לאחרונה בילינו חופשה של ארבעה ימים סביב מפגש הארצות גרמניא-צרפת-שוויץ – מסוג הדברים שאפשר לעשׂות די בקלות כשגרים בחלק זה של העולם. וכנראה ככה זה כשאתה היסטוריון – יוצא לחופשה מהחומר היום-יומי, ונופל להרהורים היסטוריים בהקשרים ותקופות אחרות. והרי איך אפשר להשאר אדיש כשאתה חוצה את הגבול מגרמניא לצרפת, חולף על פני קו מאז׳ינו, ששׂרידיו הם כעת בעיקר אתר תיירות, ואפילו לא צריך לעצור בתחנת ביקורת גבולות?
המחשבות הללו החזירו אותי לדיונים מהסוג שהייתי שותף להם בתאר ראשון, בשאלת העוינות המסורתית בין גרמנים וצרפתים: מה מקורה, בעצם? האם בתבוסה הצרפתית המבישה במלחמה נגד פרוסיא של ביסמרק ב-1870/1 או בכיבוש הנפולאוני של גרמניא בתחילת אותה מאה? האם בחלוקות החוזרות ונשנות של האימפריא הפראנקית של קארל הגדול בין נכדיו וניניו אלף שנים קודם לכן? אולי נמתח הקו המפריד בכלל על-ידי הרומאים, בין הארצות שהפכו לחלק מעולם התרבות הים-תיכונית לאלה שנשארו בשליטת הברברים מעבר לקוים? או שמא גאלים וגרמאנים עיינו אלה את אלה באופן בסיסי ויסודי עוד לפני שנכנסו הרומאים לתמונה? ואולי בכלל הרב-רב-רב-רב-סבתא לבית קְרוֹ-מַניוֹן לא היתה מוכנה לשבת אפילו חמש דקות באותו חדר עם הנינה של הומו היידלברגנסיס…

תהא התשובה אשר תהא, הדבר היפה הוא שנראה שזמנה של העוינות הזו תם. ואם לא תם, הרי שיצא בעצמו לחופשה ארוכה מאד מאד. שבעים ואחת שנה מאז תום מלחמה העולם הכי שניה, ועימות צבאי בין גרמניא וצרפת אינו נראה באופק. עכשיו, אני לא משלה את עצמי שכל נקודות החיכוך נעלמו, כלל וכלל לא. מבחינה זו היה מעניין מאד לתייר – ולו לזמן קצר – במרחבי אַלזס ולורֵין (או אֵלזס ולותרינגן, לפני מלחמות העולם). כידוע, חבלי הארץ הללו היו אבן מחלוקת בין גרמניא וצרפת בעימותים בתקופה המודרנית. אבל לא רק בתקופה המודרנית. ורדן, המקום בו נערכו כמה מהקרבות המרים ביותר במלחמת העולם הראשונה (ראו בתמונה לעיל), ארחה גם את הועידה שבעקבותיה חולקה ממלכת הפראנקים בשנת 843. זה אחד המקומות בהם הגיאוגרפיא וההיסטוריא צועדות יד ביד.
והסימנים לחוסר ההחלטיות ניכרים עד היום בשטח. בעודנו נוסעים בכבישים, השילוט כולו בצרפתית. שמות הערים, העיירות והכפרים, לעומת זאת, מסתיימים ברובם ב-burg, ועוד יותר מזה ב-heim. סימנים ברורים לגרמניוּת. האוכלוסיא במקומות בהם עצרנו דוברת היום צרפתית מבית, אבל השׂפה השניה היא כמעט תמיד גרמנית, ודאי אצל המבוגרים יותר, שנולדו לפני האינטרנט. שמות הרחובות, לפחות במרכזים ההיסטוריים של שטרסבורג ומולוז (Mulhouse, אבל בעצם Mülhausen), בצרפתית בגדול, ומתחת בגרמנית בקטן (ראו בתמונה למטה). אי-אפשר לברוח מן המורשה הכפולה הזו.
ביום הזכרון האחרון עלה לי שוב (בפייסבוק) הדיון על הגבול בין גרמניא וצרפת, על העוינות שפרנסה שתי מלחמות עולם ושנקברה עד להודעה חדשה. הבעתי תקוה שגם אנחנו, שחיות וחיים במצב של עוינות מתמדת ולא רואים/ות לה סוף, נזכה להניח לה מתישהו, סוף סוף. התנאים בארץ שונים מאלה במערב אירופא: הגיאוגרפיא, ההיסטוריא, המציאות היומיומית. זה ברור ומובן מאליו, אין צורך לאמר אפילו. אבל מצד שני כדאי, צריך, לזכור שאפשר לכונן שלום אפילו עם מי שהיו אויבים מרים לאורך מאות שנים. לכל הפחות, צריך לזכור שהדבר אפשרי.

ביום אחר עברנו את הגבול ממולוז לבאזל. עלינו לרגל, כמובן, למלון שלושת המלכים, כדי להצטלם כמו הרצל על המרפסת המפורסמת, עם הגשר על הריין ברקע. עכשיו, בשם המלון יש רק שלושה מלכים, אבל כוכבים יש לו חמישה. ולא סתם, כוכבים שוויצריים; כאלה שלוקחים את עצמם ברצינות. אתם בטח מכירים את המקומות האלה, שברגע שאתם נכנסים אליהם מיד אתם מרגישים לא שייכים (אלא אם כן גם אתם במקרה לפחות אמידים ביותר). מקום בו המלצרים לבושים בחליפות מלאות ועניבות פרפר, והאורחים בספורט-אלגנט שעולה כמו זוג אופניים איכותיים במיוחד; בו מטרוניתות מכובדות נוגסות מעדנות בסנדוויצ׳ונים מינימליסטיים מעל מגשים רב-קומתיים, וכדי לקנות אספרסו כפול צריך לקחת משכנתא בינונית. אתן בטח מכירות את המקומות האלה.
אחרי שהצטלמנו ויצאנו, אמרה בתי: אם הרצל הסתובב במלונות כאלה כל הזמן, ברור לגמרי איך הוא חיסל את כל ההון של אשתו. מה יש, הוא לא שמע על אכסניות נוער?
היא נערה אמיצה מאד, בתי, כיון שהיא יודעת ששאלות כאלה גוררות הרצאה מצדי. מיד הסברתי לה שלמרות שאנחנו קוראים להרצל ״חוזה מדינת היהודים״, מדובר בעצם בכינוי לא לגמרי מדויק. הרצל לא היה האיש שהגה את הרעיון של שיבת ציון בעת המודרנית ואפילו לא את הרעיון להקים עבור היהודים ישות מדינית כזו או אחרת בארץ-ישׂראל. ברמה הרעיונית שמור הכבוד הזה, ככל הנראה, דוקא לנפוליאון. מה שהרצל כן עשׂה הוא לבסס את התנועה הציונית באופן כזה שתוכל להעביר את הרעיון הזה לפסים מעשׂיים. המשפט המפורסם שכתב ביומנו – בבאזל יסדתי את מדינת היהודים – לא היה הגזמה כלל, וגם הערכת הזמן שקבע – אולי תוך חמש שנים אבל, בוודאי תוך חמישים – יצאה מדויקת להפליא. הדרך להעביר את הרעיון לפסים מעשׂיים היה לערוך מסיבה ציונית שאין כדוגמתה, מסיבה מרשימה כל-כך שתעניק סיבה להתחיל לרשום פרוטוקולים ולארגן מוסדות. ואחרי המסיבה הראשונה, עוד אחת, ועוד אחת. ליצור תנופה, להקים תנועה – ולהאמין שכל העניין הוא בגדר האפשרי. ומי שמארגן מסיבות כאלה, כך חתמתי, לא יכול להתאכסן באכסניות נוער.

