אחד הדברים שהסדרה בעונה הזאת הצטיינה בו (זה בסדר, אני עוד שניה אגע בבעיות של הפרק הזה. והיו הרבה) זה היצירה של תמה משותפת לפרקים. לפעמים, כשאני כותב סקירה של הפרק אני מרגיש שזה טיפה מאולץ, אבל אני חושב שהפעם, במיוחד עם הסיום של הפרק, אפילו שצפיתי בו באחת בלילה, התמה של הפרק הזה היתה די ברורה לי. ייעוד. בזה הפרק הזה עוסק. כל אחד והייעוד שלו.
נתחיל באריה. קודם כל, בוא נוריד את זה מעל סדר היום – ההתגלגלות של מהלך העניינים איתה היה אחד המאכזבים שנראו. אני רוצה להאמין שהיוצרים ניסו להגיד לנו שכל ההתנהלות שלה היתה כזו שתוליך בסופו של דבר את הקרב למקום שבו היא רצתה שהוא יערך – במערה שלה, כש"מחט" בידיה, בחושך (אחרי שבעצם התרגלה לזה במהלך ההכשרה שלה). הבעיה שיש כל כך חורים בעלילה הזאת – איך היא ידעה שהאסופית רק תדקור אותה בבטן ולא תהרוג אותה, איך היא יכלה לדעת שבזמן שהיא ישנה אצל השחקנית האסופית לא תבוא ותחסל אותה ועוד כהנה וכהנה – שזה הופך את ההתנהלות הזאת למופרכת לחלוטין. ולחשוב שאנחנו רקמנו אינסוף תיאוריות מתחכמות על כך שזה לא באמת אריה או שאריה היא בעצם סוג של בראד פיט ממועדון קרב והאסופית היא אלטר אגו שלה. היינו צריכים להבין בשלב הזה שליוצרים אין רבע מהתחכום שיש לצופים.
בכל מקרה, המקרה של אריה הוא המקרה הקלאסי ביותר של ייעוד. נדמה שכל המהלך של השנים האחרונות יועדו כדי להביא אותה למטרה שלה. מצד אחד, אריה סטארק מווינטרפל. זהות שאותה היא אף פעם לא איבדה. מצד שני, הילדה ללא שם. על פניו, נראה שיש פה סתירה. הרי כל המטרה של ההכשרה שהיא עברה בבית המתים היתה להפוך אותה לחסרת פנים, כזו ששכחה את העבר שלה ואין לה שם. אבל אני חושב שפה דווקא קיבלנו שילוב יאה. אריה אמנם לא שכחה מי היא, להיפך. אבל היא כן הפכה לרוצחת אמיתית. שימו לב מה היא עשתה פה – היא הרגה בלחימה את האסופית בדיוק בדרך שאליה היא הוכשרה. ונוסף על כך, היא הסירה את הפנים וצירפה אותם לאוסף הפנים בבית. האל מרובה הפנים קיבל את הקורבן שלו. אריה שלא הפכה לרוצחת לפי הכשרתה היתה מוותרת על התהליך הזה. היא פשוט היתה בורחת. אבל אריה עכשיו עומדת ביעוד שלה. היא אפילו מוכנה להקריב מישהי (השחקנית) למען החיים שלה. היא רוצחת שכירה. והיא גם אריה סטארק.
לא רק אריה מוצאת את היעוד שלה. גם השניים האלו בתמונה. היעוד של בלאקפיש (דמות מצוינת שתחסר לי) היה להגן על הטירה שלו. הוא אף פעם לא היה לדאוג לקייטלין או לסאנסה. לכן הוא ברח בחתונה האדומה, לכן הוא סירב ללכת עם בריאן לעזור לסאנסה ולכן בסוף הוא גם נשאר למות בטירה שלו. הוא לוחם והוא ימות בקרב על הבית.
אבל המעניינת יותר היא בריאן. בפרק הזה היא נתקלת בקונפליקט חזק מאוד, בין החובה שלה לקייטלין סטארק לבין האהבה שלה (כן, אהבה) לג'יימי. אבל לבריאן יש יעוד אחד. היא היתה המשרתת של קייטלין ועכשיו היא המשרתת של סאנסה. ואם זה אומר להלחם בג'יימי – סו בי איט. למזלה, בסופו של דבר היא לא נאלצה לבחור, אבל העובדה שהיא משאירה אצלה את החרב של ג'יימי, החרב שבעצם מסמלת את החובה של לסאנסה, מדגישה את היעוד שלה. בריאן היא אשת כבוד והיא תלך עם היעוד שלה עד סוף העולם. אני לא אתפלא אם היעוד הזה יביא לה את מותה בעוד פרק.
הקונפליקט הזה והדרך שבה בריאן בוחרת עומד בסתירה די מעניינת לבחירה של ג'יימי. לג'יימי היה יעוד לעזור לסאנסה אף הוא, כמו שהשביעה אותו קייטלין. אבל היעוד הזה לא באמת מעניין אותו. הוא בכלל היה בשוק מזה שליידי בריאן המשיכה לחפש (ואפילו מצאה) את סאנסה. את ג'יימי (של הסדרה, בניגוד לג'יימי המאוד אנוכי של הספרים) מנחה דבר אחד בלבד – האהבה. בדיוק כמו שהוא אומר בנאום שלו לאדמור טאלי (עוד אחד שממלא את היעוד שלו, להיות הביץ' של כולם). האם זה אומר שג'יימי יהיה זה שיגיע להציל את סרסיי בסופה של העונה הזאת, עכשיו שהתפנה לחזור למעלה מלך? או שמא האהבה הזאת תצטרך להתנפץ על מזבח המציאות, כשיבין שסרסיי משתמשת בו רק ככלי? אני מניח שנגלה.
והנה עוד מישהו שברור מה היעוד שלו. או אולי דווקא ברור מה הוא לא. לא השתגעתי על העלילה במירין כל העונה וגם הפרק הזה לא היה יוצא דופן עם בדיחות הקרש של טיריון, אבל אני מניח שהיוצרים רצו להדגיש פה משהו. כל הזחיחות הזאת של טיריון, הדרך שבה הוא מתהלך בטוח בעצמו בעיר, מתרברב בכך שהתוכנית שלו הצליחה, מחליק בדיחות עם מפקד המשמר שלו בעצם מעידים כאלף עדים על כך שהעובדה שטיריון הוא חכם לא הופך אותו לשליט טוב. כי שליט טוב צריך להיות פרנואיד. הוא לא צריך רק לדאוג שלאנשים יהיה טוב אלא גם לנווט בין האינטרסים השונים. הניגוד חד במיוחד כשמשווים את טיריון של העונה הזאת לזה של העונה השניה, אז היה רק ימין המלך ולא שליט בלעדי.
