הוא מקבל 30 מליון דולר לשנה במקום 20 מליון. נראה לכם הגיוני? באמת השחקן עשה ויתור בכך שהסכים לקבל על עצמו לשחק במדי הקבוצה שלו גם בגילאים 39-43, ועוד קיבל על כך צ'ופר כספי.
אה, איכשהוא מחיר הגז מגלם בדיוק את הסיפור הזה. מי שעוקב אחר שוק הגז, רואה מגמה של ירידת מחירים באופן גס משנת 2007 ועד למחיר שעליו נקבע הגז במו"מ מול חברת החשמל. איכשהוא חברות הגז לא רק קיבלו וודאות של מחיר עולה משנה לשנה, כן לא מחיר קבוע אלא עולה למרות השוק היורד, הן קבלו הצמדה לאינפלציה בתוספת שני אחוז לשנה, כאשר האינפלציה היא אפס. כך נראה מו"מ בין שני צדדים שמבינים משהו מהחיים?
23 Comments
היי גיל,
אין לי הרבה מה להגיד לגבי אבי גבאי (אם כי את לה-טיסייה דווקא מאוד אהבתי ),
רק רציתי להגיד שמכבי פוקס ומניית טבע מוסרות ד"ש :)
חבל שמכבי פוקס לא עשתה את מה שטבע עשתה, שניה לפני ההדרדרות לתהום, לקחת מישהו שאשכרה מבין בניהול חברה/קבוצה, ולקחת צעד אחורה מבלי להתערב לו, אולי אז היא היתה נהיית קבוצה שוב
אחת משתי אפשרויות:
1. אבי גבאי הוא פראייר / אידיוט (כנראה שלא).
2. אבי גבאי עשה מספיק כסף בתפקידו הקודם, כך שזה הרבה פחות אישיו אצלו והלך לנסות להגשים חלום.
דרך אגב – מי תיאר את זה כסוג של פשע?
זה לא פשע, אבל גם לא מראה על צדיקות יתר מצידו של גבאי.
כך שבוודאי כל הסיפור הזה יוצר תמונה קצת שונה מהתדמית האידיאליסטית שגבאי מנסה לייצר לעצמו.
אם כבר הלכת על כדורגל, אז זה כמו ששחקן ינשק את הסמל שעל החולצה אחרי גול, אבל שבוע אח"כ יגלו שממש לפני כן הוא היה במגעים עם היריבה המרה, למרות שהמגעים נכשלו והוא נשאר בקבוצה.
ואתם אומרים על תומכי ביבי ביביסטים עיוורים.
הסיבה שגבאי מקבל עכשיו בוז היא לא בגין ההצעה שקיבל, אלא בשל העובדה שמעולם לא טרח לספר על כך.
אם מה ששטייניץ מספר הוא נכון (ולפחות ממה שאני שמעתי וקראתי גבאי לא הכחיש.) אז יש פה בעיה קשה.
איזה כיף לביבי שהמועמדים שמולו פשוט קוברים אחד את השני ואת עצמם. חבל לו אפילו להשקיע בקמפיינים נגדם, שישמור את הכסף לקמפיין 2023, עוד יכול לבוא מישהו שאשכרה יאיים עליו.
זה נחמד לשקר, אבל מה לעשות שהוא סיפר על ההצעה בראיון שערך לפני שלוש שנים, וההצעה נחשפה כבר אז
אה, ואפרופו שקרים, שטייניץ, הוא שקרן, הוא גם מושחת, וגם צובע את השיער
אני לא מכיר את הראיון שהזכרת.
בתגובת של גבאי ששמעתי וקראתי הוא לא הכחיש את השיחה עם שטייניץ ואת העובדה של הבהיר זאת.
אגב, לא שאני חושב ששטייניץ הוא צדיק ומאמין לכל מילה שלו, הציקה לי העובדה שגבאי לא הכחיש בתוקף.
אתה מדבר על הראיון לאילנה דיין?
לא, ראיון לרונית ורדי בליברל, ואני לא מבין איך אפשר להתיחס ברצינות למה ששטייניץ אמר, הרי אבי גבאי התנגד למתווה הגז ושטייניץ הפיץ שקרים למענו, כל סביבתו של שטייניץ נחקרת על שוחד בעניין, מה שנקרא נובמת
טוב, הלכתי לבדוק קצת לרענן את הזכרון.
יש אכן לראיון שציינת ועוד טענה שזה עלה בראיון עם אילנה דיין וירד בעריכה.
לפי תגובת דוברו של גבאי, מה שאמר שטייניץ לא הוכחש על ידי גבאי כי אכן התקיים. גבאי פנה ל שטייניץ והציע לו שלא לפרק את המונופול. ההסבר שניתן עכשיו הוא שממילא המאגר הגדול ישאיר אותם כמונופול ולכן אין טעם להלחם בהם ולקחת את שני המאגרים האחרים.