כשהתחלתי לכתוב את הטור הזה לפני כמה ימים, חשבתי לחתום אותו בפרק נוסף, שיעסוק בתחבורה ציבורית ובהשפעה שלה על המרקם העירוני. חשבתי להעלות אותו לאוויר בשישי בבוקר, כקריאה לשבת בכלל, ולעכברי הנבא שרוצים להעביר את הזמן לקראת משׂחק 4 בפרט. ובינתיים נפל עלינו הפיגוע בשׂרונה. פיגועים, וכל מה שמגיע בעקבותיהם, הם עניין מרתיח דם. ומייאש. למי יש סבלנות בזמן כזה לתחבורה ציבורית?
לפני 20 שנה זכיתי לשבת בשורה הראשונה בהופעת האיחוד החד-פעמי של מאיר אריאל זמ״ל ולהקת קאריזמא (כך האיות במקור, בחיי). הלפני-הדרן הדי-קבוע היה – איך לא? – לילה שקט עבר על כוחותינו בסואץ. כהרגלו, הקדים ר׳ מאיר נאוּם לשיר. בערב ההוא כלל הנאום את המילים הללו:
…שׂמתי לב שיש דברים שנגמרים, אבל החיים כל הזמן נמשכים. וגם הקטע ההוא בסואץ (הלא זה הדבר הנפלא), עם קטעים קשים במיוחד. הזמניות, חברים, הזמניות. הכל נגמר בסוף. גם טוב, נכון? אבל למי שלא מאמין בטוב, יש לי חדשות בשבילו: גם רע נגמר בסוף. כמו למשל שלושה חודשים בעיר סואץ…
וזו הנחמה שלי לעצמי ברגעים קשים אלה (ואלה שהיו, ואלה שעוד יהיו). שגם לרע יש סוף. שגם ממה שנראה כאין-מוצא, יכול להיות מוצא. שצריך להמשיך להאמין ולקוות, וגם להשתדל ולהתאמץ. כי לגמרי אפשרי שיום אחד יסתכלו אנשים אחורה על הסכסוך ישׂראל-פלשׂתין כמו שאנחנו מסתכלים היום על גרמניא-צרפת. כי זה אולי לא יקרה בתוך 5 שנים, אבל אולי בעוד 50 כן.
לילה שקט לוּ יעבור נא על כוחותינו באשר הם שם ~~~
~~~~
וזו תוספת, רלוונטית ביותר, באדיבות דוד מירושלים
146 Comments
אם ננסה להקיש מהמקרה שהצגת,
אזי יש לנו עוד כמה עשרות שנים לחכות..
אם יש לנו רק עוד כמה עשרות שנים לחכות אז המצב כנראה לא כל כך גרוע כמו שאני חושב…
או כמו שחנוך לוין כתב, בסוף יש סוף.
בהתחלה התלהבתי מהציטוט של מלחמת העולם הכי שניה ואז ראיתי שלא רק הוא קיים בטקסט. בזכות רבי מאיר קראתי את המינגווי
והקטע הוא שכל האריאליוּת היתה בטקסט עוד לפני שויתרתי על החלק האחרון והחלפתי אותו בלילה שקט.
והחופשה באמת היתה של ארבעה ימים.
אורי, בצרפתית, שם הרחוב הוא בלשון יחיד, רחוב הפרא. ה׳גרמנית׳ סביר שזה אלזסית.
עוד סיבה לטינה: קתולים מול פרוטסטנטים.
צודק! גם בגרמנית (או אלזסית) זה ביחיד.
בגרמניה יש אומנם מסורת פרוטסטנית בולטת ואף שלטת, אבל האמת היא שיש כיום רוב לקתולים דווקא. כן כן. יש קורלציה מעניינת גם בגרמניה של שנות השלושים בין פרוטסטנטיות לבין תמיכה במפלגה הנאצית, ובין קתלויות לבין תמיכה במפלגות פחות קיצוניות.
מצוין, דוקטור! אלזס לורן זה חבל קסום להפליא שאני מסוגל טיפה להבין למה בני אדם מסוגלים להלחם עליו
ולפינת הטרחנות היומית: מדובר על שני חבלי ארץ נפרדים. במלחמת צרפת-פרוסיה הועבר כל חבל אלזס ורק שליש מחבל לוריין.
#סליחה.
לצורך סעיף זה גם ארץ ישראל מקסימה מספיק כדי שבני אדם ירצו להילחם עליה.
באופן עקרוני הרוב המוחלט של מדינות העולם חיות בשלום עם המדינות השכנות להן.
סטטיסטית זה כנראה יקרה גם פה פעם.
באמצע שנות ה90 חייתי האירלנד קצת יותר משנתיים. המצב שם נראה הרבה יותר חסר תקווה , שאפילו פתרון של חלוקת קרקעות לא אפשרי, ובכל זאת הם הסתדרו בסופו של דבר.
קצת תקווה לערב חג
שלום יניר,
מדוע שם המצב היה יותר מסובך?
הערבוב בצפון אירלנד הרבה יותר גדול מאשר אצלנו.
מאבק בין שני עמים שחיים בפועל זה בתוך זה. בלפסט היא עיר עם שכונות קתוליות ופרוטסטנטיות וכך גם כל הערים הגדולות.
מאבק שהיה אז אכזרי יותר מהמאבק פה עם פרובוקציות אינסופיות כאשר לא ניתן בהגדרה להגיע לחלוקת שטחים כלשהיא כי כאמור הם חיים אלה בתוך אלה.
תוסיף לזה את העובדה שהאנגלים תמכו בפרוטסטנטים ואירלנד בקתולים והשמחה רבה
בהשראת הטור של אריאל, מישהו מרים את הכפפה לדרג את הסכסוכים בעולם?
אבל מראש בשתי רשימות, סכסוכים עם כוכבית וסכסוכים סתם.
הסכסוכים במזרח בגג יכולים לדגדג את המקום 4 במערב.
יניר – מצד שני אם נלך לפי הנטינגטון, נראה שהסכסוכים באמת פתירים כאשר הצדדים משתייכים לאותה ציבילזציה או רקע תרבותי, אנחנו נמצאים במה שהוא מכנה נקודת שבר, מקום בו נפגשות ציבליזציות וקשה עד מאוד לפתור סכסוכים כאלה כיום.
חידה ילדים – מי מכותבי דהבאזר כתב היום פוסט שמגנה רצח עוברי אורח כי בעצם מותר לפגוע רק בחיילים, מתנחלים וראשי הימין ואההה שכחתי גם בראשי חברות גדולות במשק. הפותר נכונה יזכה בדייט עם חנין זועבי (ואתם אולי תמשיכו לקרוא אם אין לכם עמוד שדרה לרגע)
לצערי זה מקום של 0מולני-על מהסוג הנחות ביותר. פה יכתבו על "הפליטים" המסכנים, יחגגו זכויות הומואים (אבל יתעלמו ממה שהפליטים והמוסלימים באופן כללי עושים להומואים), מאשימים את "הלבנים" בכל מה שקורה למוסלימים ואפילו בעצלנות השחורים ובכשלון שלהם בהמון תחומים למרות ליקוקי התחת והאפליה המתקנת.