מצד אחד, זה נראה מאוד לא הגיוני. זה הטיריון שהכרנו, הזהיר, הפראנואיד, התככן? מצד שני, זה כן הגיוני, כי זה בדיוק מה שקורה לאנשים שמגיעים לעמדות שלטון בכירות. ההגנות מתרופפות, מנעמי השלטון משפיעים עליהם. ויותר מהכל – הם הופכים לזחוחים. מרגישים ששום דבר לא יפגע בהם. כל פעם שאני שומע על אולמרט או קצב כאלו שעשו דברים בלתי מתקבלים על הדעת בעמדות בכירות אני תוהה – מה הם חשבו לעצמם? והתשובה היא, כמו שאנחנו רואים אצל טיריון, זה שכשאתה מגיע לעמדות כאלו אתה מפתח סוג של תפיסה עצמית שבה שום דבר כבר לא יכול לפגוע בך. ומכאן זה די ברור – בניגוד לדאניריז – טיריון לא נועד לשלוט. מעניין לראות האם גם הוא יבין את זה עכשיו.
האחרון שהיעוד שלו ברור בפרק הזה הוא כמובן כלב הציד. זה היה ברור מאוד מסופו של הפרק הקודם, אבל בפרק הזה גם קיבלנו מימוש אמיתי של היעוד של סנדור קלייגין. האיש רוצח בדם קר. והיעוד שלו הוא להרוג אנשים. אנשים רעים, לפי ההגדרה שלו, אבל כידוע הגדרה מהסוג הזה היא מאוד סובייקטיבית. סאנדור כבר לא מסתפק בסתם הרג, הוא רוצה להרוג בעצמו. ואם אפשר, לראות את המעיים נשפכות ארצה. הוא אפילו מתאכזב כשליריב שלו אין שום מנטרה מעניינת להגיד לפני המוות. סאנדור הוא רוצח והוא נהנה מזה. אבל הוא גם אוהב להרגיש שהוא עושה צדק. קשה שלא לתהות איך זה משתלב עם המטרות החדשות של האחווה.
אבל עם כל הכבוד לאלו שמנינו קודם, הסיפור הבאמת מעניין של הפרק הזה ובכלל של שתי העונות האחרונות לטעמי הוא של סרסיי.
האם לסרסיי יש יעוד? אני מניח שהיא חושבת שכן – למשול. היא תעשה את זה כמלכה או כאמא של המלך. היא תנקוט בכל אמצעי אפשרי. אם מדובר באכזריות או בתככנות, סרסיי שם. אבל נדמה שמרוב שהיא עסוקה בלהשיג את היעוד שלה, כך הוא בורח ממנה. ולא רק זה, אלא שבלי שהיא שמה לב, המאבק שלה לשליטה הפך בכלל למאבק לשרוד. ונדמה שסרסיי לא מבינה את זה בכלל. על כן, לא פלא שכל פעם היא נתקלת במישהו שמסכל את התוכניות שלה.
בהתחלה היא טיפחה את הדרורים כדי להלחם במרג'ורי, רק שהדרורים סיכלו את המזימה שלה וגם השפילו אותה. אחר כך היא ניסתה להשתמש בג'יימי ובאילנה טיירל כדי להלחם בדרורים ולהחזיר לעצמה את הכח, רק שהדרור העליון בסיועו של טומן חסם את דרכה. עכשיו, המפלט האחרון שלה, ה"משפט באמצעות קרב" המפורסם, בעצם נמנע ממנה והדרך שלה להתחמק מהגורל שלה נראית לוטה מאוד בערפל.
נדמה שכמו שטיריון למד את מגבלות השימוש בכח בעונה הזאת, גם סרסיי לומדת זאת על בשרה. העובדה שהיה לה את כל חיילי בית טיירל לא עזרה לה ברגע שהדרור העליון הסב את טומן לצידו. וגם עכשיו, לא רק שההר לטובתה לא עזר לה, אולי אפילו הזיק. העובדה שסרסיי בחרה להשתמש באלימות ולשלח את ההר באותו דרור בהחלט יתכן שגרמה לכך שהדרור העליון, המושך בחוטים של טומן, החליט לבטל את המשפט באמצעות קרב. שליט חכם, כמו מרג'ורי אולי, היה מקבל עליו את הדין ושומר את הכח לרגע שבו הוא הכרחי. אבל כנראה שסרסיי אף פעם לא קראה את אסימוב ועל כן היא לא מבינה ש"אלימות היא מפלטם האחרון של חסרי היכולת".
האם סרסיי למדה את הלקח? אני בספק רב. ההרגשה שלי זה שמבחינתה של סרסיי יש רק אופציה אחת וזה ניצחון שלה. ואם זה לא יקרה, הרי שאופציית ה"תמות נפשי עם פלישתים" – שוב, היא בוחרת באלימות, תהיה המועדפת עליה. אם היא לא יכולה להשיג את מה שהיא חושבת שהוא הייעוד שלה, אז אף אחד לא ישיג.
***
בטח שמתם לב:
– שג'יימי מצטט את עצמו מהפרק הראשון בסדרה – "הדברים שאני עושה בשביל האהבה". גם הפעם מדובר בסרסיי, רק שהפעם זה נשמע הרבה פחות אופטימי.
– שהשחקנית בהצגה שלה שינתה את השורות שלאחר המוות של ג'פרי לפי ההמלצה של אריה, ועכשיו היא גם מדברת (טוב, דיברה) על נקמה.
– כשסנדור אומר לבחורה שמכוונת עליו חץ "ניסו להרוג אותי לוחמות גדולות ממך", האם הוא מכוון לבריאן מטארט? או אולי דווקא לאריה?
– שאפשר לאפסן את התקוות לקלייגונבול
– שלסרסיי יש "שמועה" בארון שאפשר רק לנחש את משמעותה (אני אשאיר זאת לכם)
– שאני מאוד מקווה שהשליחות ה"סודית" של ואריז תהיה באמת מעניינת ולא עוד טוויסט סתמי בעלילה
– שלראשונה נראה שמקומו של טומן על כס הברזל טבעי לגמרי.