אני חושב שאתה עושה לו וואחד הנחת סוף שנה גיל. שטייניץ הוא טינופת, אבל זה לא נותן קייס לגבאי.
פרט קטן – אחד הטיקטים שגבאי רץ עליו הוא – התנגדתי למתווה הגז.
אם היו משלמים לי כמה שביקשתי הייתי תומך…
ירון, מאיפה אתה מביא את הקשקוש הזה? גבאי קיבל את ההצעה הכי גבוהה שאפשר לקבל, ועדיין סרב
עזוב גיל, יש יותר מגרסה אחת לסיפור הזה. גבאי לא הוכיח את עצמו כמישהו אמין במיוחד וגם לא כמנהיג.
שטייניץ הוא בעיקר אידיוט אם הוא צובע את השיער.
וגבאי לא צובע?
גיל – לדעתי פיספסת את הנקודה, הקטע התקשורתי הוא לא על ההצעה עצמה, אלא על זה שגבאי הסתיר את זה, לא שגם אם זה יש בעיה מהותית בפני עצמה, אלא שמי שבנה את הקריירה הפוליטית שלו על התנגדות למתווה הגז ומי שמנסה לצייר עצמו ״כשונה״ מהפוליטיקאים הישנים, היה צריך לא להסתיר את זה, אם היה מספר את זה ביום הראשון היה מקבל הרבה קרדיט – בדיוק כמו שכתבת, גם סירב לסכום משמעותי וגם יצא נגד, אבל הוא פשוט לא ידע להשתמש בקלף שהיה לו וחבל מבחינתו.
אביאל, הוא לא הסתיר, הוא סיפר את זה בראיון שנערך עמו לפני שלוש שנים, וידוע שהמתחרים שלו ביבי ויאיר לפיד הם אנשים שמעולם לא אמרו שום דבר מופרך בימיהם
גיל – במגזין עם תפוצה מינמלית, שאף אחד לא ידע עליו ושקלמן ליבסקינד ביקש תגובה ראשונית הוא אמר שהוא הסתיר את זה.
לפי דובריו גם כתב על כך בפייסבוק ובעוד מקומות לפני זה. לא נראה שהוא אפילו ניסה להסתיר את זה
הוא לא סרב לסכום משמעותי, הוא לא קיבל את התפקיד שרצה…
השאלה המעניינת היא האם התנגד למתווה מסיבות ענייניות או מתוך נקמנות.
אני גם לא רואה שום בעיה במה שגבאי עשה. הוא היה מנכ"ל חברה ציבורית שקיבל הצעה מחברה ציבורית אחרת דאז – הגיוני מאוד. אגב, אני בטוח שהוא קיבל הצעות מחברות ציבוריות נוספות, זה פשוט ספין מארץ הספינים.
ובנוגע למחיר הגז, אני יכול להבין את הצד של חברת חשמל – היא גידרה את המחיר. זו אולי החלטה לא טובה כלכלית, אבל זו חוכמת הבדיעבד. מחיר הגז העולמי, ממש כמו מחיר הנפט, יכול לעלות, זה נושא מורכב מאוד (אפשר גם לשאול, מה הקשר של מחיר הגז בישראל למחיר הגז העולמי, מחירי גז לרוב נקבעים אזורית ולא עולמית לפי היצע וביקוש מקומי).
מעבר לזה, אנשים שוכחים הרבה פעמים שמעל ל-50% ממחיר הגז הוא בעצם מס שמשולם לממשלה (ששינסקי), ולכן, במובן מסויים, למדינה יש אינטרס שמחיר הגז בחוזה יהיה גבוה (המדינה מקבלת יותר הכנסות), כך שבעצם, אם מחיר הגז היה נמוך למדינה היו פחות הכנסות. השותף שלה להכנסות האלה הוא אמנם תשובה, אבל לתחושתי, באוצר הסכימו לבלוע את הצפרדע הזו כדי לייצר הכנסות חוזרות גבוהות. ללא מחיר הגז הגבוה, פשוט היו גובים את ה"מס" הזה במקומות אחרים. זה הכל.
ואפשר גם לדון בשאלה למה המדינה מעדיפה כסף ביד על חשבון חיבור חברות נוספות לצינור הגז (שלא עושות את זה בגלל כדאיות כלכלית נמוכה יותר), ולמה המדינה לא מעדיפה לפתח תעשיות נוספות בעזרת מחירי אנרגיה נוספים, ולקבל את הכסף. התשובה לזה כמובן פשוטה – העדפה של טווח קצר על פני טווח ארוך.