כל שחור בשבילם הוא גיבור תרבות ואדם היסטורי וכל לבן או יהודי הוא אדם שפל שיש להעלים.
כך זה, בקטנה. שיהנו. אבל אני מבטיח לך שאף אחד מהם לא מסוגל לחיות עם "פליטים", דרום ת"א או לקחת אותם לביתו ומשפחתו.
אפשר קישור לפוסט המדובר? יהיה קל יותר לעקוב אחרי הדיון..
שמוליק,
לקפד את ראשו?
אין לי בעיה עם שמאל וסמול. רק אם סוג מסויים מסית שמצפה לאלימות כפתרון ומאוכזב שהיא נעדרת
פה זה הסוג הנחות שרק מסית ויש לו שינאה עצמית מבחילה. האנשים האלה יהיו הראשונים שיושמדו על ידי המוסלימים. הם לא מבינים שכל הליקוק הזה לא יעזור להם.
אנשים כמו דורפן היו תומכים בעליית היטלר בגלל הפוליטקלי קורקט המבחיל שלהם.
פשוט נחותים.
ובכל זאת אתה קורה ומגיב בבלוג שלו. כל הכבוד שהראת לו מה זה.
עם, לא אם.
אחד המונולוגים הגדולים של מאיר אריאל!
אני יוצא שבוע הבא לאירופא (כתבתי נכון?)
החשש שלי להסתובב שם עם המשפחה שלי שבועיים ליד הנאורים הלבנבנים ולדבר עברית הוא קצת יותר גדול כרגע מלהסתובב באמצע תל-אביב.
אז עם כל הכבוד לגרמניא- צרפת…
יש להם אזהרות מסע על הראש כרגע ולא חיבוקים נישוקים
אתה יכול להסתובב ולדבר עברית חופשי. אני עושׂה את זה כבר כמעט שנה, ולא מפחד לרגע.
סע ודבר בשפת הקודש ללא חשש.
ה׳נאורים הלבנבנים׳ אולי ישאלו אותך מניין באת ואתה עשוי להיות מופתע לטובה.
למולנבק ולסאן דני הרי לא תלך…
כתבת "זה אחד המקומות בהם הגיאוגרפיא וההיסטוריא צועדות יד ביד." האם במקום כלשהו בעולם יתכן והיסטוריא לא תלך יד ביד עם גיאוגרפיא (הפוך יתכן אם זו לא גיאוגרפיא מדינית)?
בעקרון אתה צודק, הן תמיד יד ביד. אבל לפעמים זה בולט יותר לעין. בארצנו הקטנטונת זה אפילו עוד יותר בולט.
תודה אורי
כך הוא כתב
שרונה איננו "מתחם בילוי" תל אביבי כפי שנטען משך היום, למשל, בידיעות אחרונות. הוא הכל חוץ מתל אביבי.
למעשה, אילו היתה פועלת בארץ התארגנות שמאל כלכלי-חברתי אקטיביסטית של ממש, מתחם שרונה היה אחד היעדים המרכזיים עבורה לבצע בו פיגוע. ובצדק.
ואולם, אבהיר רק זאת:
אני מתנגד לפגיעה כחלק מפעולות מחאה צודקות בבלתי מעורבים. כלומר, כשם שאין הגיון ואין תועלת בהרג ופציעה של אזרחים "רגילים" בפיגועי טרור מדיני, אלא בחיילים ובעיקר באזרחים מעורבים (למשל, ראשי ימין דתי, מתנחבלים וכדומה), ככה נכון הדבר גם במקרה של פעילות מחאה צודקת נגד סוכני הרודנות הכלכלית.
ובאופן מעשי: פגיעה והרס במבנים (לדוגמא, בשרונה), ובראשי המנגנון הרודני הכלכלי (ראשי חברות ענק, בכירי הבנקים וחברות האשראי, "המפקחים" מטעם המדינה שהם לא יותר משתולי ההון במערכת, וכדומה) מבלי לפגוע באזרחים מבלים ועוברי אורח תמימים.
כן כן, האיש עם החולצה בדהבאזר
כאילו, אתה מחכה שממש נתחנן שתספר מהיכן הציטוט?
בדקתי, ומדובר בפוסט של חיים שדמי.
פוסט שאני מסתייג ממנו מאד, ולא מסכים אתו בשום אופן.
עכשיו משבררנו את הנקודה הזו, נא לכתת רגליים לפרופיל שלו או לסטטוס שלו, ולנהל את הדיון שם.
כאן, אם לא אכפת, אני ממש מנסה לשמור על גישה חיובית.
אתה מספר שש, הוא 14. אתם כאן ביחד וכל ניסיון שלך לבדל את זה בצורה מלאכותית יכשל. זה הכותב והוא חלק מהמקום שאתה והשאר כותבים בו.
אתה אזרח מספר 7,552,024 והוא אזרח מספר 4,562,447 וכל ניסיון שלך לבדל את זה בצורה מלאכותית יכשל. זה הכותב והוא חלק מהמקום שאתה והשאר אזרחים בו.
כאן, למי שיש לו אומץ ללכת להתעמת עם מי שאשכרא אמר את הדברים, ולא להטריל אחרים ברמזים.
https://www.facebook.com/haim.shadmi/posts/627242107440097
אם כך, אבוי לאקדמיא ממנה יצאת.אם אתה יודע לקרוא את שהוא כתב אתה אמור להבין שזה לא עניין לעימות. זה עניין לחקירת משטרא. וזה עניין מי נמצא איתו באותן מסגרות ולא בועט אותן החוצה.
רציתי ללכת להגיב אבל מנוע ממני כי אני לא חבר שלו (וטוב שכך)
בכל אופן
ענית לו כמו שצריך ולעניין
תודה אורי (:
אבל אז שמוליק רוזן יצטרך להזדהות, ואין זו דרכם של פחדנים
שמוליק רוזן –
אם כך, גש למשטרה והגש תלונה. מלא את חובתך האזרחית. אם אתה לא פחדן מדי לעשׂות משהו בעצמך, כמובן.
ואגב, ראיתי תגובות שלך ברחבי דה-באזזער, אבל לא ראיתי גינוי שלך למצהלות של ימניות וימנים ברשתות החברתיות על הפיגוע בת״א, ועל כך שנהרגו בו שׂמאלנים. אתה יודע מי עוד צהלו על הפיגוע? פלשׂתינים תומכי טרור. אלה ואלה שׂמחו יחד על פיגוע בת״א. ואתה, שכל כך חשוב לך להגיב ברחבי האתר, לא גינית.
הימנים הללו כותבים בדהבאזר.אם? יעזור לך הם לא והם חלאות אפילו יותר משדמי. אפילו אם מגיב היה כותב דברי טרור כאלו כנרטה הייתי מבליג. אבל זה כותב בבלוג ולא מגיב! זה שאין לך טיפת יכולת להבין את זה מדאיג אותי עד מאד. זה דמגוגיה מהסוג שלא מתאים בכלל לאיש אקדמיא רציני בתחום חשוב כמו שלך.