– שלמרות תפרים בבטן אריה מצליחה לזנק מכל מקום אפשרי בלי פגיעה נראית לעין. חורים בעלילה כבר אמרתי?
– שממש חבל שהאיחוד בין ברון לפוד היה כה קצר. הייתי מוכן לקבל עוד הרבה מהם על חשבון חלקים אחרים בעלילה.
– לפי הפרומו, כל הפרק הבא הולך להתרכז במלחמה בווינטרפל. ובו יגזר מי למוות ומי לחיים, מי בקיצו ומי לא בקיצו, מי באש ומי ברוח. היכונו להפרד מהדמות הקרובה ללבכם.
106 Comments
תודה רבה על הסיכום הנהדר!
לטעמי היה מדובר בפרק החלש ביותר בעונה הנוכחית. לאו דווקא בגלל חוסר ההתקדמות בעלילה, שבלטה גם בפרק הקודם, אלא דווקא בגלל אוסף הסצנות החברות כל קשר והמופרכות שהרכיבו את הפרק הנוכחי (בניגוד לפרק הקודם בו כל סצנה הייתה נהדרת בפני עצמה).
על קצה המזלג:
– כפי שציינת, העניין הלא ברור עם אריה שיום אחרי שנדקרה בפצע שהיום היה מוגדר קשה מוצאת את הזמן למרדפים ארוכים ברחבי העיר שכוללים קפיצות מלונות וכו', שהיו שוברות את הרגליים גם לצ'אק נוריס).
– הסצנה הלא ברורה בסוף בה דאינריז חוזרת למירין. איפה צבא הדות'ראקים שהיא מובילה? מה מטרת ההגעה שלה? האם היא הודפת את בעלי העבדים?
– בהמשך לסצנה הקודמת, לא מובן מה האינטרס של בעלי העבדים לפתוח בקרב דווקא עכשיו לאחר שההסכם נחתם. הרי אם פניהם היו מראש למלחמה, מדוע לחתום על ההסכם? בני ההרפיה עשו עבודה לא רעה בכלל בעונה הקודמת בחיסול שיטתי של הבלתי טמאים?
בקיצור, פרק חלש ומופרך ביותר.
"הבלתי טמאים."
דאניריז הגיעה על הדרקון, רואים אותו עף ברקע. אני מניח שנגלה איפה הצבא שלה בפרק האחרון. למה בעלי העבדים באו עכשיו? ככה זה, כמו הסכם ריבנטרופ-מולוטוב – אתה חותם הסכם שלום, מרגיע את האויב שלך ואז תוקף אותו בהפתעה. כמו שאפשר לראות, זה עבד לא רע. אני חושב שמראש היה ברור שההסכם הזה לא יחזיק מעמד (לכולם חוץ מאשר לטיריון כנראה).
אבל החלק של אריה באמת היה נורא
הרגליים של צ׳אק נוריס לא נשברות. זו הדרך שלהן להתרבות.
הסיכום הרבה יותר טוב מהפרק.. אני בד"כ לא מתלונן על הסדרה אבל זה היה לטעמי הפרק הכי מאכזב בסדרה.
משם הפרק הבאנו שזה הולך להיות סביב אריה, אבל לא רק שכמו שגרייזס רשם העלילה הייתה דבילית לחלוטין, גם קיבלנו דקות ספורות ממנה.
היוצרים צריכים להבין משהוא מאוד פשוט וזה מוסכמות הזאנר שבו הסדרה פועלת. מדובר בראש ובראשונה בסדרת מתח וככזו העלילה צריכה להיות המרכיב העיקרי בה. וכבר 2 פרקים שהעלילה פשוט לא זזה. אז אם אתה הסופרנוס או סמוך על סול, אתה בכיף יכול לתקוע את העלילה לכמה פרקים, כי זה לא המוטיב המרכזי בכל מקרה, ואז לדפוק סצינות על בדיחות קרש, אבל בסדרת מתח ועוד באחת עם עשרות קווי עלילה זה פשוט לא עובד.
ההימור שלי לגבי השמועה – כנראה שלא כל כך להגמל מסמים ואורגיות (**דרור עליון**)
צודק מאד בקשר לעלילה. סידרה מתסכלת מאד (גם) מהבחינה הזאת
גם אני חושב שזה הפרק הכי גרוע בעונה עד כה. בעיקר בגלל כל העניין עם אריה, שהיה פשוט מביך ומגוכח, והעיד על כתיבה עצלנית מאד של היוצרים.
מצד שני הסיפור של סרסיי היה באמת מרתק. השמועה עליה מדובר היא ככל הנראה wildfire, שנמצא בכמויות אסטרונומיות במרתפי הבירה וסרסיי תשתמש בו בשביל ליצור את ה״תמות נפשי עם פלשתים״ האולטימטיבי.
וברון הוא הדמות האהובה עליי העונה, עקף אפילו את טיריון(בעיקר בגלל שהוא פחות מוצלח העונה- זה מרגיש לי קצת כמו דמות אחרת).
והסיכום נפלא כרגיל, כמובן.
ברון היה הדמות האהובה עליי מההתחלה. חששתי שיקרה לו משהו בנהרן (לפחות זה).
דבר ראשון גרייזס אני חושב שאתה נפלת בקטע שכל כך הבדיל אותך משאר הבלוגים, נכון שזה היה פרק חלש, אבל היכולת להיות ענייני הבדילה אותך בצורה יפה עד עכשיו. תראה איך אתה מרים את עצמך…
דבר שני כל התיאוריות שהיו לגבי אריה והאסופית היו מוגזמות, ואנשים קצת שכחו שהסדרה הזאת, סה"כ כן.., מייצגת מציאות.