אל תעלב. לא כתבתי בפוסטים שלך כי אתה די נדוש. יחד עם זאת אני אדאג שהפוסט מעודד הטרור כמו גם חבריו של כותב הפוסט יגיעו למי שצריך. אני חושב שהכוחות הכלכליים בארץ צריכים לדעתי מי חבר של מי. זכות הציבור קוראים לזה
אתה יותר ממוזמן אפס מאופס ופחדן. הפוסט של שדמי מגעיל איתי, אתה סתם מעורר גיחוך, כדרכם של פחדנים
לא הבנתי למה הוא אפס מאופס ופחדן. ככה אתה מתמודד עם קצת ביקורת ?
מגעיל אותך אבל תמשיך להיות חבר שלו?
ביקורת? לא קראת את האיום? מה הקשר בין שדמי בפייסבוק ודה באזר? למה אדם שלא הגיב פה מעולם בוחר לטנף את כל הפוסטים בעמוד? לפחות שיזדהה בשמו האמיתי, אבל זו לא דרכם של פחדנים.
ישי – גם לחברים שלי מותר להגיד דברים מגעילים, יש לי חברים ימנים, שמאלנים, קיצוניים ומתונים, דעותיהם לא יגרמו לי לא להיות חבר שלהם.
אסף – הוא פחדן כי הוא לא מזדהה בשמו האמיתי, אפס מאופס כי הוא מאיים בעילום שם
גיל,
לא הבנתי איך כתיבה בשם האמיתי שלו תעיד על "אומץ".
ואולי הסיבה שהוא כתב את אשר כתב בכל הפוסטים זה בגלל שהוא נגעל עד עמקי נשמתו מהזבל ששדמי המיותר כתב.
ועל איזה איום אתה מדבר ?
גורביץ
איך הזדהות בשם האמיתי תהפוך אותו לאמיץ ? הבלוגיסטים פה אשכרה עפים על עצמם.
ועל איזה איום אתה מדבר ?
תקרא איך הוא מאיים לפנות ללקוחות של החברה שלי על מנת שינתקו קשר. כלומר, הוא יודע מי אני, אולי אפילו מדבר איתי, ומאיים עלי תחת זהות בדויה, יש יותר אפס מזה?
ומה האיום במה שהוא כתב בדיוק ?
אסף. אתה מאכזב אותי!
ההטרלה לגיל היא גועל נפש. לא פחות מה הקשר בינו לבין שדמי?
זה פחדני ועלוב.
הדיון לא קשור לפוסט ולא לאורי וגיל.
שדמי כתב פוסט מפגר במיוחד והוא גם מקבל פה במה.
היה יכול לפנות לרונן ובני באופן פרטי ומכובד ולהביע תרעומותו שם.
קרא את סוף התגובה שלו לגבי אדאג, ותגובה שלו בפוסט אחר בו הוא מאיים שיפנה קודם ללקוחות הגדולים שלי. עזוב אסף, אני רק מבקש שיפנה ויאיית נכון את שם החברה שלי
אריק, זאת בדיוק הנקודה.
איך העובדה שגיל ושדמי המיותר כותבים באותו אתר בלוגים ובמקרה אוהדים את אותה קבוצה עשויה להשפיע באיזו צורה ודרך בעסקיו של גיל.
זה לא איום, זה צ'יזבט.
על עסקיו
גיל
אין לי בעיה עם חברים עם דעות שונות, אבל אני חושב שלא אמורים להיות חברים של מעודדי טרור. אני מניח שלא יהיו לך חברים נאצים, ואני מנחש שגם אם החברים שלך יעודדו אנשים לשרוף ערבים תפסיק להיות חבר שלהם.
זה ציזבט של אפס מאופס, מסכים
ישי, אני משער שאם היית למשל, הולנדי הומני ב 1936 ש, בא נאמר, סוחר עם גרמניה, סביר שהיו לך ידידים נאצים. דעותיהם אולי היו צורמות את אוזניך ואפילו היית מתווכח אתם, אבל היית ממשיך לעצור אצלם לבקבוק ריזלינג מיוהניסברג בדרכך.
אמוץ
אני משער שאתה צודק (אם כי אני מאוד מקווה שלא הייתי מתרועע לעולם על אנשי SS למשל), אבל רק לגבי זה שהיו לי איתם שקרים מסחריים שיכולים להתבטא גם בשתייה משותפת. זה רק חלק מהעסקים. להגיב בבלוג של שדמי זה עניין אחר לחלוטין.
ישי, כתבתי לך וחשבתי על עצמי.
יש לי ידיד טוב שקרוב רעיונית ל׳פרונט נסיונל׳. הוא לא אוהב ערבים (מיליוני צרפתים לא אוהבים ערבים) ויש לי לעיתים ויכוחים איתו, כשדבריו חורגים (בינתיים רק ׳קלות׳ מאמיתות ׳מוסכמות׳.
ומדי פעם אני מציג לעצמי את השאלה מה העשה אם וכאשר הוא ילך רחוק מדי.
השקעת יותר מדי בלהגיב לדבריו שלא ראויים לתגובה. וחזרה לענייננו, מה לדעתך המאפיינים שמאפשרים לאוייבים מרים להתגבר על אייבתם? הסיפור הכי מרתק ששמעתי היה מרואנדה שם כחלק מתהליך ההבראה נגזר על התוקפים ללכת אישית למשפחות של אלו שהם הרגו ולספר בפרטי פרטים על מעשיהם. הם גם נשאו בעונשי מאסר ולאחר מכן חזרו לחיות בשכנות למשפחות קורבנותיהם. באיזשהו מקום קראתי שמישהי שם סיפרה לעיתונאי ישראלי שהביע פליאה על אפשרות של הסדר שכזה שהם חייבים לעשות זאת כי הם פוחדים להגיע למצב של המזרח התיכון.
דווקא להבדיל מאחרים פה
אורי הגיב כמו שצריך,
כשנוח "לכם" אלו דברים שלא ראויים לתגובה.
שאפו אורי שהגבת כמו שהגבת ולא ניסית לטאטא זאת "מתחת לשטיח"
ציפור –
יצא לך כבר לגנות את מצהלות השׂמחה מימניות וימנים על הפיגוע?
אנא תן קישור לגינוי שלך, שאוכל להחמיא לך בחזרה.
אין לי קישור כזה
כי אין לי חברים כאלו גם כן
בוול שלי
אם היו בכייף הייתי מתעמת איתם ואז מעיף אותם.
השאלה שצריכה להישאל כמה ישנם כאלו באמת בקונצנזוס הימני הקיצוני,
לעומת הנפח שנותנים להם בתקשורת,
לעומת אלו שכבר נמצאים בקונצזנוס השמאלי קיצוני כמו מר שדמי ודומיו?
ואני לא עושה תחרות גינויים ,כל הסיפור פשוט להבדיל מאחרים פה ,
אתה הרמת כפפה וגינית מה שלכמה פה קצת היה קשה לעשות.
אם אתה רוצה אני יכול להגיד שוב שחבל שלא תקעו ליגאל כדור בראש באותו ערב אם אתה רוצה לעשות תחרות
(כי בסוף נגיע לזה שרצחנו את רבין (: )
מי זה "לכם"? אני מודה שלעיתים אני לא מסכים עם עצמי לגבי דברים מסויימים, אבל אף פעם לא אובחנתי כסובל מפיצול אישיות.