(דרך אגב, התפרים כן נפתחו לאריה אחרי הגלגלול המאוד מוגזם שהיה לה במדרגות…)
דבר נוסף לדעתי טיריון משחק בכל שאר האנשים ומנסה להראות כדביל, הוא במיוחד מנצל את המצב שפרי סער לא נמצאת, כדי לגרום לכולם לזלזל בו, ואני חושב שנתחיל לראות את היועצים מתפחתים לאט לאט(אחד כבר יירד…)
בעקרון אני מנסה מאוד לא להיות ביקורתי. יש מקרים שבהם זה מוגזם לחלוטין ואפילו אני מתקשה להחזיק את עצמי. בעונה השניה של בלש אמיתי השתדלתי לעשות את אותו הדבר וממש השקעתי בסיכום כל שבוע ואז הסיום היה כל כך גרוע שזה גרם לכל מה שניסיתי לעשות להיראות מגוחך. כאילו התאמצתי יותר מהיוצרים עצמם. אז אני חושב שביקורת במקום היא ראויה, כל עוד זה לא מרכז הפוסט. פה זה פסקה אחת קצרה שבה ניסיתי להוציא את זה מהדרך כי זה פשוט היה בולט כל כך.
לגבי טיריון – אתה נופל בדיוק בדבר שדיברת עליו פסקה קודם – אתה נותן ליוצרים יותר מדי קרדיט
אני לא חושב שמדובר ביותר מדי קרדיט, מה שכן נראה לי מוזר זה הנפילה הפתאומית הזאת במטבע של בית לניסטר.
מאז מות האב כולם שם מתגלים כאנשים מאוד ממוצעים.
סרסיי, שהייתה מהדמויות היותר מעוררות מורא בעונות הקודמות, איז גטינג אאוטפלייד בכל מהלך שלה.
ג'יימי, הפאקינג קינג סלייר, מתגלה כבן אדם בעל מניעים מאוד שטחיים שהנעליים גדולות עליו.
וגולת הכותרת זה טיריון, הבן אדם שהנהיג את הרב בבלאק ווטר נגד המפקד הנערץ סטאניס בראטיון פתאום מחכה לישועה מחליסי?!
משהו פה מתבשל…
קרב*… או שיכול שאני סתם מפנטז…
הלאניסטרים מהתחלה היו one man show אחרי שהוא מת הכל התחיל להתפורר מסביב.
אני חושב שאיבוד המסגרת המשפחתית, הפירוק שלה לכל עבר, גרמו להם להפוך מכח רציני לאוסף פרטים לא מוצלח. גם זה לקח שהסדרה אומרת לא מעט פעמים
מצויין. די מסכים לביקורות על הפרק. ממה שקורה במירין די התייאשתי. קשה להבין למה הכותבים החליטו לוותר על הקרבות של אריה ו\או של בלאקפיש לטובת ענייני הבדיחות הלא מובנות.גם הבעייתיות בעלילה של אריה זועקת לשמים כפי שציינת. ונראה שפעם אחר פעם בעונה זו נקודות שיכולות להפוך לאיזשהו שיא מסתיימות באנטי קליימקס למשל צבא טיירל מול הדרורים או האין קרב על נהרן.
אם יש דמות שאני בטוח במאה אחוז שתשאר בחיים בסוף הסדרה זו בריאן. אפילו יותר מטיריון או דאינריז.
היוצרים של הסדרה מאוהבים בדמות הזו מסיבה כלשהיא.
היא אדם שמונע (כמעט) רק על ידי כבוד.
לא נותרו הרבה כאלה בסדרה.
אני חושב שכולם פיספסו משהו בסצינה של טיריון עם תולע אפור ומיסאנדיי: השיחה הזאת היא ההוכחה לכך שדאני נכשלה. שהאריסטוקרטים שבאנשיה לא יכולים להפסיק לחשוב כעבדים ולנהל שיחות חולין. שההבדל בין כובש ושליט הוא ענקי. רק כשיוכלו העבדים המשוחררים לפתח תרבות הם יהיו באמת בני חורין, ואת זה מנסה טיריון ללמד אותם.
לגבי אריה אין מה להוסיף מלבד אכזבה, אבל לגבי העונה כולה אני חושב שהיא עומדת בפרץ, ומקדמת את העלילה הרבה יותר מאשר עשה זאת גרר בשתי העונות הקודמות
לא חושב שראיתי ניתוח יפה כ"כ של הסצנה של טיריון והבדיחות. +1
ניתוח יפה אם כי אני לא בטוח עד כמה זה מעיד על הכשלון שלה כמו שזה פשוט קשה לשחרר את המצב הזה של עבדות. אם אתה רוצה כשלון בהקשר הזה אפשר להראות אותו איך כל שחרור העבדים לא מנע מהעיר לסלק את חאליסי אבל רק נתנו להם קצת אופיום להמונים בצורה של דת וכולם מיישרים קו. הכח של דת על ההמונים חזק הרבה יותר מאשר שיפור באיכות חיים שלהם
אני מת לדעת איזה דמות תלך לעולמה פרק הבא.
זה כנראה יהיה רמזי כי ג'ון כבר מת פעם אחת.וחבל כבר אין רשעים כמוהו
הימור שלי שגם דאבוס. מרגיש שמיצה את תפקידו בסדרה.
נראה לי בפרק הזה דאבוס יגלה מה קרה לשירין וזה יגרום לשבירה שלו בדרך זו או אחרת
קודם כל דאבוס זה לא יהיה שוס כזה גדול ונראה לי שבין ג'ון לרמזי מישהו יהיה חייב ללכת,אלא אם ג'ון ינצח ויהפוך את רמזי שבוי שלו(ואז נראה לי שסנסה תתעלל בו חבל על הזמן)
הבהרה חשובה: זה רק סידרה אל תקחו את זה כל כך קשה
היה גמד, שזה שיפור מהפרקים הקודמים. היה דרקון ברקע, שזה מעט מידי. כמו כן, יש הרבה פחות עירום בעונה הזאת.
לפטר את היוצרים ולהביא את ואן חאל במקום. חייבים מישהו עם יכולת מוכחת להביא תארים ודרקונים.
חושב שעדי דקר כאן את הנקודה וזה מה שטיריון מנסה כבר יותר מפרק אחד להנחיל לתולע אפור ומיסאנדרי.
בנוגע למדיניות שלו. הוא רק ניסה לשפר את המצב.
את סנואו עוד נראה "נלחם בלהבות" אולי גם הוא חסין אש כמו החצי אחות שלו ?
ובתכלס עונה מעולה ומעניינת אין ספר שאפר תמיד לעשות את הדברים טוב יותר אבל יחסית לשני העונות לפניה בהחלט עושה את העבודה.
הוא כבר נשרף בעונה הראשונה
אם אתה מתייחס לקשר המשפחתי המשוער בין דאיינריס לג'ון אז רק תיקון קטקנטן – היא לא חצי אחות אלא דודה.