מגיב שמאלני כמותך ומר שלי
ועוד כאלו שמתעלמים במכוון ממה שמר שדמי הגאון רשם.
במקום להתנצח איתך אני לרגע אעצור ואענה לך בכנות. אין מה להתייחס למה ששדמי כתב כי דבריו חצו כל קו אדום של דיון בין בני אדם, ללא כל קשר לשייכות פוליטית זו או אחרת. אין מקום לדיאלוג עם מי שמביע דעות כאלו וכשנקרה אחד כזה על דרכך (ולצערנו הוא לא יחיד) כל שנשאר זה לסתום את האף ולהמשיך הלאה.
אמיר השאלה היא אם להמשיך הלאה ולהגיב בסחבקיות בפוסט שלו על יוסי בניון או שאדם כזה ראוי להתרחק ממנו באופן כללי.
אם נפנה את הטענה של שמוליק לדורפן, אני גם אסכים – אני לא חושב שצריך לתת לו במה. במידה מסוימת גם קהילת המגיבים של דה באזר אחראית על זה.
ישי, אני לא חושב שמתפקידי או מתפקידך להיות שומר הסף של כל מגיב פה. אם אתה שואל לגבי באופן אישי אז כן, מן הראוי להתרחק מאדם כזה באופן כללי.
אמיר
גם אני לא חושב שצריך להיות שומר סף של מגיבים. אני בחיים לא אחרים מגיב שלא מחרים את שדמי לצורך העניין. מה שכן, בתור מי שנמצא פה קבוע (לא מרבה להגיב אבל אפשר לראות אותי פה ושם) אני מרגיש שאני יכול לדון עם מגיבים אחרים (במיוחד כאלה שאני מרגיש שיש לי איתם שפה משותפת; יש כאלה שאני מתקשה לשדר איתם על אותו גל ולאו דווקא בגלל הבדלים בדעות) על השאלה האם ראוי להתרחק משדמי.
אמיר
זה כל מה שרציתי להבין לכן אמרתי "לכם"
כי אם היה משהו כזה מצד ימין של המפה
(מ1 הפאנליסיטים של האתר )הייתה פה מהומה כללית.
לגביי כל השאר ישי רשם יפה מאוד
לא יודע מה המאפיינים. הלוואי וידעתי, הייתי עושׂה עם זה משהו יעיל.
זה אכן ממש לא קשור לכאן.
בכל אופן, אורי, בתור מי שהגיב לשדמי בפייס, יש לי שאלה עקרונית. תהיתי אם ככה גם היית מגיב למישהו שאתה בקשר איתו שיעודד טרור ימני כמו רצח ראש ממשלה למשל. ההרגשה שלי היא שמישהו כזה רק היה מקבל גינויים, ולעולם לא היה מקבל במה באתר כמו דה באזר (או בכל אתר אחר שלא משתייך לימין הקיצוני). אני כמובן לא בא אליך אישית בטענות כי אין לי מושג איך אתה היית מתנהג. אבל האם אתה מסכים אתי שזה ככה? יש לזה סיבה טובה?
אין אף אחד שאני בקשר אתו, שיעודד טרור ימני. שדמי הוא גם הראשון שראיתי שמעודד טרור כזה. אני לא מחלק או שולל במה פה באתר. אתה יודע היטב שרק הרגע הגעתי. אבל ראית בדיוק איך אני מתנהג. אני לא מסתיר דבר, ואני עושׂה דברים בשמי.
עכשיו כשאמרנו את זה, מותר לבקש ממך קישור לגינוי שלך את היהודים הצוהלים והשׂמחים על הפיגוע בת״א? מעניין אותי לדעת איך אתה מתנהג במקרים כאלה.
אין לי גם קישור לזה שגיניתי את שדמי (אפילו לא פה). אני לא נוהג לצאת בפומביות נגד אף אחד. לכן גם כתבתי שאין לי שום טענה אישית נגדך (אתה עוד הגבת לשדמי). אם בפורום שאני נמצא בו מישהו יגיד שצריך לרצוח ערבים אני אכנס באבי אביו (מישהי אמרה שהיא לא רואה בעיה בדקירת תמונת התינוק ממשפחת דוואבשה וכיניתי אותה שוב ושוב תומכת טרור למרות שהיא איימה עלי בתביעה).
נראה לי גם שגרמתי לך לתגובת אנטי, וממש אין לי עניין לעשות פה דיון לעומתי איתך.
אני אסביר למה התגובה שלך לשדמי גרמה לי להגיב לך פה: התגובה פשוט נראתה לי מנומסת. אני, כאמור, לא נוהג ללכת להתווכח עם כל מיני מסיתים בפייסבוק (סיבה טובה אחת היא שהחשבון שלי לא פעיל), אבל כפי שכתבתי אם אני מגנה מישהו כזה אני עושה זאת בצורה שיהיה ברור שהאדם הזה עבר את הגבול, ולא ב'אני לא מסכים איתך'. ושוב, אני לא בא אליך בטענות כי הטענה המרכזית שלי היא שצריך להתייחס לשני הצדדים באותה מידה של סלידה, ואין לי שום מושג איך אתה מתייחס לצד השני. התחושה שלי בדה באזר היא שיש סובלנות כלפי דעות מזעזעות שבאות מצד שמאל כמו של שדמי, אבל אפס סובלנות כלפי הצד השני. קריאות 'טועמה מחבל' הן סופר הומניות ביחס לשדמי, אבל אני לא חושב שמישהו משער 7 היה מקבל כאן במה. דורפן לא כאן כדי להגיד לפי מה הוא מחליט למי לתת במה, אבל זו גם שאלה ציבורית, וכיוון שאתה התייחסת לעניין אשמח לשמוע את דעתך.
רק יודגש שהיא לא ראתה בעיה בדקירת ה*תמונה* של התינוק; הייתה לה בעיה עם הריגת התינוק. מישהו שמעודד להרוג ערבים לא פגשתי מעולם.
שׂמח לקרוא שאתה מגיב כשצריך. זה חשוב מאד. זה קריטי.
לגבי תגובתי לשדמי – גם אני חושב שהייתי מנומס. אני משתדל להיות (לפעמים פחות מצליח). לטעמי, כשאני אומר למישהו שהוא מעודד טרור, זה מאד חמור. אני מקוה שיתפכח מהעמדה הזו, ושהנימוס שלי יעזור לו לעשׂות פרסה בעניין הזה.
לגבי סובלנות כללית פה באתר – לא יודע. אני חדש יחסית. אצלי בבלוג לא תהיה סובלנות כזו. לא תהיה גם סובלנות לאנשים שיבואו אלי עם הטענות שלהם לאנשים אחרים. קל וחומר כשהם עושׂים את זה בפחדנות ובאיומים. מי שרוצה לדעת איך אני מגיב, שיתייחס למה שכתבתי. מי שלא מוצא חן בעיניו מה שכתבתי, שילך לקרוא משהו אחר. האינטרנט רחב ידיים.
מעולה. כנראה שאנחנו פה לגמרי באותה סירה (חוץ מהנימוס :) )
כשאני מסתכל על הדיון בינינו, אני ממש מרגיש שהוא היה יכול להתפתח למריבה מטופשת של שמאל-ימין (ואפילו שאתה לא הבעת דעות שמאל ואני לא דעות ימין). כנראה שלניסיון לדבר בגובה העיניים באופן ברור ובלי לנסות ולהיעלב מהצד השני יש עוד תקווה!