אין ספק שאפשר
אחד הדברים שאהבתי בפרק הזה היה החזרה של ג'יימי לאהיסטר לעניינים. ג'יימי בעונות האחרונות הפך להיות דמות הרבה פחות מעניינת – גם הסתבכות בקו העלילה החלש של דורן וגם מין תחושה שלא ברור מה נשאר לו לעשות במעלה מלך.
בפרק הזה פתאום חזר ג'יימי לאניסטר כדמות מורכבת, עם קודים של כבוד אבל מוכנות לעשות את הדברים הכי שפלים בשם האהבה לאחותו. לא סתם הוא השתמש במשפט מהפרק הראשון של הסדרה.
אגב, מבחינתי אמנם העלילה של אריה היתה חלשה, אבל הרגע שבו היא חותכת את הנר היה די אדיר.
ממתי חיתוך של נר באמצע מכבה את האש???
אחת מהקלישאות התסריטאיות היותר נפוצות.
זה כמו תכסיס של קוסמים (במציאות) החרב חותכת את הנר, אבל הרוח מהתנופה היא זו שמכבה את הלהבה.
רק האצבעות של הבמאי ב"זהו זה" יכולות לכבות נר!
" היינו צריכים להבין בשלב הזה שליוצרים אין רבע מהתחכום שיש לצופים."
למרטין יש פי אלף תחכום מהצופים
חבל שהוא כותב כ"כ לאט שעכשיו אנחנו בידי כותבים סטנדרטיים. לא רעים כלל וכלל אבל לא מדגדגים את הגאונות בצפורן של מרטין
אם מרטין כזה גדול, שיכתוב כבר את הפאקינג ספרים שלו!
הוא מנהל משא ומתן עם ראיין פיצפטריק וזה איטי יותר מהספרים
עוד לא חתם השמן?
הסיכומים מופלאים. הקטע עם אריה מעצבן, כל הבילד-אפ וזהו היא יודעת מי היא וממשיכה הלאה? מקווה לטוויסט בעניין
ניחוש לגבי סרסי
אש. ירוקה. הרבה ממנה.->טומן מת -> ג'יימי הורג את סרסיי
הנבואה מילדותה של סרסיי מתגשמת במלואה
היה גם הניחוש שלי!
אפרט עוד, ידקור אותה בגב, כמו את המד קינג.
הכותבים של הסדרה מצליחים להוכיח פעם אחר פעם שמה שלא הוכתב על ידי מרטין, אפילו רק בכיוון הכללי שלו – פשוט כתוב מחורבן. קיטשי, דלוח וצפוי. (מתייחס לקטעים של טיריון והעבדים, הטקסטים של איאן מקשיין בפרק הקודם ("בוא ואזכיר לך איך מצאתי אותך..") ועוד).
הסיפור עם אריה גם הוא היה פשוט גרוע. לא הגיוני לא במציאות ולא במציאות של משחקי הכס.
איך התגובה של ז'אקן היתה "סוף סוף הילדה היא אף אחת" כשהיא עומדת מולו עם החרב של אריה סטארק? זו שהוא אמר לה להעיף. איך היא יכולה להתגנב אליו בכלל?
השתדלתי לאמץ את הגישה שלך לא לשפוט את הפרקים, אבל זה היה פרק מעצבן.
אפשר תזכורת על הנבואה על סרסיי?
אני חייב לשאול שאלה אחרי כמה פרקים בהם יופיע המשפט הפרק הכי גרוע ב.., תבינו שהסדרה הפכה (מזמן?) לאבודים?
יפה
וואלה
דווקא אני, שמרבה להתלונן על חורים בעלילה, לא מאוכזב מהסיפור של אריה. כלומר, הריצה שלה עם תפרים בבטן בהחלט לא קשורה למציאות, אבל הסיום היחסית פשוט – קרב פנים אל פנים בתנאים הנוחים לה (בחושך), עדיף מבחינתי על כל תיאוריות המעריצים שנוטות לאל-טבעי. אני לא חושב שהצופים מתוחכמים יותר מהיוצרים, הם (אנחנו) פשוט רוצים כל הזמן טוויסטים בעלילה, כשלפעמים הסיפור הכי פשוט הוא גם היפה יותר.
ברור שבמשחקי הכס יש הרבה מהאל-טבעי – דרקונים, מתים שחוזרים לחיים, זומבים וכיו"ב, אבל מה שמעניין ומושך בסידרה אלו סצינות הפוליטיקה והמפגשים הבינאישיים. כמו למשל הדרך שבה ג'יימי השתלט על ריברן. כל מי שלמד קצת תורת המשחקים זיהה שם את משחק הצ'יקן שהוא ניהל עם אדמור טאלי (מעמדת שליטה, אבל עדיין). אחת הדרכים לנצח במשחק צ'יקן היא להראות לצד השני שהשתגעת לגמרי. אם שניכם נוסעים זה מול זה במהירות והראשון שסוטה מהדרך מפסיד, הדרך לנצח היא לעקור את ההגה, להוציא מאותו מהחלון ולדאוג שהיריב שלך רואה את זה. תהיה בטוח שהוא יסטה ראשון. זו הטקטיקה שג'יימי נקט בה והיא הצליחה.
אני רוצה להעלות כאן סוגיה שעלתה בפורומים אחרים, וגם היתה כאן בסיכום אחד הפרקים הקודמים:
הדימיון כביכול שאנחנו לאט לאט מגלים בין הסטארקים ללאניסטרים, ובייחוד בין סרסיי לקטלין.
ג'יימי אומר את זה מפורשות בשיחה עם אדמור – גם סרסיי וגם קטלין בסוף פועלות בשם האהבה לילדיהן, וזה הכח העיקרי שמניע אותן.
זו טענה שחזרה לאורך העונה הזו, וניסיתי לחשוב מה כל כך מפריע לי באמירה הזו.
אני חושב שהעניין הוא בטשטוש בין טובים לרעים, למעשה בין טוב לרע.
בסופו של יום, בשמה של האהבה סרסיי וג'יימי מסוגלים לזרוק ילד מהמגדל הגבוה. להרוג חצי עולם. לא נתפלא אם גם להשמיד את עיר הבירה באש הפרא.
קטלין בשמה של האהבה משחררת את האסיר – האויב הגדול ביותר ומצילה אותו ממוות שהגיע לו.
זה ההבדל בין סטארק ללאניסטר.
עכשיו, אני לא נוטה לעשות השלכות לדיון הפוליטי העכשווי, בעיקר כי אני חושב שיש הרבה אמת בכל אחד מהצדדים, אבל הטשטוש הזה של ההבדלים בין לאניסטר לסטארק נראה לי בבואה יפה לעיוות של הליברליזם המודרני (אולי יותר נכון הפוסט-מודרני) שמטשטש בין טובים לרעים ובין טוב לרע, בשם הטענה שכולנו מונעים ממוטיבציות די דומות בסופו של דבר.
יש ציטוט יפה באיזשהו ספר, לא זוכר כרגע (אולי תיאודורה במישהו לרוץ איתו?) – על זה שאולי לא תמיד משתלם להיות אדם טוב, אבל בסופו של דבר אנחנו רואים שיש בעולם אנשים שעושים טוב ואנשים שעושים רע, ויודעים שאנחנו רוצים להיות שייכים לאלה שעושים טוב.
אל תאמינו לרטוריקה של ג'יימי לאניסטר. סרסיי לא דומה בכלל לקטלין.
אחלה ניתוח. וגם אם יש לי מחלוקות לא מעטות עם הפוסט מודרניזם, יש סיבה שהוא הצליח כל כך
"אה", אמר ואריז, "כמובן. אתה אדם הגון ואיש כבוד, לורד אדארד. לעיתים נשכח ממני הדבר. פגשתי כה מעטים מהם בימי חיי".
הוא העיף מבט בתא המצחין משתן ובאסיר הנידון למוות שלפניו "כשאני רואה מה גמולך על הכבוד ועל ההגינות, אני מבין מדוע."
הרבה זמן לא כאבתי מות דמות בספרות כמו שכאבתי את מותו של נד סטארק. האדם ההגון היחיד בכל שבע הממלכות, והיה בו גם ברזל.
אני נמשך לקווי העלילה של אריה וטיריון, אך יש לציין שראיתי פרקים בודדים בסידרה וקראתי את כל הספרים.
נראה כאילו ואריז ואצבעון הם השחקנים האמיתיים במשחק, שמניעים הכל מאחורי הקלעים. למישהו יש ניחוש כמה הם באמת חזקים ומי מהם משפיע ומשמעותי יותר?
אני גם חושב ככה (בעיקר בגלל הספרים) רק שואריז הוא ״הטוב״ וליטל פינגר הוא ה״רע״
אצבעון, כרגע בכל מקום של תהפוכות מאחור ברקע נמצאת דמותו. הוא מוריד שחקנים מהלוח לאט ובטוח. ועדיין לא נסגר מה הוא רוצה להשיג חוץ מאנרכיה והיפוך של המעמדות והמצב הקיים.
וואריז די ברורה המטרה והכיוון שהוא מושך אליו בהצלחה קטנה.
תודה אריאל.
כמובן שיש דברים גדולים בפוסטמודרניזם. ובטח שאין לי תשובות לשאלות החזקות שהוא מעלה.
אבל כשאני צריך לבחור את חיי שלי – אני מעדיף הבחנה ברורה בין טוב לרע, לפחות במקומות שזה מובהק
כולנו מעדיפים, אבל זאת בדיוק הבעיה, אין כזה דבר בחיים כמעט שחור ולבן
אהבתי מאוד ישראל!
היו חייבים, אם לא בין העונה הרביעית לחמישית אז בפירוש בין העונה החמישית לשישית, לעשות הפסקה של שנתיים. בסופרנוס עשו את זה, בסמויה, במד במן, תרגיע, לואי…
השמן צריך להוציא את הספרים הנותרים כבר, אחרת ראינו מה קורה.
והסקירה נהדרת.
גם אם היו עושים הפסקה, במקרה הטוב הוא מוציא את ספר שש
ואז הפסקה של עוד שש שנים עד לספר שבע???
אין מצב שהוא מסיים את הסדרה
זה יהיה אסון אם הוא לא מסיים. אסור שהסוף של ששא"ק יהיה נתון בלעדית בידיהם של יוצרי הסדרה.
אולי אחרי שתיגמר הסדרה ויפחתו ההופעות הפומביות תחזור לו המוזה הספרותית. אם כי גם אז בטח תהיה סדרת ספין אוף וכיוצא באלה…
גם את הספר החמישי לקח לו שש שנים להוציא ואז לא היתה סדרה. ובוא נודה באמת, אם שני הספרים האחרונים הם אינדיקציה הרי שצפויים לנו עוד הרבה מאוד עלילות צד לא מעניינות עד שנחתום את הסדרה הזאת. מרטין התאהב בכתיבה שלו ויוצר פה עלילות על עלילות בלי שום נטיה להתכנס
עשוי להגמר כמו רוברט ג'ורדן וכישור הזמן או איך שקוראים לזה בעברית.
רק ששם, אם הסידרה תהיה טובה, אנחנו עשויים לקבל הכל – כי היא גמורה.
אם הייתי מהמר, הייתי שם אלפיה שהוא ימות לפני שיכתוב את 7
לא היית מרוויח הרבה כסף…
חסר לי משפט אחד: סרסיי הביאה את הדרורים כדי להילחם במרג'ורי. אבל זו, כמו לוחמת קרב מגע, השתמשה בכוח שהופעל נגדה, כדי לחסל את התוקף. היום היא מפעילה את הדרורים וטומן נגד סרסיי.
ישראל טיפחה את החמאס נגד הפתח, ואכלה אותה. טיפחה את חיזבאללה נגד אמאל, ואכלה אותה. האמריקאים טיפחו את הטאליבן נגד הרוסים ואכלו אותו. כך סרסיי, הדרורים ומרג'ורי.
אני מהמר על סרסיי. היא תמצא דרך לחסל את האפיפיור.
לגבי המשפט השני שלך, כתבתי על זה באחד הפרקים הקודמים. ואני ממש לא מהמר על סרסיי
אותו ושלושת רבעי עיר סביבו
דווקא אדמור טאלי הפתיע בפרק הזה. מנעבעך חסר עמוד שדרה הוא דווקא הפגין קשיחות ואומץ בדרך בה דיבר עם ג'יימי וגם ההחלטה שלו חסכה הרבה חיי אדם. גם אם הוא יצא עכשיו מהסדרה ויעבור לגור כבן חסות אצל הלאניסטרים, הוא לפחות יצא כדמות חיובית ולא כמו איש מובל וחלש.