חסר לי פה הסימן של ה-thumbs up, אבל קבל
כמה "מפתיע", יוצא אש"פתון העיר..
האפליקציה שלך יכולה גם להחליף מסרים?
LOL
כנראה שזה על אוטומט
כמו הרעל הנובע מעטיהם של יוצאי האש"פתון…
המחנה שלך יכול להחליף את תגובותיו לרצח אזרחים יהודים?
אשמח לדעת גם כן במי מדובר.
הייתי בסוף שבוע הארוך בדיוק באותו מקום לפני שבועיים, אירוע משפחתי בשטרסבורג, טיול בפרייבורג, באזל והיער השחור. אזור יפה מאוד עם אוכל מדכא.
בדיוק כאשר אנשים מיואשים מזה שיהיה יום אחד שלום ביננו לבין שכנינו, אני מזכיר להם שאם היו מספרים לפני 71 שנים לתושבי האזור הנ״ל שהם יחצו את הגבול בין המדינות בלי להרגיש זה היה נשמע מצחיק והזוי עוד יותר מיוזמת שלום ישראלית-פלסטינית, מצד שני המחוכמים עונים לי שנדרשו פלוס 65 מיליון בני אדם הרוגים ברחבי העולם כדי שזה יקרה.
הם צודקים, המחוכמים. המחיר היה נורא ואיום.
אפשר לקוות שאצלנו המחיר יהיה נמוך יותר, כי גם אנחנו וגם הפלשׂתינים נכחד כולנו מהעולם הרבה לפני שנגיע ל-65 מיליון.
ואוכל מדכא? אנחנו אכלנו שוקרוט מבריק, שעד עכשיו אני מהרהר בו.
שוקרוט אלזסיאן, אחד המאכלים היותר טובים שיצא לי לאכול באיזור.
אורי – הכל יחסי (מבחינת המספרים) ובקשר לשוקרוט, אני אוכל כשר, ככה שנמנע ממני התענוג, זה מתחבר לכך שיש לי בעיה כללית עם האוכל המעט תפל של האזורים האלה
טוב, זה די מגביל אותך לקומץ מסעדות כשרות, לא?
בעצם, מה שאתה אומר הוא שהאוכל של יהדות אלזס הוא תפל.
אורי – אני אוכל במסעדות לא כשרות אבל לא דברים לא כשרים.
האמת שדוד שלי (במקור ממרוקו) נשוי ליהודיה מאלזס וההשפעה המרוקאית עושה את זה שלה על יהדות אלזס.
מהמעט שראיתי (בכל זאת, טיול קצר), זה משאיר לך לאכול סלט חסה. במסעדה הרצינית שישבנו בה בערך כל התפריט היה לא כשר.
וערבוב מטבחים זה הכי טוב. כבר מזמן אני טוען שיבוא יום בו המטבח הפיליפיני ישלוט בעולם.
בדיוק הבעיה ואם יש משהו, אז הוא קצת תפל :)
אני מעדיף שהוייטנאמי.
כשנזכרים שהסכסוך ביניהם נגמר רק כשבעלות הברית נפגשו באמצע ברלין ולאחר 60 מיליון הרוגים, לא ברור למה זה מעורר תקווה.
פוסט מקסים. תודה רבה.
אני אישית בצד היותר פסימי של הדברים ומאמין שאם ההיסטוריא מלמד אותנו משהו זה שמפלצות רדומות כמו גרמניא וצרפת סופם להתעורר. אבל זאת דרכו של עולם פעם יש שקט פה ופעם יש שקט שם.
שיהיה חג שמח
האמת שמבחינה היסטורית אנחנו נהנים מתקופת השקט הכי גדולה בהיסטוריה. ברור שזה לא ינחם את מי שנטבח בסוריה למשל אבל זה בהחלט נראה שיש פה טרנד מאוד מאוד חיובי. אולי האנושות היתה צריכה להתקרב ללהשמיד את עצמה כדי להבין עד כמה זה חסר תוחלת
חוץ ממך ומאובמה, האם יש עוד מישהו שמאמין ללוקש הזה ?
יובל נח הררי והסטטיסטיקה גם.
טוב
זה בגלל שחסר לו ככל הנראה B-12
הוא טבעוני?
כן
חבר של הגארי ההוא.
http://sports.walla.co.il/item/2969212
הפגרה מעבירה את התקשורת הבריטית על דעתה. מקווה שהנבחרת שלהם תחזור הביתה ויתעסקו עם הוגסון קצת, כי מי יודע מה עוד ימציאו
טבעוני זה יותר גרוע מסמולני?
אין דבר יותר גרוע מסמלוני למעט סמולני טבעוני
יותר גרוע יהודים ששׂמחים על פיגוע בת״א יחד עם חמאסניקים.
אורי אמיתי.
אני ממליץ לך לקרוא את התגובות בהארץ ובאתרי החדשות האחרים כאשר נרצחים יהודים תושבי יהודה ושומרון.
תחסוך לי את ההטפה.
התקופה הכי שקטה למערב אירופה (כפי שרמזת) ואולי ביפן-סין
60-70 שנה זה "תקופת השקט הכי גדולה בהיסטוריה" ?
תודה, אייל.
אם תעבור שוב על הפוסט, תראה שגם אני משאיר מקום לאפשרות שהמפלצת תתעורר. אבל כרגע היא ישנה עמוק מאד מאד.
וכן, צריך לברך על תקופות שקט כאלה.
בישעיהו לט (ובמקבילה במלכים ב כ) יש חילופי דברים בין הנביא למלך חזקיהו. לישעיהו יש ביקורת על המהלכים המדיניים של המלך – ספציפית על ברית נרקמת עם הבבלים נגד האשורים. ישעיהו אומר שתשׂומת הלב הבבלית לירושלם עוד תעלה ביוקר בעתיד. חזקיהו עונה לו: כי יהיה שלום ואמת בימי. כך גם אני רואה את זה. כל דור אחראי למשמרת שלו. תן לי עכשיו 71 שנה של אי-אלימות בגזרה שלנו, כמו שעברו על אלזס-לורין מאז תוך מלחמת העולם הכי שניה – ואני הכי מבסוט בעולם. רק תאר לעצמך כמה דברים יפים אפשר לעשׂות ב-71 שנות שקט.
זה מצחיק שבתור אבא טרי יצא לי להרהר לא מעט במשפט שאתה תגיע לגיל 18 כבר לא יצטרכו את צה"ל ששמעתי המון בילדותי. אני לילדה שלי לא אומר את זה (לא שהיא תבין יותר מידי :-) אבל מאמין שתוך 20 שנה (שהולכות להיות מאוד לא פשוטות) יגיע התור שלנו לנוח.
אורי
אין בי לרגע חשש לדבר בשפת הקודש בשום מקום
אני לא חושב ששם יותר טוב מפה או פה משם.
דווקא לאורך כל ביקורי באירופה זו הפעם הראשונה שגם בעיר האורות קצת מבולבלים איך מתייחסים היום להיסטוריה הזאת.
ממה שאני יודע הרחשים ברחוב באירופאי לא כל כך בעד פליטים הומניות וכל השיט הזה.
עם כל הרצון שלהם לשתות כוס יין בשקט, עדין מעבר לסמטה שוכן מחנה פליטים קטן שהולך וגדל.