וגם שאלה: אם כבר יש לך דרקון בשלף והעיר שלך מכותרת ע"י צי אויב – אי אפשר לבקש ממנו לשחרר כמה נשיפות על הדרך כדי לפתור את הבעיה?
(למען האמת יש עם עוד שניים שם, אבל משום מה הדפים עם התסריט שלהם נגרסו בטעות במהלך העונה)
לא יודע, אדמור טאלי יצא בוגד, לא רואה איך הוא יכול להחשב כדמות חיובית. בסופו של דבר הוא עשה את מה שעשה לא כדי להציל את האנשים שלו אלא כדי להציל את הבן שלו, עליו ג'יימי איים. בעולם של משחקי הכס, מי שנכנע ככה ללא קרב, אפילו אם הוא חסך חיי אדם, לא יוצא טוב.
הוא לא בוגד הוא פשוט עסוק מדי בצילומי זרה ולכן היה חייב לעזוב במהרה ולא להתברבר במצור של שנתיים
הוא לא ממש בגד באף אחד. הוא הבטיח את חיי אנשיו שעכשיו פשוט יחיו את חיי פשוטי העם רק תחת אדון אחר. להם הפוליטיקה הזו לא באמת משנה, כי חייהם ימשיכו להראות אותו דבר בלי קשר למי מחזיק באדמותיהם.
בכלל בעונה הזו יש אלמנט יותר ברור של הצגת הגיחוך בכך שאדם מסויים ימשול על אנשים אחרים רק בגלל שנולד לאב מסויים – גם אם הוא חסר כישורים או בינה לחלוטין
אני מסכים לגבי המשפט האחרון. אבל בקונטקסט הכללי זה די ברור שאדמור לא יוצא פה טוב. אפשר לראות גם מהאנשים שלו שהם לא מרוצים מהעניין – בסופו של דבר הם לוחמים ולא סתם פשוטי העם. זה התפקיד שלהם, להלחם – ועושים את זה בלית ברירה. אין ספק שהעובדה שהוא זה שהחליט על זה במקום בלאקפיש די מגחיכים את הקונספט הזה של אצולה
אתה זוכר מה קרה בספרים? הדבר היחידי שאני זוכר משם זה את בלאקפיש בורח
זה גם מה שאני זוכר משם. מוכרח להודות שהספרים הרביעי והחמישי כל כך ארוכים ומתישים עם כל כך הרבה עלילות משנה שהכל שם מתערבב לי
ספולירים וכו'
למיטב זכרוני אנחנו עוזבים את הספרים כשהמצור על נהרן עדיין בעינו וג'יימי נקרא לפגישה דחופה עם בריאן (ממנה לא שמענו מאז הספר הקודם מאז שעזבנו אותה עם חבל התלייה של ליידי סטונהארט סביב צווארה)
סתם נקודה שחשבתי עליה- האם העזיבה של וואריז את מירין לאיזה שליחות מסתורית בדיוק כשהעיר מותקפת היא מקרית?
הרי וואריז ידוע ביכולת שלו לדעת לאיזה כיוון נושבת הרוח ולהצטרף לצד הנכון. המניות של דינאריז מאוד בירידה (לפחות מבחינתם, לא שמעו ממנה המון זמן), הוא ממש לא הסכים עם טיריון לגבי ההסכם עם אניה בוקשטיין, יכול להיות שהוא בגד בטיריון והשליחות היא מסווה לזה שעבר צד?
יש מצב שהוא מדבר עם הגרייג'ויז (הטובים).
ואריז אולי החליף צדדים כלפי חוץ, אבל מתחת להצגה הוא תמיד היה במחנה טרגריאן
לדעתי ואריז מתחת להצגה רק במחנה ואריז. הוא וליטל פינגר תמיד היו ותמיד יהיו נאמנים רק לעצמם.
בין אם באמת בגד ובין אם לא, לדעתי הוא תמיד יהיה נאמן לצד שלדעתו ינצח
לדעתי ואריז הוא בדיוק ההפך מליטל פינגר, בעוד ליטל פינגר רוצה כוח ויעשה הכל כדי להגיע לעמדת כוח, ואריז שבא מלמעטה באמת רוצה לעשות טוב לחלשים, ולכן הוא מנסה לסייע למי שלדעתו יהיה השליט הכי טוב בשביל ״פשוטי העם״
הוא הולך לאותו מקום שהוא הולך אליו בספרים (אני חושב לפחות)
עבורי זה לא היה הפרק הכי חלש העונה אלא היחיד שהיה חלש. אני לא לגמרי אפילו בטוח למה. אני חושב שהוא פשוט לא התחבר לכלום, בשבילי. קשה לשים את האצבע, אולי הציפיה שלי למשהו בומבסטי וגדול
רק אני מרגיש שהמכתב שסאנסה כתבה נשלח בכלל לתיאון והוא הולך להיות השובר שיוויון בפרק 9?
לעניות דעתי לליטל פינגר, שיביא את אבירי הבקעה שיהיו שוברי עצמות
יש פריקים של הסדרה שהגדילו את המכתב ופענחו אותו והגיעו לאותה מסקנה. אני חושב שזה די ברור שמדובר בליטל פינגר. הוא בטח יגיע בדקה התשעים של הפרק ויציל אותם
פרק הזוי, היו לו את הרגעים שלו, אבל הוא ממש הזוי.
כל הקרב של אריה מתנהל מוזר, אבל כולם פה התיחסו לזה שבסוף היא מביאה את הקרב למצב שהיא התאמנה אליו כאילו שהיא לא קיבלה כל פעם מחדש בראש. זה קרב שהיא צריכה להפסיד.
בסוף, אחרי כל הדקירות והמכות והגילגולים, היא נכנסת להיכל הפרצופים עם שיער ואיפור של prom queen. מוזר מאור.
בנהרן, כמו ביותר מדי פעמים בסדרה, עלילה שנמשכה על פני מספר פרקים נגמרה בלי פואנטה. אין מלחמה ואין מנצחים ואין מפסדים. רק מפסיד אחד שלפני תחילת העלילה לא ידענו שהוא קיים.
זה היה אחלה בסדרה של 24 פרקים בעונה, לא בסדרה של 10 פרקים בעונה.
קלגיין מצטרף לחבר'ה יחסית טובים זה סיפור טוב. אלא אם כן המהלכים הלבנים יגיעו בקרוב, כולם יודעים שזה שידוך שלא יחזיק.
במירין, ברגע שסוחרי העבדים הגיעו (לא ברור למה הם הגיעו) היה ברור שדאני תגיע מלאת פאתוס מעופפת על דרקון ותציל את היום.
טעיתי.
היא הגיעה מלאת פאתוס ברגל אחרי שחנתה את הדרקון בדאבל פארקינג ובנתיים לא הצילה כלום.
סרסי מקבלת בראש.
מצד אחד ראינו שלהר יש כוח אינסופי, ואז מצד שני ראינו שהכוח של סרסי הולך ונגמר.
טומן נראה ילד מבולבל שכרגע לא ברור מי מוביל אותו.
מעניין אם כמו שסרסי ניסתה לאכוף את הדרורים כדי לשלוט במעלה מלך, כך מרג'ורי מנצלת את הדת כדי להעביר את טומן לצד שלה.
אם זאת התוכנית שלה, אני מאמין שביום שיצטרך להחליט, יבחר בדת גם על פניה.
זהו, הפסקתי לצפות מהעונה הזאת.
גם אם תבוא התקדמות משמעותית בשני הפרקים הבאים, זה יהיה בבחינת too little too late.
סיכום טוב אזי
עד לסיומת
לגבי הקרב שאריה אמורה להפסיד – לדעתי אתה מפספס פה נקודה – היא הפסידה עד היום כשהיריבה שלה ראתה והיא לא. וגם אז, היא הלכה והשתפרה. כששתיהן לא רואות היא כבר ביתרון ברור
ואתה יודע מה – זה גורם לי לחשוב שאפשר טיפה להציל את כבודם של הכותבים. אולי רצו להראות שאריה ידעה שזו הדרך היחידה, האחת והיחידה, שתוכל לנצח את היריבה. רק אם תהיה פצועה ותצליח בבריחה שלה להביא את היריבה לרדוף אחריה עד לחדר הזה.
עזוב, זה לא מציל את כבודם. עדיין קו עלילה פתטי והרבה חורים
לגבי אריה, נכון בהחלט, למרות שאנשים פה מתעקשים שזו גם פשאלה של הכותבים, זה היה דווקא די הגיוני שבחושך היא עדיפה וזה דווקא היה קטע מעולה ולא צפוי.
מסכים גם שכל השאר לגבי אריה מאז שברחה מהמקדש היה דפוק.
שניה אבל אם גם הבלונדה היא חלק מהמסדר או מה שלא יהיה אני מניח שגם היא בעבר התאמנה כשהיא לא רואה, אז איפה היתרון של אריה?
חוץ מזה שיחריזו כבר מתי נגמרת הסידרה כי אם זה הולך להימשך לנצח זה הופך ממש לאופרת סבון.
ושפאקינג יתקדמו כבר! כל פעם עוד ועוד ועוד דמויות מאיפה פתאום הגיע הדוד של תיאון!? או הדג השחור ? עלילות שאו שתעשו איתם משהו ( כמו למשל להראות לנו קרב) או שתחתכו את זה ל15 שניות לטובת דברים יותר מעניינים.
אגב בהקשר של אריה, שמעתי כל מיני תיאוריות לגבי שזה הכל תכסיס ובסוף היא כן תהרוג את השחקנית ועוד כהנה וכהנה, אבל בסוף הסידרה פשוט לא מתוחכמת, הרי לא היה כמעט שום טויסט, לא הייתה דמות שהערימה עלינו הצופים, רוב מוחלט של הדמויות אולי חוץ מג'יימי והקלינגון עם הפרצוף השרוף הם פלאקט שלא משנות כלום באישיות שלהן.
מה זה נהרן? לטובת אלה שאין להם כתוביות?
ריברן
אחד התרגומים הטובים ד"א
נהרץ היה תרגום מושלם
תודה רבה אריאל על הסיכום הנהדר!
אני חושב (חושש?) שהם הראו מה ה"ייעוד" של ג'יימי כי סרסי הולכת למות ואז יהיה מאד מעניין לראות מה נשאר לו בלי משפחה בלי אהבה ובלי כבוד.
בקיצור עומדים להקריב את המלכה לטובת (קוטל) המלך
תודה לאריאל והתגובות. יפה מאד.
אולי גה'קן המייצג את האל המרובה פנים בעצם המורה שלה, המנטור שלה ומאז ומתמיד עקב אחריה,
גרם לה שתשחרר אותו כביכול, כשבעצם יכל להשתחרר לבד, ושלח את המחסלת בעקבותיה לחשל אותה.
ידע מראש הכל. או שניפחתי את הדמות. הייתי מעדיף לראות את הקרב, גם בחושך.
קרב הממזרים בפרק הבא (שמו של הפרק) אם ג'ון סנואו ינצח מקווה שבולטון הסדיסט לא ימות מהר מידי, קח ת'זמן,
יש כלבים צריכים לאכול, לאט לאט.
דרך אגב כמו שלא ראינו את קלגיין מת כך גם לא ראינו את בלאקפיש, אז אולי העלילה לא הייתה לחינם…
טוב, זה אפשר להגיד על לא מעט דמויות שלא ראינו מתים רק שמענו עליהם. גם סטאניס למשל הוא כזה. ואתה יודע, משחקי הכס – גם מי שמת לא תמיד מת וכו'. אפשר להמשיך עם איזה תיאוריה שרוצים, זה חלק מהכיף
על כלב הצייד או נגיד בנג'ן לא נאמר שום דבר בכל הנוגע למותם. בלאקפיש וסטאניס דווחו באופן מפורש כמתים בקרב.
אם וכאשר סטארק האם תופיע, בכלל כבר אפשר יהיה להחזיר כל דמות למעט נד ונאן שאותם ייבשו על קלונסאות, מה שהופך את האח הגדול של טומן ליחידי שבאמת סוגר עניינים ״מה שמת ישאר מת״ ועדיף כשהראש רחוק כמה שיותר משאר הגוף.
האם ג'הקן התאכזב שאריה לא רצה להיות "בלי שם" או שזו הייתה מטרתו מההתחלה?
מה דעתכם?
דעתי היא שאריה מתה והרוצחת לקחה את הפנים שלה.