ולגבי מאיר..
כל מילה בסלע
רגע, לא הבנתי. בתגובה למעלה כן כתבת שיש לך חשש. אני לא מבין עד הסוף ממה אתה חושש. בכל מקרה, לא נראה לי שיש ממה לחשוש בחופשה של שבועיים באירופא (כך אני כותב, אבל זה לא מחייב את הציבור כמובן), אלא אם כן תלך בכוונה לחפשׂ צרות.
לגבי התחושות בשטח – על צרפת אני לא יודע, כי אני לא נמצא שם. בגרמניא, בדרום-מערב, יש רגשות מעורבים. יש המון מוכנות לקלוט ולהתאמץ. יש הכרה שבמציאות בה האירופאים הותיקים לא מתרבים טבעית, יש צורך בהגירה מבחוץ כדי שיהיה מי שיעבוד בדור הבא. ויש גם חששות גדולים אולי הכניסו יותר מדי אנשים במכה אחת. ויש גם אי-נחת מזה שלא פוליטיקלי-קורקט להביע את החששות הגדולים האלה.
ואת כל זה קח בערבון מוגבל, כי אני זר פה, ונחשׂף למעט מאד, יחסית.
ולגבי מאיר – לא הכרתי אותו אישית, אבל אני מאד מתגעגע.
רגע…
אני כנראה חושש מלהסתובב במקומות ציבורים אבל לא חושש לדבר בשפת הקודש.
בכל מקרה תמיד יותר טוב לחשוש בבית אבל בחו"ל הייאוש נעשה יותר נח……נח.
אתה מבין?
נחזור למאיר
השנה היא שנת 92 פסטיבל עין גב
הכנרת מאחוריו ומאיר נותן מונולוגים לקהל מעושן וגרובית אחת שמתעקשת לרקוד.
ימים יפים
הכי מסוכן תאונות דרכים. הסיכוי שלך להפגע מאופניים חשמליים בת״א הרבה יותר גדול מאשר להיירות על-ידי טרוריסט מחבל.
מונולוגים: מה הוא נתן לפני טרמינל? אם זה 92, נראה לי שהסיפור שלו על בית״ר, אבל אולי אני טועה.
היה הרבה עשן
לך תזכור מילים :)
מסכים לגבי האופניים החשמליים
טרוריסטים על גלגלים
אורי, אם מותר לי לשאול – למה דווקא התעכבת על מולוז? לא הייתי לצערי (עדיין) באזור המקסים הזה של אלזס-לוריין, אבל מספרים ומלחשים שיש ערים ועיירות מדהימות בהרבה ממנה – מץ, נאנסי, קולמר, אוברניי, ריקוויר, אגישם, ריבוויל, ועוד אינסוף.
וחוצמזה, שאפו
מסיבות פרקטיות לגמרי. מצאנו שם דירת Airbnb ממש בזול, וזו נקודה אסטרטגית לכל שאר היעדים. דוקא את אתר התיירות המרכזי של העיר – מוזיאון הרכב – לא בקרנו.
ועוד תוספת בהקשר זה – היינריך היינה כתב על המפלצת הגרמנית שמתחבאת מתחת למיטה, כ-100 שנה לפני עליית הנאצים, כך:
"הנצרות – וזוהי תרומתה היפה ביותר – מיתנה במידה כלשהי את תשוקת הקרב הברוטאלית של הגרמאנים, אלא שלא עלה בידה להרוס אותה, ואם ישתבר באחד הימים הקמע המביית, הוא הצלב, שוב תסתער במלוא עוזה פראותם של הלוחמים הישנים, שיגעון הקרב (…) המחשבה מקדימה את המעשה כפי שהברק מקדים את הרעם. הרעם הגרמני הרי הוא גרמני ולפיכך אינו גמיש במיוחד והוא מתקרב באיטיות כלשהי; אלא שהוא בוא יבוא, וכאשר תשמעו אותו רועם כפי שלא קרה אף פעם בדברי ימי העולם, אז דעו: הרעם הגרמני הגיע סוף-סוף אל יעדו. בהישמע הרעש הזה ייפלו הנשרים מתים מן השמים, והאריות במדבריות אפריקה הרחוקים יסתתרו במאורותיהם המלכותיות. בגרמניה יוצג מחזה שכנגדו תיראה המהפכה הצרפתית כאידיליה בלתי מזיקה."
יפה! תרגום שלך? מאיפה זה לקוח?
בגדול (וגם זה נושׂא לפוסט, ובעצם למחקר שלם), הוא יותר מצודק. ההתפוצצות הנאצית היתה, לפחות לדעתי, סוג של ריאקציא אלימה במיוחד למונותאיזם. לכן יהודים ויהדות עמדו בלב המטרה (וגם הקומוניזם, שנתפס כמזימה יהודית, לא לגמרי לא בצדק).
לקוח מויקיפדיה, מהערך שלו. נתקלתי בזה בשיטוט לילי לא מזמן.
אורי – ראקציה למונותאיזם ? ממ מה באיחור של 1600 ? לא הבנתי איך זה תגובת ראקציה, במיוחד שכל הסביבה של הנאצים היתה מונותאיסטית. אני חושב שהיהודים הפכו למטרה קלה משום שהם היו מטרה קלה לאורך כל ימי הביניים באירופה וגם כמו שפינסקר הזכיר קל להיטפל אליהם, מצד אחד בגלל מרקס ומצד שני בגלל הרוטשילדים.
אין קשר למטרה קלה.
אורי צודק
הפילוסופיה ה"אובר מאשית" של הגרמנים לא הגיעה משנאת היהודים אלא משנאת האל.
לא סתם ניטשה בעל כורחו תויג כאחד הפילוסופים שהיטלר חיבב.
כך גם היידיגר.
מי שרוצה להתעניין חקרתי נושא זה בעבר, מדובר במאבק עקרוני בין 'הטוב שולט' לבין 'החזק שולט'
הריני להתעניין…
גם אני במתעניינים.
עפ"י פרום, הפרוטסטנטיות היא תחילת העברת ה"אחריות" מהאל לאדם, שבסופה העברת השליטה לשליט יחיד וחזק.
מאנו יומחה לענייני גרמניה
התרגום של שלמה טנא.
אפשר למצוא אותו ברקוויאם גרמני של עמוס איילון או בספריית האוניברסיטה הקרובה לביתכם.
קטונתי מלתקוף מישהו מהכותבים כאן, אני נהנה לקרוא את כולכם אבל כמות השטויות שפורצת כגייזר שאין לו הופכין כל פעם שנוגעים בנאצים ממש מתסכלת.
זה לא הקומוניזם (באמת?? קונספירציה יהודית? בטח שדמי קשור לזה) או הרוטשילדים או אל כזה או אחר. לנאצים לא הייתה שום מטרה מובנת וסדירה, הם פעלו תוך אילתור ורוח המפקד שרתה בכל. העובדה שהם מגלים עוצמה ותנופה ואכזריות נוראה, לא מעידים על תכנית. הם מעידים על מזל, מקרה ותזמון מדהים שהם שלושת אבני היסוד של ההיסטוריה.
בקיצור, אין לנו מושג כי כנראה גם להם לא היה.
אורי, בבקשה שים לב שהאזורים דוברי הגרמנית ממערב לריין חולקים גורל שונה מהאזורים ממזרח לנהר. האסונות הגדולים שעוברים על האזורים דוברי הגרמנית כמעט ופוסחים על מערב הריין. רק בעקבות תבוסת נפוליאון וסיפוח רוב השטחים ע״י פרוסיה ובעלות בריתה משתנה הגלגל.
הריין הוא כמובן הקו בו נעצרו הלגיונות.
אין תוכנית, הם יוצרים אותה.
אני חושב שכן יש קשר לראקציה למונתאיזים.ובאופן כללי לתפיסה המוניסטית של ההיסטוריה.זה קשור לדרך שבה הלאומיות הגרמנית התגבשה.היא הושפעה מתפיסה רומנטית.
הוגים רומנטים דברו על כך שערכים לא מגלים,אלא יוצרים אותם.בני אדם יוצרים ערכים,הם לא מושפעים מחוקי הסיבתיות,מהחומר.זו תפיסה רוחנית,אולי בניגוד לתפיסה המוניסטית של ההיסטוריה הכוללת את הטבע והאדם יחד כמציאות אחת – האדם והטבע מושפעים מאותם חוקים על פי תפיסה זו.
גם המרקסיזם היה חלק מתפיסה מוניסטית של ההיסטוריה. כחלק מההשכלה,דובר על פרוגרסיביות.מבנה עומק המשפיע על ההיסטוריה האנושית.לכאורה קיימים חוקים אותם גילה מרקס ואנו בדרך הנכונה..בסוף המאבק תיהיה הגאולה.שיויון לכל ופעולה רציונלית של בני אדם לסיפוק הצרכים האנושיים.כמו דת רק בלי אלוהים.
די מסכים עם הרעיון שהנאציזם הגדיר עצמו תוך כדי תנועה, אבל מעבר למזל, למקרה ולתזמון, הקרקע היתה יותר מפורייה.
איתמר – והתוכניות הסודרות לגבי היהודים ? זה גם סוג של ספונטנטיות ? עדיין לא הבנתי איך מקימים מפעל מוות מרשים כל כך בספונטנטיות ולמה רדפו דווקא יהודים ? על כל אלה לא ענית, גם בספונטניות יש היגיון ודרך.
אביאל – אין תכניות בכלל.
באגוסט 40׳, בעת הקמת הגטאות בפולין וההתחלה הרשמית של השואה, אין בכלל תכניות השמדה. מות היהודים ברעב ועבודת פרך נחשב כבונוס לסיבה האמיתית להקמת הגטאות.
המדרון החלקלק שמוביל להשמדה הוא תוצאה של מאבקי יוקרה בין מספר גאולייטרים. המאבקים הללו ינוצלו ע״י גאולייטרים אחרים המזהים את הפוטנציאל הכלכלי של ריכוז היהודים בשטחם.
עוצבות המבצע מוקמות שבועות ספורים לפני הפלישה לברה״מ, הכשלון שלהן מוביל לועידת ואנזה ומשם לאושויץ א׳. השתלטות שפאר על מנגנון היצור תוביל לאושוויץ ב׳.
רק כסף, אגו, תככים, שחיתות וצורך ילדותי לרצות את הפנטזיות הנבזיות של ההוא, ימח שמו.
הנה לך הגיון ודרך.
לגבי סימון היהודים כמטרה, אני מתפלא עליך, אדם אינטליגנטי ואוהד ספורט מושבע שכמוך. הרי אנחנו מייקל ג׳ורדן של הקורבנות.
אני מבין אנשים עם פטיש לחיסול צוענים והומוסקסואלים אבל לחסל יהודים זה קלאסה אחרת וגם מבטיח לך שיזכרו אותך טוב טוב, אלפי שנים אחרי.
איתמר – תודה, מעניין מאוד האמת, אף פעם לא התעמקתי יותר מדי בחקר השואה ותמיד היה לי הרושם שהתוכניות היו סדורות הרבה יותר. גם העניין היהודי, לפחות ממה שאני זכור היה טבוע עמוק יותר, הרבה לפני שהנאצים עלו לשלטון, עם מיין קאמפ וכל הדרשות של היטלר וכו׳.
"היה נאמן ונכון להקריב למען הנאמנות את הכבוד והדם גם על מזבחם של דברים רעים ומסוכנים"-ככה לימד וריסן את עצמו עם אחר, ריסן ככה את עצמו עד שהרה ונהיה כבד ומלא תקוות גדולות.
המניפסט של העם הגרמני לפי ניטשה בככה אמר זרתוסטרא. האמת שהמניפסט היהודי הוא גם בעל אבחנה מסויימת
אני שמח לקוות אבל מזכיר שהשלום הזה התאפשר כצד אחד הובס ללא תנאי.
אורי- ככל הנראה פיספסתי את הפוסט שמסביר את עניין ההסיטוריא, גרמניא, וכו'.
אפשר קישור שמסביר למה אתה מכחישן הא סדרתי? צורם לי קצת בעין, בטוח שיסתדר לי כשתהיה (תהיא?) גם תשובה (תשובא? ) סדורה (סדורא!)
תודא ! ושאלה- בקשר לנפוליאון: הוא תרם לרעיון הלאומיות בכללי (כפי שאני מכיר) או ספציפי ללאומיות היהודית?תודא
כשהיייתי בתאר ראשון למדתי שהמהפכה הצרפתית, שרעיונותיה הופצו ברחבי אירופא בזכות הכיבוש הנפוליאוני, אכן קידמה והפיצה את רעיון הלאומיות בכל אירופא. מאז לא עסקתי בשאלה הזו, אבל נראה לי שההסבר עדיין תופס. לא זוכר ששמעתי הסבר חלופי.
המהפכה הצרפתית, בנוסף, גם ביססה את הקפיטליזם באירופה לא רק כשיטה כלכלית אלא כשיטה מעמדית. המהפכה הביאה לשלטון את הבורגנים והזעיר בורגנים, והדיחה ממנו את האצולה – לא רק את המלך אלא את כל שכבת המעמדות העליונים בחברה.
קצת שוכחים את זה, אבל המהפכה הצרפתית היא למעשה המהפכה הקפיטליסטית הראשונה באירופה, לאו דווקא מהפן הכלכלי, אלא מהפן החברתי והמעמדי כאמור.
מומחה
אוי מעולה, אני מרגיש כמו בשואה הארמנית, רק שכאן מחלקים מספרים לאנשים ומקטלגים אותם לקבוצות. קצת עושה חשק להפסיק עם כל הספורט הזה.
אורי, פוסט מעולה, ומעורר חשק גדול לנסוע ספציפית לאותו אזור שאותו ״שמרתי״ עד היום…
ועוד משהו – טרול כלשהו עשה מחטף, כאשר הגיב (במספר תגובות נפרדות, שרשור אחד לא הספיק לו) כאן על פוסט אידיוטי להפליא – שלא אתה כתבת, לא נכתב כלל בדה-באזר (אלא בפייסבוק), ואין לו שום קשר אליך.
כותבים אחרים של דה-באזר עברו אתמול ניסיון השתלטות דומה על הפוסט שלהם, ולפחות אחד מהם מחק זאת, וטוב עשה. אני תומך בחסימת ניסיון של טרול לזהם את המרחב בדברים שאין להם כל קשר לפוסט או לכותב.
אורי, תודה על הפוסט.